To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Ogólne - Kupno Radia

spacestarman - 06-12-2012, 11:42
Temat postu: Kupno Radia
Cześć,

Chciałbym kupić jakieś radio do samochodu. Nie chcę za niego dużo dać, ale chciałbym żeby miał w miare fajny panel i mozliwosc podpiecia iPoda. Mozecie cos polecic?

Pozdrawiam

RaVciO - 06-12-2012, 12:15

Myślę, że za jakieś 300-400zł spokojnie kupisz JVC albo Pioneer, które spełni te oczekiwania. Ostatnio coraz częściej Peying jest chwalony.

W podobnej cenie na znanym seriwsie, który kiedyś był aukcyjny można znaleźć urządzonko, które udaje zmieniarkę CD, którą podpinasz do orginalnego radia i możesz tam chyba wrzucić 999 utworów w formacie mp3

Co do "fajnego" panelu to kwestia gustu mi np. nie podobają się z zielonymi wstawkami :-)

spacestarman - 06-12-2012, 12:22

Dzięki za odpowiedź :D

Mnie wystarczy coś, do czego podepnę iPODa starego. Mam w samochodzie radio na aksete nie da sie przypadkiem jakos tego przerobic?

plecho1 - 06-12-2012, 12:26

Tylko, że do oryginalnego radia Mitsu takiej zmieniarki cyfrowej nie podepniesz, jedynie można zastosować transmiter FM. Ja proponuję, radyjko z wejściem usb na przewodzie, możesz przewód ukryć - wyprowadzić gdzie chcesz. Ja mam już kilkuletnie radio Alpine IDAX300, może było trochę droższe, ale gra świetnie i ma możliwość podpięcia dysku zewnętrznego lub właśnie iPoda.
spacestarman - 06-12-2012, 12:40

Dokładnie takiego czegoś szukam :)
plecho1 - 06-12-2012, 13:44

Dałem za nie 450zł, widzę, że na alledrogo podobny model można za podobną kasę kupić. Moje radio mimo kilku lat sprawuje się świetnie, chociaż może komuś nie pasować specyficzny sposób przełączania stacji radiowych ale to kwestia przyzwyczajenia.
Podczas montażu nieoryginalnego radia najlepiej zastosować taką przejściówkę http://allegro.pl/zlacze-...2800825790.html i widoczny na zdjęciu czarny przewód z oczkiem trzeba przykręcić do masy auta bo w oryginalnej instalacji od auta nie ma kabla masowego.
Tu masz jeszcze ciekawy temat odnośnie wbudowanego wyświetlacza komputera, jak nim sterować bez oryginalnego radia lub przerobić na bardziej fynkcjonalny http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=3194

RaVciO - 06-12-2012, 17:57

plecho1 napisał/a:
Tylko, że do oryginalnego radia Mitsu takiej zmieniarki cyfrowej nie podepniesz, jedynie można zastosować transmiter FM. Ja proponuję, radyjko z wejściem usb na przewodzie, możesz przewód ukryć - wyprowadzić gdzie chcesz. Ja mam już kilkuletnie radio Alpine IDAX300, może było trochę droższe, ale gra świetnie i ma możliwość podpięcia dysku zewnętrznego lub właśnie iPoda.

Pytałem sprzedawcę i gwarantował mi, że będzie działać, a jak nie będzie to odda pieniądze i pokryje koszty wysyłki. Wcześniej jeszcze się pytał o konkretny model radia jaki mam, więc wydaje mi się, że wie co pisze... Ja póki co się nie zdecydowałem, bo cały czas mam ważniejsze wydatki...

Co do transmitera, to najtańsze wyjście bo kupisz za 5-10zł :-)

plecho1 - 06-12-2012, 21:54

Być może obecnie pojawiły się jakieś nowe tego typu zmieniarki cyfrowe, temat śledziłem około pół roku temu i wtedy nie dało się jeszcze czegoś takiego kupić do Mitsubishi.
A ile kosztował ten odtwarzacz o którym piszesz?

RaVciO - 07-12-2012, 17:56

plecho1 napisał/a:
Być może obecnie pojawiły się jakieś nowe tego typu zmieniarki cyfrowe, temat śledziłem około pół roku temu i wtedy nie dało się jeszcze czegoś takiego kupić do Mitsubishi.
A ile kosztował ten odtwarzacz o którym piszesz?

Cena była coś około 350zł

Coś podobnego do tego:
Kod:
http://allegro.pl/emulator-zmieniarki-mp3-usb-sd-honda-mazda-nissan-i2842793591.html

SiMa - 07-12-2012, 22:32

plecho1 napisał/a:
widoczny na zdjęciu czarny przewód z oczkiem trzeba przykręcić do masy auta bo w oryginalnej instalacji od auta nie ma kabla masowego.

Nie wiem jak jest w Carismie, ale w MSS jest taki kabel :)
Zakleiłem taśmą, bo po kupnie nowego radia, masa z radia była zbyt luźna.

plecho1 - 07-12-2012, 22:48

U mnie niestety, nie było takiego kabla masowego i musiałem sam taki dorobić.
spacestarman - 08-12-2012, 15:49

Wygrała kaseta z kabelkiem za 20 PLN :D
macos - 08-12-2012, 21:00

Cytat:

Wygrała kaseta z kabelkiem

Życzę Ci abyś był zadowolony z efektu,ja też kupiłem to ustrojstwo,nawet jednego utworu nie dosłuchałem do końca,jakość muzyki bardzo kiepska.

spacestarman - 08-12-2012, 21:14

wiesz co, za 20 złotych, to myślę, że można zaryzykować ;)
RaVciO - 08-12-2012, 22:19

Myślę, że od kasety za 20zł będzie lepszy transmiter fm za 9,99zł