To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero II - Ogrzewanie

dudas666 - 07-12-2012, 14:41
Temat postu: Ogrzewanie
Witam mam taki mały problem z ogrzewaniem otóż wymieniłem termostat układ odpowietrzyłem a w aucie jak nie było ogrzewania tak dalej nie ma. Co moze byc tego przyczyna??
lukas 78 - 07-12-2012, 17:13

zapchana nagrzewnica
dudas666 - 07-12-2012, 22:15

a duzo rozbierania jest zeby ja wymontowac ??
Heilsberg - 08-12-2012, 10:42

Pół lub więcej niż pół deski. I milion plastików do ewentualnego połamania.
szatan666 - 08-12-2012, 12:16

No własnie taki sam problem mam , gdzie jest wlot powitrza do nagrzewnicy bo auto stało po drzewami i chyba lisci mi sie napchało. grzać grzeje ale słabo dmucha i słysze cykanie wentylatora jakby cos tam w srodku było. nie ma jakiegos poradnika z fotami zeby to rozebrać ? kiedys taki do galanta znalazłem.
jawaldek - 08-12-2012, 12:42

Podepnę się pod temat. Jaka jest Wasza opinia nt. http://allegro.pl/podgrze...2835505710.html
I drugie pytanie-->> czy w Miśku 2,8 z 1995 jest jeden termostat czy dwa ->drugi przed nagrzewnicą ->> może to być też pewna podpowiedź dla poprzednich wpisów :wink:

kdf - 09-12-2012, 09:07

Dokładnie tego modelu nie znam, ale w zamierzchłych czasach (lata 90) miałem busa Mercedesa 207 z silnikiem 240D, który raczej nie był mistrzem w odpalaniu zimą. Kwitnąca w tamtych czasach pomysłowość ludzka spłodziła grzałkę zamontowaną w zaślepkę bloku cylindrowego. Mercedes w tym silniku miał wkręcane zaślepki więc nie było żadnego problemu z montażem. Wyglądało to trochę śmiesznie bo po prostu z silnika wychodził kabel z wtyczką na 220V (w tamtych czasach tyle było).
W użyciu było niesamowicie skuteczne. Auto odpalało jak w lecie. Moc tamtej grzałki była mniejsza bo chyba 500W i ustawiałem wyłącznik czasowy na dwie godziny przed startem. Po tych dwóch godzinach grzania przy temperaturze zewnętrznej ok -5 stopni sinik miał ok +15.
Jedynym mankamentem była trwałość samej grzałki. Starczała przeważnie na jeden sezon.

lukas 78 - 09-12-2012, 17:26

do twórcy tematu:
spróbuj odłączyć węże od nagrzewnicy i wlać środek do czyszczenia chłodnic lub w ostateczności ocet( smrodu kupe) do zalania specyfiku możesz uzyć strzykawy jakiejś dużej lub takiej jak do zalewania oleju do dyfra/skrzyni. Potem podlącz szlauf i przeplucz pod ciśnieniem. Moze się uda ją przepchać.

rico.1 - 09-12-2012, 21:12

dudas666 napisał/a:
a duzo rozbierania jest zeby ja wymontowac ??
no co jest? nikt nie rozbierał nadmuchu?
trzeba rozebrać całą konsolę, kierownicę, budzik oraz całą środkową obudowę nadmuchu,
czyli trochę tego jest,
proponuję najpierw zrobić wszystko dookoła tego, bo mniej pracy - czyli postaraj się udrożnić nagrzewnicę przez końcówki w grodzi,
z octem itp. ostrożnie, bo łatwo przepłukać ją na wylot :mrgreen:
puść najpierw wodę z kranu potem dmuchnij, powinno swobodnie przelatywać powietrze, jak przy dmuchaniu jest jakiś opór to jeszcze nie jest to

lukas 78 - 09-12-2012, 22:45

rico jesli ocet rozpuści tą nagrzewnicę to niech ją od razu wyciąga i wyrzuci.
rico.1 - 09-12-2012, 23:16

lukas 78 napisał/a:
rico jesli ocet rozpuści tą nagrzewnicę to niech ją od razu wyciąga i wyrzuci.
no wtedy to będą już tylko dwie opcje:
1 - wymienić nagrzewnicę
2 - wywiercić w podłodze otworki odpływowe dla płynu chłodniczego :mrgreen: :wink:

lukas 78 - 09-12-2012, 23:22

dobre rady zawsze w cenie szczególnie te z dziurami :wink:
kondzil - 19-12-2012, 09:01

Miałem problem z ogrzewaniem bo ktoś uszczelniał chłodnice trocinami i pomogło wypięcie węży przy grodzi od nagrzewnicy wlanie ciepłej wody z kwaskiem cytrynowym w dużym stężeniu jakieś półgodzinne odczekanie i wyczyszczenie pod ciśnieniem ja czyściłem karcherem raz w jena raz w drugą stronę aż będzie leciała czysta woda .
dudas666 - 03-01-2013, 14:30

w moim przypadku to był wyłącznik cieple\zimne powietrze linka zostawała na sierodku i dlatego nie było ciepłego powietrza wystarczyło ściągnąć schowek i linkę ręką naćiągnać