To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Pogrzewanie tylnej szyby

MotoManiak - 08-12-2012, 16:25
Temat postu: [EAxx] Pogrzewanie tylnej szyby
Witajcie :)
zastanawia a raczej denerwuje mnie jedna rzecz. Gdy włączam ogrzewanie szyby to zanim ona odmarznie mija duuużo czasu. Mówię tu o tym że w innych samochodach "druciki" grzały się praktycznie od razu a tu muszę przejechać parę km. zanim zaczną porządnie rozmrażać szybę. Czy tak jest normalnie? Czy muszę coś sprawdzić, przeczyścić styki itd.?

koller - 08-12-2012, 19:11

Sprawdź czy są dobre połączenia na stykach
Hugo - 08-12-2012, 20:17

To nie jest normalne. U mnie kilka sekund po włączeniu podgrzewania już widać paski na szybie.
Shockwave - 05-08-2014, 06:42

Witam i ja mam pytanie odnośnie tematu.
W galu słabo grzeje mi szyba. Mija sporo czasu zanim paseczki sie pojawia.
Napięcie do szyby dochodzi. Wymieniłem wtyczki na nowe zeby mieć pewność ze sa dobre. Poprawiłem połączenie do masy ładowanie i napięcie w instalacji mam ok a jednak szyba nagrzewa sie b długo. Paseczki na szybie sa cale nic nei jest poniszczone.
W poprzednim wehikule jakim byl opel to po 20s bym na szybie jajko smażył a w galu nadal chłodno.
Lusterka grzeją w moment a szyba juz nie.
Panowie i Panie w czym lezy problem ?

czesiuleczek - 17-01-2016, 11:04
Temat postu: [EAxA] Nie działa podgrzewanie tylnej szyby
Po włączeniu przycisku od podgrzewania tylnej szyby na klimatronicu słychać pstryknięcie, podgrzewanie lusterek działa, ale tylnej szyby już nie. Rozumiem że szyba i lusterka mają wspólne bezpieczniki więc one odpadają. Gdzie jest jakaś kostka od szyby gdzie można by sprawdzić czy dochodzi do niej prąd? Dodam, że lampka w bagażniku również nie działa, trzecie światło stopu też nie działało, więc możliwe że jakieś przewody są nie pociągnięte, gdzie one normalnie idą?
robertdg - 17-01-2016, 11:34

czesiuleczek, sprawdzałeś chociaz czy kable sa wpiete pod osłonami słupków :?:
czesiuleczek - 17-01-2016, 11:42

robertdg, Których słupków? Ja jestem kompletnie zielony w tych tematach więc nawet nie wiem którędy te kable idą, jakbyś mógł wytłumaczyć to byłbym wdzięczny
robertdg - 17-01-2016, 12:37

Kable sa schowane za bocznymi osłonami slupków w których sa lampki, w pierwszej kolejnosci wypadałoby to sprawdzić czy są podpięte i czy pojawia się na nich napięcie
kato0007 - 05-03-2016, 09:47
Temat postu: Nie działa ogrzewanie tylnej szyby
Hej,

Może mi ktoś wskazać położenie bezpiecznika/przekaźnika od tylnej szyby? Galant 2000 sport 2.5V6. Od czasu jak zacząłem się bawić w wymienianie przepalonych żarówek, wyciąganiem akumulatora (mam za duże łapy żeby wymienić żarówki od tej właśnie strony), ciągle coś z elektryki mi wylatuje, najpierw tył lampa (poniżej) teraz ta szyba.

Drugi problem to uwalona tylna żarówa do jazdy dziennej, odchylam welur a tam kawał blachy przykręcony na śruby. Aby wymienić żarówkę muszą ją odkręcić?

Galant to mistrz pod względem utrudnień przy wymianie żarówek.. ehhhh idę się napić bo tego nie zniosę.

Bizi78 - 05-03-2016, 09:58

kato0007, polecam ściągnąć z forum instrukcję obsługi:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=18224
Tam masz rozpiskę bezpieczników i pokazaną wymianę żarówek :wink: .

czesiuleczek - 21-03-2016, 16:22

Po włączeniu ogrzewania tylnej szyby nie pojawia się napięcie na kostce przy szybie, sama szyba przewodzi prąd, podgrzewanie lusterek działa, więc to raczej nie wina przekaźnika, ma ktoś może jakiś schemat instalacji elektrycznej żeby zobaczyć którędy idą kable do tylnej szyby? Ewentualnie co jeszcze mogę sprawdzić?
komarsnk - 21-03-2016, 20:54

Że tak na początku zapytam - bezpiecznik sprawdzony? ;)
Uprzedzę ukąśliwą odpowiedź - tak, od lusterek jest osobny :D

vrangsinn - 21-03-2016, 21:16

a tak z ciekawości zapytam, gdzie jest ten mały poczwórny zestaw bezpieczników w którym to znajduje sie ten od podgrzewania lusterek?? w kabinie to wiem ale pod tym głownym co znajduję się za "schowkiem" na śmieci od strony kierowcy?? z ciekawości pytam
czesiuleczek - 21-03-2016, 21:51

komarsnk, który bezpiecznik jest od szyby tylnej? W instrukcji obsługi znalazłem tylko "16 Ogrzewanie tylnej szyby" i nie widzę nic o bezpieczniku szyby i lusterek. Dodam, że trzeci stop oraz oświetlenie bagażnika również nie działa, dlatego podejrzewałem przewody.
komarsnk - 22-03-2016, 16:52

czesiuleczek, popatrz TUTAJ
Prawdopodobnie ten opisany numerem jeden ale on jest tylko od szyby - od lusterek jest mniejszy, w tej obudowie jakby osobnej od boku przyklejonej :)
Z resztą na odwrocie dekla skrzynki bezpieczników szyba na bank jest opisana ;)