Outlander II GEN Techniczne - [II 2.0 DID] Pęknięta sprężyna zawieszenia przód
LUXER - 08-12-2012, 18:14 Temat postu: [II 2.0 DID] Pęknięta sprężyna zawieszenia przód Witam
Dziś pękła mi przednia sprężyna od strony kierowcy. Objawy to metaliczne strzały przy skręcaniu kołami, widoczne ruchy sprężyny i znoszenie samochodu w lewo.
Wymienia się tylko sprężynę czy całą kolumnę mcphersona? Zastanawiam się też czy założyć nową (jaką) czy używaną. A może ma ktoś z was taką?
bonito - 08-12-2012, 20:54
Kolego Luxer,
wymienia się oczywiście same sprężyny. Co do używanych - z pewnymi rzeczami (zawieszenie, hamulce) lepiej uważać - nowe nie są wcale drogie:
http://www.iparts.pl/czes...75-4059252.html
Części zawieszenia wymienia się parami.
bonito
LUXER - 10-12-2012, 11:28
Dzięki za link. Faktycznie raczej nie warto ryzykować w używki...
Matti - 27-12-2013, 16:44
Witam!!!
Dziś miałem ten sam problem wyjeżdżam z garażu a tu nagle taki metaliczny dźwięk i słychać jak powietrze bardzo szybko ucieka z opony
W pierwszej chwili myślałem, że na coś najechałem ale jak podniosłem auto na podnośniku okazało się, że strzeliła sprężyna z przodu po stronie pasażera i to tak niefortunnie, że wbiła się w oponę ;(
Tak więc mam do wymiany oponę + 2 sprężyny i moje pytanie czy są jakieś lepsze sprężyny ? (strach pomyśleć jakby to się stało na autostradzie) czy nie ma różnicy jakie się kupi i mogą być te z linka kolegi "bonito"
http://www.iparts.pl/czes...75-4059252.html
LUXER - 27-12-2013, 18:57
Możesz śmiało brać. Ja jeżdżę na tych z linka "LESJÖFORS" już od roku i jestem bardzo zadowolony. Choć jak dostałem i przymierzyłem, to nie byłem zadowolony, że są trochę krótsze, ale jak finalnie stoi tak samo. jeśli chodzi o ich pracę, to wreszcie nie ma nurkowania przy hopie Przód jest zdecydowanie twardszy (ja to odbieram jako zaletę) bo np. nie nurkuje przy mocnym hamowaniu. Chętnie bym jeszcze tył zmienił.
Jendrek0987 - 28-12-2013, 16:50
Witam, chciałbym się dowiedzieć coś w kwestii zawieszenia, ponieważ coś mi zaczyna stukać w prawym tylnym kole( amortyzatorze) na pewno auto już się wysłużyło. I teraz nie wiem na co zwrócić uwagę, czy na amortyzator czy na sprężyny...czy na to i na to...
wiem że muszę wymienić prawą i lewą str.
jakie amortyzatory, sprężyny są dobre, godne polecenia ???
często podróżuję w długie trasy, dużo też jeżdżę po Bieszczadach, i czy zwracać uwagę na sprężyny(miękkie,twarde), amortyzatory możecie polecić ??
rezon - 29-12-2013, 09:54
amortyzatory polecam gazowe Kayaby, a sprężyny poszukaj na forum info o tych wzmocnionych. Ori są za miękkie z tyłu.
Jendrek0987 - 29-12-2013, 11:57
Dzięki zaraz coś poszukam
bonito - 30-12-2013, 09:33
A propos stukania,
sugeruję koledze, żeby podjechał na chwilę do warsztatu na porządne szarpanko - stukanie może wynikać z bardzo wielu przyczyn (np. łącznik stabilizatora). Raczej nie stukają sprężyny (chyba że złamane) ani amortyzatory.
bonito
|
|
|