To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - [II 2.0 DID] Pęknięta sprężyna zawieszenia przód

LUXER - 08-12-2012, 18:14
Temat postu: [II 2.0 DID] Pęknięta sprężyna zawieszenia przód
Witam

Dziś pękła mi przednia sprężyna od strony kierowcy. Objawy to metaliczne strzały przy skręcaniu kołami, widoczne ruchy sprężyny i znoszenie samochodu w lewo.

Wymienia się tylko sprężynę czy całą kolumnę mcphersona? Zastanawiam się też czy założyć nową (jaką) czy używaną. A może ma ktoś z was taką?

bonito - 08-12-2012, 20:54

Kolego Luxer,
wymienia się oczywiście same sprężyny. Co do używanych - z pewnymi rzeczami (zawieszenie, hamulce) lepiej uważać - nowe nie są wcale drogie:
http://www.iparts.pl/czes...75-4059252.html
Części zawieszenia wymienia się parami.
bonito

LUXER - 10-12-2012, 11:28

Dzięki za link. Faktycznie raczej nie warto ryzykować w używki...
Matti - 27-12-2013, 16:44

Witam!!!

Dziś miałem ten sam problem wyjeżdżam z garażu a tu nagle taki metaliczny dźwięk i słychać jak powietrze bardzo szybko ucieka z opony :D
W pierwszej chwili myślałem, że na coś najechałem ale jak podniosłem auto na podnośniku okazało się, że strzeliła sprężyna z przodu po stronie pasażera i to tak niefortunnie, że wbiła się w oponę ;(

Tak więc mam do wymiany oponę + 2 sprężyny i moje pytanie czy są jakieś lepsze sprężyny ? (strach pomyśleć jakby to się stało na autostradzie) czy nie ma różnicy jakie się kupi i mogą być te z linka kolegi "bonito"
http://www.iparts.pl/czes...75-4059252.html

LUXER - 27-12-2013, 18:57

Możesz śmiało brać. Ja jeżdżę na tych z linka "LESJÖFORS" już od roku i jestem bardzo zadowolony. Choć jak dostałem i przymierzyłem, to nie byłem zadowolony, że są trochę krótsze, ale jak finalnie stoi tak samo. jeśli chodzi o ich pracę, to wreszcie nie ma nurkowania przy hopie :) Przód jest zdecydowanie twardszy (ja to odbieram jako zaletę) bo np. nie nurkuje przy mocnym hamowaniu. Chętnie bym jeszcze tył zmienił.
Jendrek0987 - 28-12-2013, 16:50

Witam, chciałbym się dowiedzieć coś w kwestii zawieszenia, ponieważ coś mi zaczyna stukać w prawym tylnym kole( amortyzatorze) na pewno auto już się wysłużyło. I teraz nie wiem na co zwrócić uwagę, czy na amortyzator czy na sprężyny...czy na to i na to...
wiem że muszę wymienić prawą i lewą str.
jakie amortyzatory, sprężyny są dobre, godne polecenia ???
często podróżuję w długie trasy, dużo też jeżdżę po Bieszczadach, i czy zwracać uwagę na sprężyny(miękkie,twarde), amortyzatory możecie polecić ??

rezon - 29-12-2013, 09:54

amortyzatory polecam gazowe Kayaby, a sprężyny poszukaj na forum info o tych wzmocnionych. Ori są za miękkie z tyłu.
Jendrek0987 - 29-12-2013, 11:57

Dzięki :) zaraz coś poszukam :)
bonito - 30-12-2013, 09:33

A propos stukania,
sugeruję koledze, żeby podjechał na chwilę do warsztatu na porządne szarpanko :) - stukanie może wynikać z bardzo wielu przyczyn (np. łącznik stabilizatora). Raczej nie stukają sprężyny (chyba że złamane) ani amortyzatory.
bonito