To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Ubezpieczenia - problem z ubezpieczalnią...?

outlaw4life - 11-12-2012, 17:05
Temat postu: problem z ubezpieczalnią...?
hej na wstępie zaznaczę ze to nic śmiesznego ze nie wiem bo jestem totalnie zielony jeśli chodzi o biurokracje w Polsce wiec może moje pytanie wydaje sie proste ale ja po prostu nie wiem :P

A wiec... kupiłem jakiś czas temu samochód myślę ze okolo pol roku temu... całkiem zapomniałem ze muszę napisać przed końcem ubezpieczenia ze juz go nie chce kontynuować i właśnie przyszło mi pismo do domu ze mam zapłacić teraz za roku ubezpieczenia bo juz sie skończyło 2 miesiące temu.. zapomniałem isc do PZU i dać im "wypowiedzenie" tego ubezpieczenia u nich a termin juz minął co teraz moge zrobić zeby jakoś to ogarnąć szczególnie ze nie chce teraz sie ubezpieczać w PZU bo maja tam ceny z kosmosu tylko w innej firmie? i teraz moje pytanie! czy jesli bym do nich poszedł teraz z wypowiedzeniem umowy to jest możliwość, ze będę musiał tylko zapłacić np za te 2 miesiace tego ubezpieczenia czy muszę teraz juz zapłacić i na nim jeździć bo jakbym im chciał je wypowiedzieć to nie zwrócą mi kasy za te np kolejne 10miesiecy ktore by zostało z tego ubezpieczenia? jednym zdaniem jak mogę z nich zrezygnować ponosząc najmniejsze koszty i bawiąc się jak najmniej w pisanie jakiś pism :(

Pozdrowionka i czekam na pomoc w temacie :( \

ps. sory za błędy, literówki ale pisałem to w mega stresie, amoku i rozjuszeniu mej głowy..

SOŁTYS - 11-12-2012, 17:36

hehe no właśnie forma tego juz nie mówiąc o ortografii to... :evil: :wink:

Kiedy dokładnie kupiłeś auto? Do kiedy miało ubezpieczenie? Opłaciłeś po zakupie tegoż auta jakiekolwiek OC, jeśli tak od kiedy?

outlaw4life - 11-12-2012, 18:40

juz jestem spokojniejszy wiec poprawiam błedy zaraz ;)

ubezpieczenie skończyło sie 11.10.2012 a auto kupilem jakos 19.08.2012, nic nie opłacałem poza podatkiem 2% bo tego pilnuja w urzędach a reszte jak zwykle zostawiałem siebie na "później" tylko ze przeważnie pamietalem o tym żeby leciec wypowiedzieć ubezpieczenie a tym razem zapomniałem ;/

Bizi78 - 11-12-2012, 19:48

Ciężka sprawa :( .
Umowę OC nie można wypowiedzieć w trakcie (np. po 2miechach tak jak u Ciebie) jej trwania, chyba że sprzedasz autko, ale nie wiem czy zwrócą niewykorzystaną polisę :? .
Pozostaje tylko udać do PZU do jakiegoś przełożonego i go błagać [-o< , choć wydaje mi się, że masz 1% szans na powodzenie :( .

outlaw4life - 11-12-2012, 19:49

bo z tego co wiem kiedys chyba mozna bylo odebrać resztę kasy jesli sie rezygnowało z ubezpieczenia?
Bizi78 - 11-12-2012, 19:56

Tak ale z umowy OC nie możesz zrezygnować, chyba że sprzedajesz auto a kupujący zrezygnuje z twojego ubezpieczenia to możesz odzyskać nadpłacone składki.
JCH - 11-12-2012, 21:06

A ja odpowiem nieco w innym tonie..... :?
outlaw4life napisał/a:
kupiłem jakiś czas temu samochód myślę ze okolo pol roku temu... całkiem zapomniałem ze muszę napisać przed końcem ubezpieczenia ze juz go nie chce kontynuować i właśnie przyszło mi pismo do domu ze mam zapłacić teraz za roku ubezpieczenia bo juz sie skończyło 2 miesiące temu.. zapomniałem isc do PZU i dać im "wypowiedzenie" tego ubezpieczenia
outlaw4life napisał/a:
na wstępie zaznaczę ze to nic śmiesznego
Tak, to nie jest śmieszne, to jest po prostu tragiczne.
Wyobraź sobie co byłoby gdyby nie było takiego obowiązku ubezpieczeniowego i przedłużeń OC "z automatu". Kupujesz auto i zapominasz. A później np. potrącasz mnie na przejściu. I co, mam Cię skarżyć cywilnie :?:

I jeszcze raz:
outlaw4life napisał/a:
całkiem zapomniałem ze muszę.....
....
zapomniałem isc do PZU ....
Napiszę tak - chłopaku :!: (bo chyba jesteś młody wiekiem) ogarnij się :!:
Jeśli masz problem z pamięcią, nawał spraw, jesteś zagoniony, zapracowany..... to na pamięć są sposoby: żółte karteczki, przypominacz w telefonie, jakiś program w kompie, motostat czy spritmonitor, który za Ciebie będzie pamiętał o terminach.
Jazda samochodem (swoim) to nie tylko przyjemność ale też i obowiązki :!:

Na koniec życzę aby ta nadpłata OC była tylko przestrogą, że do pewnych spraw należy podchodzić poważnie bo inaczej..... życie kopie mocno w :butthead:
Przeczytaj ten temat bo jak będziesz sprzedawał auto i nie daj Boże zapomnisz to..... :arrow: >> K l i k << :idea:

outlaw4life - 11-12-2012, 22:09

stary zapytałem grzecznie i kulturalnie o pomoc a ty od razu mnie jedziesz ze jestem jakis mega nie poważny i w ogole jeżdżący terrorysta bo zapomniałem o OC... masz racje ze mogłaby byc lipa ale ty chyba chociaz raz tez o czymś zapomniałeś i nie miałeś tego wtedy zapisanego na swojej żółtej karteczce? :lol:
JCH - 11-12-2012, 22:53

outlaw4life napisał/a:
stary zapytałem grzecznie i kulturalnie o pomoc.....
A ja Ci grzecznie i kulturalnie odpisałem jakie mam przemyślenia w tej sprawie :roll:

PS. Grzecznie i kulturalnie to również zwracanie się do kogoś "Ty" a nie "ty".
PS. Pewnie że czasem o czymś zapominam :lol:
PS. Żółtych karteczek nie używam
PS. Przeczytałeś chociaż tamten temat, który wskazałem :?:

outlaw4life - 12-12-2012, 19:32

tak przeczytalem dziekuje. Ale niestety temat ten raczej duzo mi nie odpowiedzial i toczy sie w troche innej sprawie ;/ aczkolwiek dziekuje
Krystian99 - 12-12-2012, 20:50

outlaw4life, dzisiaj gadałem ze znajomym i on mi mówił że prawo odnośnie ubezpieczenia(OC) się troszkę zmieniło i można wypowiedzieć ubezpieczenie w każdym momencie, ale nie był do końca pewny w 100% :| więc wynikało by, że idziesz do ubezpieczyciela, wymawiasz ubezpieczenie, płacisz za ten okres w którym było ważne i grzecznie się z nimi rozstajesz :mrgreen:
Powodzenia :wink:

Bizi78 - 12-12-2012, 21:41

Od 11lutego 2012r. weszły nowe przepisy min.

"Obowiązek informowania klienta. Nowe przepisy nakładają na Ubezpieczyciela obowiązek przekazywania klientowi na 14 dni przed upływem 12 miesięcznego okresu ochrony, informacji o ubezpieczeniu na kolejny okres ochronny. Przepisy precyzyjnie regulują zakres tych informacji. Klient zostanie zapoznany nie tylko z wysokością składki do zapłacenia za kolejny okres, ale także będzie informowany o swoich prawach i obowiązkach wynikających z zawartej już umowy ubezpieczenia OC."

Tylko nie wiem czy ten przepis dotyczy także polis zawartych przed 11,02,2012r :? .
Jeżeli nie dostałeś przed końcem umowy info z PZU to może warto się udać do Miejskiego Rzecznika Konsumenta i dopytać.
Jeżeli obejmie też twoją polisę to może byłaby to jakaś podstawa do wypowiedzenia umowy, choć prawnikiem nie jestem :wink: .

Tutaj masz cały artykuł dotyczący zmian w OC.
http://ipolisa.pl/Rewoluc...012,artykul,602

Tomek - 13-12-2012, 12:52

najprostszym sposobem rozwiązania umowy z ubezpieczycielem jest darowizna

jeśli masz żonę/rodziców/dzieci, to podaruj temu komuś auto, a on/ona, jako nowy właściciel wypowie umowę z TU

wchodzi jedynie kwestia poinformowania US o darowiznie (no i musisz sie miescic w limicie na darowizne zwolnianą z podatku)

Morfi - 13-12-2012, 14:22

Surowa kara za brak OC powiinna być. JCH ma racje.
Takie rzeczy na tym forum są tępione.
To nie jest problem z ubezpieczalnią, tylko z TWOIM obowiązkiem.

outlaw4life - 13-12-2012, 22:16

Morfi napisał/a:
Surowa kara za brak OC powiinna być. JCH ma racje.
Takie rzeczy na tym forum są tępione.
To nie jest problem z ubezpieczalnią, tylko z TWOIM obowiązkiem.

A ty masz problemy ze sobą? a moze ktos chcialby cie ukarac za to ze jestes taki jaki jestes? :lol:

Krystian99 Bizi78 tomek84
i reszcie dziekuje za udzielanie sie w temacie! :)