To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Techniczne - Spryskiwacze

MarPod - 13-12-2012, 11:10
Temat postu: Spryskiwacze
Kochani mam taką sprawę, otóż wlałem wczoraj zimowy płyn do spryskiwaczy do pełna a dziś uruchamiam spryskiwacze i nic nie leci. Co może być tego powodem? co robić? Proszę o rady
cakp - 13-12-2012, 11:33

Napisz najpierw co sam zrobiłes co sprawdziłeś. Za mało danych by ci pomóc. Otwórz maskę, stan autem w cichym miejscu, poproś kogoś by włączył spryskiwacze a ty nasłuchuj wkładając głowę pod maskę czy silniczek pracuje (pompka spryskiwaczy).
Jeśli nie to sprawdż bezpieczniki.
Jesli tak to sprawdz czy nie ma wycieku gdzieś
Jeśli nie ma to mógł się przypchać przewód, musisz odpiąc przy masce węzyk i sprawdzic czy leci, jak nie leci to dmuchnij w niego sprezonym powietrzem oczywiscie druga strona takze musi byc odpieta.
A tak w ogole zapytam to wlewając zimowy wcześniej miałeś letni? bo byc moze letni zamarzl a ty dolałeś zimowy i wtedy bym się nie zdziwił że nie leci.

MarPod - 13-12-2012, 11:38

Miałem letni ale wypryskałem go do końca, wycieku nie mam sprawdziłem. Wlałem płyn który nie zamarza do - 22 stopnia. Może dysze delikatnie przepcham igłą?
plecho1 - 13-12-2012, 12:16

A czy po zalaniu płynu zimowego właczyłeś spryskiwacz aby przepompował przez układ zimowy płyn? Jeśli tego nie zrobiłeś, to w wężykach został płyn letni który cofnął się do pompki i zamarzł w niej i w przewodach.
MarPod - 13-12-2012, 13:15

psiknąłem zaraz po wlaniu. Spróbuje przedmuchać :-)
szkuba - 13-12-2012, 21:06

U mnie były uszkodzone zaworki zwrotne, nawet jak był płyn zimowy to zamarzało. Po prostu płyn który się cofał od spryskiwacza zasysał powietrze do rurki i wtedy większość środka niezamarzającego odparowywała. Pomogło założenie zaworków zwrotnych na wszystkich weżykach. Trzeba tylko dobrze dobrać rozmiar do wężyków.
cakp - 14-12-2012, 09:28

A silniczek pracuje? słyszysz go? Może jedz do jakiegos centrum handlowego zostaw na parkingu podziemnym. Tam z reguły jest pare stopni na plusie, powinno odmarznac, wtedy uruchomisz spryskiwacze i zobaczymy. Mogł przymarznąc w przewodach letni płyn. Albo jakis syf dostał się do przewodu. A na tylną wycieraczkę też nie leci?
MarPod - 14-12-2012, 09:38

Przedmuchałem igiełką i leci. jeden z dwóch przednich ma jedną dziurkę przytkaną. Otwarłem klapę i jak odłączyć wężyk? to dmuchnę sprężonym powietrzem, widać ze siedzi jakiś paproch w jednej z dziurek. Silniczek pracuje, słychać aż hej. Podejrzewam , jako że garażuję w "blaszaku, to zamarzły dziurki, dlatego nie leciało. Nocą temp spada do -15 stopni
JCH - 14-12-2012, 13:20

MarPod napisał/a:
Nocą temp spada do -15 stopni
Odwilż idzie, będzie dobrze :)