To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - głowica mitsubishi carisma 1.9 TD 1997r

lays22 - 14-12-2012, 20:38
Temat postu: głowica mitsubishi carisma 1.9 TD 1997r
Wczoraj wymieniając wtryskiwacze wyrobił mi się gwint w głowicy i nie mogę wkręcić wtrysku. Jest to ostatni wtrysk (nie sterujący) Miał ktoś podobny przypadek? Jeśli tak to jak go rozwiązaliście? Bo mi mechanik powiedział, że trzeba głowicę kupwać:/

Ma ktoś na sprzedaż głowicę jak tak to piszcie na priv

plecho1 - 14-12-2012, 20:43

Jeśli jest miejsce, to można rozwiercić otwór i wstawić tuleję z gwintem wewnątrz na wtrysk.
lays22 - 14-12-2012, 20:50

a nie będą wtedy za cienkie ścianki? wytrzyma głowica?
plecho1 - 14-12-2012, 21:03

Dlatego napisałem, jeśli jest miejsce. Jaką średnicę ma gwint wtrysku?
Jaro1974 - 14-12-2012, 21:14

Powinno wytrzymać. Robi się tuleję cienkościenną z gwintem zewnętrznym i wewnętrznym, wkręca się ją do bloku (można zastosować jakiś dobry klej dla pewności) i w tą tuleję wkręcamy wtrysk i powinno być ok. Wykręcałem wtryski ale nie pamiętam jaki jest na nich gwint. Jedynym problemem może być głębokość bo na końcu jest zwężenie i podkładki metalowe których zadaniem jest uszczelnienie pomiędzy gniazdem wtrysku a wtryskiem. Ale dobry mechanior i z tym, da sobie radę :wink:

[ Dodano: 14-12-2012, 21:18 ]
Dodam że za głowicę wybulisz około 800 pln-ów więc chyba warto zaryzykować.

lays22 - 14-12-2012, 22:23

Jaro1974 napisał/a:
Powinno wytrzymać. Robi się tuleję cienkościenną z gwintem zewnętrznym i wewnętrznym, wkręca się ją do bloku (można zastosować jakiś dobry klej dla pewności) i w tą tuleję wkręcamy wtrysk i powinno być ok. Wykręcałem wtryski ale nie pamiętam jaki jest na nich gwint. Jedynym problemem może być głębokość bo na końcu jest zwężenie i podkładki metalowe których zadaniem jest uszczelnienie pomiędzy gniazdem wtrysku a wtryskiem. Ale dobry mechanior i z tym, da sobie radę :wink:

[ Dodano: 14-12-2012, 21:18 ]
Dodam że za głowicę wybulisz około 800 pln-ów więc chyba warto zaryzykować.

no właśnie tak ma próbować mechanik coś wykombinować z tym.

Właśnie wiem, że to drogi interes i dlatego napisałem tutaj. Dzięki

A co do średnicy to nie pamiętam więc nie powiem, a nawet nie mam samochodu w domu żeby zmierzyć