To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Ubezpieczenia - Dlaczego mam dopłacić ?.........

piotruś - 20-12-2012, 14:05
Temat postu: Dlaczego mam dopłacić ?.........
:( Witam mam ubezpieczenie od półtora mieś;w AXA DIRECT (OC, AC, NNW 60%) dotychczas miałem w innych firmach przyciągnęli mnie ceną. :shock:
Ubezpieczam auta co roku przez internet .Ostatnio w skrzynce na listy przyszła informacja z AXA DIRECT że zweryfikowano mój samochód i muszę dopłacić prawie 500zł. ponieważ miałem szkodę. Nadmieniam że nigdy nie było takiej na tym samochodzie .Po przemyśleniu doszedłem do wniosku że jedyna szkoda to 20 miesięcy temu wypłacona z AC szkoda parkingowa ,w CAŁKIEM INNEJ FIRMIE-(PZU) lecz nie dotyczyła tego samochodu a innego .
Było to na samochodzie mojej synowej do której dowodu rejestracyjnego jestem dopisany jako współwłaściciel Obecnie ona zrezygnowała z AC .
Sprawdziłem w OWU,,Axa Direct ''i nic nie znalazłem jak to działa .
Moje pytania .......1- Jakie konsekwencje mnie czekają ( nie otrzymałem poczty poleconej ).
2- Czy ubezpieczenie dobrowolne AC dotyczy wszystkich samochodów do których jestem dopisany ,przecież jak ubezpieczyłem 3 lata temu samochód w AC (wcześniej nie miałem ponad 10lat AC) mimo to firma AVIVA dała mi z marszu60% (wszystkie zniżki jakie miałem w OC) .i do dziś nie było problemu .w kolejnym roku ubezpieczeniowym nikt nie żądał żadnych dopłat i nie wspominał o żadnej szkodzie .
3- Czy fundusz gwarancyjny decyduje o tym że muszę dopłacić za niekompetencję AXA DIRECT podczas zawierania umowy na mój samochód (nie poinformowano mnie o tym przez 18mieś. podczas zawierania kolejnych umów AC-OC.) w/g mnie trąci to naciąganiem klienta podczas zawierania umowy .
Przeglądając Forum Prawne natrafiłem na sprawę gdzie została żle naliczona składka zaniżona (pomyłka przedstawiciela firmy) w odpowiedzi właściciel pojazdu nie musiał dopłacać .
Na naszym forum są osoby które dobrze znają to prawo i proszę ich o konkretną odpowiedż .

.

krzychu - 20-12-2012, 14:21

Znaczy inaczej:
Ubezpieczyłeś swój samochód w AXA ze zniżką 60% zatajając, że jesteś współwłaścicielem innego samochodu na którym została zlikwidowana szkoda AC w poprzednim roku w innej firmie?
Jeśli tak to:
1. Jeśli nie zapłacisz to będziesz dłużnikiem AXA
2. Ubezpieczenie nie, ale Twoje zniżki TAK
3. Nie wiem o jakich niekompetencjach piszesz. Moim zdaniem próbowałeś oszukać firmę AXA i wyłudzić niższą składkę. A jak zawierałeś tą umowę to nie było pola do wpisanie ilości skód AC w poprzednim roku?

Tomek - 20-12-2012, 14:31

piotruś napisał/a:
Ubezpieczam auta co roku przez internet .Ostatnio w skrzynce na listy przyszła informacja z AXA DIRECT że zweryfikowano mój samochód i muszę dopłacić prawie 500zł. ponieważ miałem szkodę. Nadmieniam że nigdy nie było takiej na tym samochodzie .Po przemyśleniu doszedłem do wniosku że jedyna szkoda to 20 miesięcy temu wypłacona z AC szkoda parkingowa ,w CAŁKIEM INNEJ FIRMIE-(PZU) lecz nie dotyczyła tego samochodu a innego .

nie ma znaczenia na jakim samochodzie była szkoda, tylko kto był/jest właścicielem
AXA jak i inni wszelkie takie niezgodności weryfikuje w CEPIKu

a ja uwielbiam takie historie, bo sobie ludzie dopisują współwłaścicieli, żeby mieć zniżki
to jest dobrze
a jak wystąpi szkoda, to płacz, bo przecież nie ja jechałem, przecież ja nie jestem właścicielem, przecież to i tamto

innymi słowami "kali kraść - dobrze, kalemu ukraść - źle"

piotruś napisał/a:
jak ubezpieczyłem 3 lata temu samochód w AC (wcześniej nie miałem ponad 10lat AC) mimo to firma AVIVA dała mi z marszu60% (wszystkie zniżki jakie miałem w OC)

to była dobra wola/promocja Avivy

piotruś napisał/a:
3- Czy fundusz gwarancyjny decyduje o tym że muszę dopłacić za niekompetencję AXA DIRECT podczas zawierania umowy na mój samochód (nie poinformowano mnie o tym przez 18mieś. podczas zawierania kolejnych umów AC-OC.) w/g mnie trąci to naciąganiem klienta podczas zawierania umowy .

a co ma UFG do całej tej sprawy?

piotruś napisał/a:

Przeglądając Forum Prawne natrafiłem na sprawę gdzie została żle naliczona składka zaniżona (pomyłka przedstawiciela firmy) w odpowiedzi właściciel pojazdu nie musiał dopłacać .

nie widzę analogii, tutaj nie było winy przedstawiciela, a wygląda na to, że przinaczyłeś fakty wypełniając formularz Axy

Krzyzak - 20-12-2012, 15:37

tomek84 napisał/a:
a ja uwielbiam takie historie, bo sobie ludzie dopisują współwłaścicieli, żeby mieć zniżki
bo błędem jest, że ubezpieczenie płaci się od auta a nie od właściciela/kierowcy
wg mnie jak ktoś ma 3 auta, to powinien mieć jedno OC - w końcu trzema na raz nie jeździ

i nie byłoby takich problemów
dlatego rozumowanie o przyporządkowaniu ubezpieczenia do auta a nie do kierowcy (z 1 postu) ma takie uzasadnienie

piotruś - 20-12-2012, 17:36
Temat postu: dlaczego mam dopłacić .
Z wypowiedzi niektórych osób wynika ze związku z podobnymi sprawami nigdy nie mieli, a interpretacja własnej bujnej wyobrażni tworzy tyko większą liczbę postów i nic nie wnosi .
Innymi słowy - głodnemu chleb na myśli . .

Nie muszę nikogo przekonywać że nie wiedziałem o szkodzie podczas wypełniania moich danych podczas ubezpieczania samochodu przez ostatnie dwa lata.
Dla wyjaśnienia powiemże teraz również nie zabrano mi zniżki i dodam że jeśli nawet zgłosił bym jedną szkodę to nie miał bym potracone (zwyżka opłaty czy %) bo tak wynika z promocji nawet dzisiaj . (Można to wyliczyć na stronie AXA w necie .

JCH - 20-12-2012, 17:55

piotruś napisał/a:
Z wypowiedzi niektórych osób wynika ze związku z podobnymi sprawami nigdy nie mieli, a interpretacja własnej bujnej wyobrażni tworzy tyko większą liczbę postów i nic nie wnosi .
No to w takim razie takie pytanie:
Czy gdy:
piotruś napisał/a:
Ubezpieczam auta co roku przez internet
to pojawiło się pytanie o liczbę szkód w poprzednim roku/latach w zakresie OC i liczbę szkód w zakresie AC :?:
I co odpowiedziałeś na te pytania :?:
Może nam to wyjaśni stan wiedzy Twojej i stan wiedzy AXA.

Powiedzmy, że też ubezpieczam auto przez Internet i takie pytania się pojawiają :roll:

piotruś - 20-12-2012, 20:29
Temat postu: Re: dlaczego mam dopłacić .
piotruś napisał/a:

Nie muszę nikogo przekonywać że nie wiedziałem o szkodzie podczas wypełniania moich danych podczas ubezpieczania samochodu przez ostatnie dwa lata.
Dla wyjaśnienia powiem że teraz również nie zabrano mi zniżki i dodam że jeśli nawet zgłosił bym jedną szkodę to nie miał bym potracone (zwyżka opłaty czy %) bo tak wynika z promocji nawet dzisiaj . (Można to wyliczyć na stronie AXA w necie .

Wydaje się dość zrozumiałe.
ale zapytam i ja ;
1- Gdybyś wiedział że masz pełne zniżki i nie miałeś szkody a kwota do zapłaty = (np;1500zł)
2- Gdybyś wiedział że masz jedną szkodę i po ubezpieczeniu całego pakietu nie będzie potrąceń i dostaniesz też pełne zniżki w ramach promocji i będzie opłata też =1500zł)
to co byś wybrał .........myślę że to zrozumiałe....po co miałbym zataić ?......Tak jak wcześniej napisałem NIE ZABRANO MI ZNIŻKI a AXA w ramach promocji która trwa nadal przelewa znizki z OC na AC .Każdy może sobie zrobić wyliczenie podając prawdziwe np;60% zniżki lub z jedna szkodą zgłoszoną .

Ubezpieczenia przez internet nie dostaje się bez sprawdzenia,wszystko jest sprawdzane w Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i weryfikowane jeśli nie ma zastrzeżeń , przesyłają do ciebie wszystkie gotowe papiery i ubezpieczony może też nie opłacić tego bo się rozmyślił w ostatnim momencie i wszystko wyrzuca do kosza bez powiadomienia i żadnej konsekwencji dla niego .
Tak jak wspomniałem bardziej wygląda to na chytry wybieg ze strony ubezpieczyciela żeby
zciągnąć więcej klientów i kasy nie ujawniając wszystkiego .

i9i - 20-12-2012, 20:45

piotruś napisał/a:
Dla wyjaśnienia powiemże teraz również nie zabrano mi zniżki i dodam że jeśli nawet zgłosił bym jedną szkodę to nie miał bym potracone (zwyżka opłaty czy %) bo tak wynika z promocji nawet dzisiaj . (Można to wyliczyć na stronie AXA w necie .

O szkodzie wiedzieć musiałeś, bo kwota wypłacana jest po równo współwłaścicielom i do wszystkich przychodzi potwierdzenie wypłaty z ich polisy. Wiele firm nie wnika w ilość zgłoszonych szkód, ale nie powiadomienie o wcześniejszych szkodach to całkiem inna para kaloszy i niezbyt przychylne podejście do klienta. Powiedzmy sobie szczerze, że AXA weryfikując Twoją historię w CEPIK-u stwierdziła, że nie Jesteś wiarygodnym i pewnym klientem i próbowałeś naciągnąć firmę. Nie ważne czy o czymś wiesz, czy nie pamiętasz czy w ogóle zrobiono coś za Twoimi plecami, gdyż niewiedza nie zwalnia nikogo z odpowiedzialności.

krzychu - 20-12-2012, 21:17

piotruś - prosto z mostu wpisałeś tą szkodą w kalkulator czy nie? Bo z tego co widziałem trzeba podać szkody z ostatnich 5 lat....

Cytat:

1- Gdybyś wiedział że masz pełne zniżki i nie miałeś szkody a kwota do zapłaty = (np;1500zł)
2- Gdybyś wiedział że masz jedną szkodę i po ubezpieczeniu całego pakietu nie będzie potrąceń i dostaniesz też pełne zniżki w ramach promocji i będzie opłata też =1500zł)
Każdy może sobie zrobić wyliczenie podając prawdziwe np;60% zniżki lub z jedna szkodą zgłoszoną.

Właśnie tak zrobiłem i nie masz racji. Poświęciłem 10 minut na wypełnienie kalkulatora ceny i zrobiłem symulację dla braku szkód rok wcześniej i z 1 szkodą. Dla mojego samochodu to prawie 500zł różnicy w składce.

Do tego w OWU czytam, że składka jest zależna między innymi od:
Cytat:
3) każda szkoda (z OC lub AC) odnotowana w poprzednim okresie ubezpieczenia skutkuje obniżeniem klasy Bonus/Malus o dwa poziomy;

Pytam jeszcze raz poinformowałeś AXA o tej szkodzie czy nie?

swinks_UK - 20-12-2012, 23:17

Krzyzak napisał/a:
bo błędem jest, że ubezpieczenie płaci się od auta a nie od właściciela/kierowcy
wg mnie jak ktoś ma 3 auta, to powinien mieć jedno OC - w końcu trzema na raz nie jeździ

Darek, doskonale ujęte.
To kolejny temat z różnymi kłopotami z ubezpieczeniem aut jaki czytam, itd.
Powiem tak, gdyby system był taki jak w wiekszości krajów EU to te cuda wianki nie miałyby w ogóle miejsca. Ubezpieczenie przypisane do kierowcy. W przypadku "pełnego" ubezpieczenia (coś jak OC/NW/AC/Assistance w jednym) wtedy możemy kierować dowolnym pojazdem za zgodą właściciela tego pojazdu. W przypadku tzw. "third party" (coś jak OC tylko) można kierować tylko pojazdem wskazanym w polisie.
Wtedy nie byłoby tych nadużyć i nieporozumień, ale jak widać w PL wciąż lepiej jest kombinować ze wszystkim.

Morfi - 21-12-2012, 11:32

Mi AXA nie potrąciła nic zniżek, pomimo poinformowania, że samochód, którym byłem wspówłaścicielem miał kolizje. I dalej mam 60 % :) bo to nie u nich tamten samochod był ubezpieczony i to nie ja miałem kolizję.
Dlatego u nich zostaję i drugi samochod też do nich przenoszę :)

piotruś - 21-12-2012, 12:04
Temat postu: co dalej
Morfi napisał/a:
Mi AXA nie potrąciła nic zniżek, pomimo poinformowania, że samochód, którym byłem wspówłaścicielem miał kolizje. I dalej mam 60 % :) bo to nie u nich tamten samochod był ubezpieczony i to nie ja miałem kolizję.
:)

I mamy podobną sprawę zupełnie inne firmy wypłacały odszkodowanie z tą różnicą że ja nie zgłosiłem szkody podczas robienia kalkulacji ( bo faktycznie nie widziałem o takiej ) .

Druga sprawa pojazd do którego jestem dopisamy nie jako właściciel lecz ,,współwłaściciel ''
Teraz otrzymałem powiadomienie że nadal mam 60% znizki ale muszę dopłacić j/w. :? czyli zrobiono korektę opłaty pakietu wpłaconej 50 dni temu .w związku ze szkodą parkingowa(nie było sprawcy) z AC. ale też tą szkodę pokrywała PZU bo oni ubezpieczali AC tego pojazdu.
Wiec gdzie tu sens ................. gdzie logika.

W ODPOWIEDZI na symulację ubezpieczenia z ubiegłego roku lub ze wsteczną datą nie ma takiej możliwości bo system pokazuje błąd ze względy na datę wsteczną...to odnośnie rzekomego wyliczenia . :o

Tomek - 21-12-2012, 12:11

piotruś napisał/a:

Druga sprawa pojazd do którego jestem dopisamy nie jako właściciel lecz ,,współwłaściciel ''

w polskim porządku prawnym nie ma czegoś takiego jak właściciel i współwłaściciel
wszyscy jesteście współwłaścicielami

piotruś,

a jesteś dopisany do tamtego auta w jakim celu ?

piotruś napisał/a:
ja nie zgłosiłem szkody podczas robienia kalkulacji ( bo faktycznie nie widziałem o takiej ) .

to nie jest wytłumaczenie
samochód jest twoją własnością, za niego odpowiadasz, twoją rolą jest wiedzieć co się z nim dzieje

Morfi napisał/a:
Dlatego u nich zostaję i drugi samochod też do nich przenoszę :)

miał kolizję i był sprawcą ??

Ja tutaj przy następnym biurku mam "pokrzywdzoną przez AXA".
Bo miała auto razem z dziadkiem "dla zniżek", i dziadek 2 albo 3 lata temu zrobił małe bum, i w formularzu AXA to pominięto, ale AXA i tak sobie to znalazła
i tutaj płacz, bo AXA chce 5 stówek

[ Dodano: 21-12-2012, 12:14 ]
piotruś napisał/a:
Teraz otrzymałem powiadomienie że nadal mam 60% znizki ale muszę dopłacić j/w. :? czyli zrobiono korektę opłaty pakietu wpłaconej 50 dni temu .w związku ze szkodą parkingowa(nie było sprawcy) z AC. ale też tą szkodę pokrywała PZU bo oni ubezpieczali AC tego pojazdu.

jak zniżki przechodzą pomiędzy jednym a drugim TU to dobrze, a jak szkody przechodzą, to już źle ??

[ Dodano: 21-12-2012, 12:14 ]
Krzyzak napisał/a:
tomek84 napisał/a:

dlatego rozumowanie o przyporządkowaniu ubezpieczenia do auta a nie do kierowcy (z 1 postu) ma takie uzasadnienie

od 12 lat czekam na to w Polsce

krzychu - 21-12-2012, 12:14
Temat postu: Re: co dalej
piotruś napisał/a:
z tą różnicą że ja nie zgłosiłem szkody podczas robienia kalkulacji ( bo faktycznie nie widziałem o takiej ) .

No to nie wiem o co kruszysz kopię. Naprawdę. Pretensję tylko i wyłączenie do siebie lub do synowej, że nie poinformowała Cie o szkodzie na samochodzie którego jesteś współwłaścicielem.

piotruś napisał/a:
W ODPOWIEDZI na symulację ubezpieczenia z ubiegłego roku lub ze wsteczną datą nie ma takiej możliwości bo system pokazuje błąd ze względy na datę wsteczną...to odnośnie rzekomego wyliczenia . :o

No to daj, że się kończy za 2 dni. A szkodę wpisz 20 miesięcy wcześniej. Robiłem takie 2 symulacje i za każdym razem wyszła różnica w pakiecie.

Z punktu widzenia firmy AXA jasno wynika, że próbowałeś ich oszukać zatajać szkodę w poprzednim roku.

Morfi - 21-12-2012, 12:25

tomek84 napisał/a:
miał kolizję i był sprawcą ??
tak. Moja żona.