[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A/W 2.5] Galant nie odpala
maddob - 20-12-2012, 23:02 Temat postu: [EA5A/W 2.5] Galant nie odpala Witam wszystkich kolegów,
Skusiło mnie i kupiłem gala 2.5 V6 kombi. Od samego początku mam problem z jego odpaleniem... Kręci bardzo długo i nie odpala...
Odpala jak dostanie do dolotu zastrzyk "samostartu" - po tym zabiegu potrafi pochodzić normalnie ale gdy ostygnie to problem powtarza się
Wymieniłem pompę paliwa na nową i nic nie pomogło...
Może ktoś z Was ma jakiś pomysł, co może dolegać galanciakowi? Za wszelkie podpowiedzi będę wdzięczny...
WreX - 20-12-2012, 23:19
Może aparat zapłonowy, jak byś miał możliwość podpiąć do 100% sprawnego i sprawdzić czy w tedy zapali normalnie, ale przyczyn może być więcej. Ma na to wpływ może wilgotność albo jakieś inne warunki czy tylko temperatura silnika i czy chodzi na ssaniu czy bez ?
deejay - 20-12-2012, 23:27
maddob napisał/a: | Skusiło mnie i kupiłem gala 2.5 V6 kombi. Od samego początku mam problem z jego odpaleniem... Kręci bardzo długo i nie odpala...
Odpala jak dostanie do dolotu zastrzyk "samostartu" - po tym zabiegu potrafi pochodzić normalnie ale gdy ostygnie to problem powtarza się
Wymieniłem pompę paliwa na nową i nic nie pomogło...
Może ktoś z Was ma jakiś pomysł, co może dolegać galanciakowi? Za wszelkie podpowiedzi będę wdzięczny... |
Czujnik temp. silnika sprawdz miernikiem . Jest wkrecony obok aparatu zapłonowego . Ten czujnik odpowiada za tzw. ssanie .
maddob - 22-12-2012, 17:40
kumpel wymigał błąd - okazuje się że to błąd 54 - połączenie IMMO z ECU zanosi się na większą zabawę... chyba że ktoś ma jakiś pomysł na ożywienie auta
booohal - 22-12-2012, 18:11
maddob, wydaje mi się, że jeżeli faktycznie nie łączyło by z immo to nie odpalałby w ogóle. A tu na samostarcie odpala. Też bardziej celowałbym w czujnik temperatury silnika. U mnie też wywalał 54 ale ostatnio mu przeszło.
Po świętach pomierzymy czujnik. Mam ściągnięte manuale to wydrukuje i przyjdę do Ciebie.
waldi-1 - 22-12-2012, 18:40
Chyba to czujnik położenia wału
maddob - 22-12-2012, 19:48
jak mnie wkurzy galanciak to zostanie dawcą części
[ Dodano: 27-12-2012, 18:26 ]
dzisiaj aGALANCIAK dostał ostatnią szansę wymieniłem kilka rzeczy: pompa paliwa, czujnik tempertury, podciśnienia, filtr, świece no i została ostatnia do sprawdzenia - regulator ciśnienia paliwa MIKUNO 319785...
100% trafinie, regulator jest uszkodzony - nie utrzymuje ciśnienia na listwie i dlatego GALANCIAK nie odpalał. Zaślepiłem króciec od przelewu z regulatora i auto zaczęło odpalać
Następne zadanie to kupić drugi regulator tylko nie w ASO - koszt 1039zł brutto - 20% rabatu dla stałego klienta to i tak sporo za dużo
Chętnie zaopiekuję się regulatorem w rozsądnych kosztach
|
|
|