To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GLX] dmuchanie z wlewu oleju do silnika

herayo - 23-12-2012, 21:38
Temat postu: [Cari 1.8 GLX] dmuchanie z wlewu oleju do silnika
Witam, mam pytanie do użytkowników posiadających silnik benzynowy w Cari, najlepiej 4g93, chodzi mi o to, ze ostatnio odkręciłem korek wlewu oleju na wlaczonym silniku na obrotach jałowych i zauwazylem, ze dosc mocno dmucha mi z tej dziury, dmuchanie nie jest jednolite, tylko przerywane i nie ma zadnego koloru czy tez zapachu, tak jakby powietrze samo, zastanawiam sie czy to normalne, czy tez tak macie?

... druga sprawa Cari dość mocno bierze mi olej, tzn. jakiś 1litr na 10 tys. km, czyli mniej wiecej jak po wymianie oleju mam na miarce maximum, to przy nastepnej wymianie po 10 tys. mam juz na minimum... pytanie czy to też jest w normie? zalany olej mam 10W40 teraz czeka mnie kolejna wymiana i zastanawiam sie czy moze nie zmienic na jakis inny? co polecacie, na jakich olejach jezdzicie Wy?

P.S. moja Cari 1.8 16V GLX SOHC. 1995 rok produkcji, na liczniku 240tys. km, ale była sprowadzana z Niemiec, wiec nigdy nie wiadomo ile tych km bylo dokladnie ;p

plecho1 - 23-12-2012, 21:51

Takie dmuchanie jest normalne, zużycie oleju masz jeszcze w normie i zależy ono od wielu czynników, a tu masz temat o olejach http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=6554