To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Oklejanie, malowanie - zmiana koloru.

kochajj - 19-12-2012, 22:38

myślę o oklejeniu auta... jak się wam widzi niebieski mat?:
m6riano - 20-12-2012, 00:01

kochajj napisał/a:
jak się wam widzi niebieski mat?:

cudo...;-)

major - 20-12-2012, 01:00

kochajj napisał/a:
myślę o oklejeniu auta...

Myślę, że biały będzie tu najlepszy :mrgreen:

Hubeeert - 20-12-2012, 08:31

kochajj napisał/a:
wydech do legnum... :D
Obrazek

Idź na całość - różowy będzie najlepszy :)

roch_27 - 20-12-2012, 09:18

Black Edition :twisted: :twisted: :twisted:
deejay - 20-12-2012, 09:24

roch_27 napisał/a:
Black Edition

The best :D

Anonymous - 21-12-2012, 20:07

kochajj napisał/a:

lepsze niż klejenie, tańsze i zrobisz sam w garażu :)

http://www.youtube.com/watch?v=Y17EMOENlIg

szpala85 - 28-12-2012, 11:01

Derpin napisał/a:
lepsze niż klejenie, tańsze i zrobisz sam w garażu :)

http://www.youtube.com/watch?v=Y17EMOENlIg

nie chcę robić OT ale ciekawa alternatywa to malowanie ...... ciekawe jak cenowo wychodzi w porównaniu z malowaniem i oklejaniem ? oraz trwałość tego wynalazku ? :wink:

Owczar - 28-12-2012, 11:06

Cenowo nie tak źle. Trwałość? Ciężko tutaj mówić o trwałości, bo to schodzi pod paznokciem. To bardziej służy jako warstwa ochronna, jak ktoś chce sobie porajdzić od czasu do czasu, a nie chce niszczyć auta. Kolega mi to proponował jak swojego robiłem w mat, ale ja chciałem rozwiązanie permanentne.

Klar matowy nie daje pełnego matu, tylko półmat, co zresztą jest logiczne :)

swinks_UK - 28-12-2012, 12:05

szpala85 napisał/a:

nie chcę robić OT ale ciekawa alternatywa to malowanie ...... ciekawe jak cenowo wychodzi w porównaniu z malowaniem i oklejaniem ? oraz trwałość tego wynalazku ? :wink:

Są dodatki to tego, które powodują że PlastiDip jest trwalszy:
- podkład
- końcowy lakier
Więcej szczegółów tutaj:
http://www.plastidip.co.uk/

Anonymous - 28-12-2012, 12:11

Owczar napisał/a:
Cenowo nie tak źle. Trwałość? Ciężko tutaj mówić o trwałości, bo to schodzi pod paznokciem. To bardziej służy jako warstwa ochronna, jak ktoś chce sobie porajdzić od czasu do czasu, a nie chce niszczyć auta. Kolega mi to proponował jak swojego robiłem w mat, ale ja chciałem rozwiązanie permanentne.

ehhh, a widziałeś to na żywo i dotykałeś czy tylko słyszałeś ?

plastdip ma prawie te same właściwości co folia do oklejania aut serii 3m czy oracle, do tego jest od nich dużo bardziej plastyczna, zwykłą folię jak podważysz paznokciem to też odejdzie i potem będzie można ją zwijać z auta... tutaj plusem jest to że jak jakiś element się już zużyje to można zrobić zaprawki (co kiepsko wygląda) bądź samemu w garażu prysnąć sobie np błotnik i jedzie się dalej. do tego cena puszka tego w usa jest śmiesznie tania choć nasi sprzedawcy jeszcze chcą zarobić na nowince i póki co trzymają cenę 3 razy wyższą, a mimo to i tak jest to dużo tańsze od folii. przewidywana trwałość to około 2 sezony zależy jak i czym myjemy auto.

http://www.youtube.com/watch?v=Er6g418t5Hs

http://www.youtube.com/watch?v=6Q6_R-Kufgs

szpala85 napisał/a:
ciekawe jak cenowo wychodzi w porównaniu z malowaniem i oklejaniem ? oraz trwałość tego wynalazku ?

cenowo całe auto razem z usługą 1500 -1800 zł, jak zrobisz sam to można i w tysiaku się spokojnie zmieścić, folia od 2,5 tys do nawet 5 bo i z takim cenami się spotkałem, malowanie podobnie do folii.

Owczar - 28-12-2012, 12:26

Derpin napisał/a:
ehhh, a widziałeś to na żywo i dotykałeś czy tylko słyszałeś ?

Widziałem właśnie taką samoróbkę na camaro. Mi to do gustu nie przypadło, tak samo jak folia.

Derpin napisał/a:
plastdip ma prawie te same właściwości co folia do oklejania aut serii 3m czy oracle

Słowo klucz w tym zdaniu to prawie :) Przy założeniu, że folia jest taka dobra...

Derpin napisał/a:
przewidywana trwałość to około 2 sezony zależy jak i czym myjemy auto.

No i kwestia jak to wygląda po 1 sezonie :) Bo co oznacza trwałość? Że przez dwa lata jest ok a potem ulega degradacji, czy cały czas ulega degradacji a po 2 latach wygląda już obrzydliwie?

Koniec OT. Tomek sam zdecyduje co zrobi, ale ja myślę, że on nie uznaje półśrodków :)

Anonymous - 28-12-2012, 12:50

Owczar napisał/a:
Koniec OT. Tomek sam zdecyduje co zrobi, ale ja myślę, że on nie uznaje półśrodków :)

Tomek sam zasugerował oklejenie auta, to dla Ciebie też półśrodek ? :lol:

nie wszyscy tak jak Ty chcą mieć auto na stałe w czarnym macie i potem przez to niemożliwość sprzedaży go patrz przykład matowego sporta z czapli .... niektórzy chcą zmienić kolor auta tylko na chwilę i dla nich są jak to nazwałeś "półśrodki" takie jak plastidip czy folia.

Owczar napisał/a:
Słowo klucz w tym zdaniu to prawie :) Przy założeniu, że folia jest taka dobra...

gdyby nie było tak dobre jak folia to nie wypierałoby pomału folii z zastosowań tuningowych, i nie zyskało takiej ogromnej popularność w tej dziedzinie, to chyba proste.

Owczar napisał/a:
No i kwestia jak to wygląda po 1 sezonie :) Bo co oznacza trwałość? Że przez dwa lata jest ok a potem ulega degradacji, czy cały czas ulega degradacji a po 2 latach wygląda już obrzydliwie?

niech wytrzyma 2 sezony a folia 4, tylko że w tej samej cenie można mieć w przeciągu tego czasu 2 różne kolory, bądź poprawić obecny.

KONIEC OT. bo znowu i tak wiesz wszystko najlepiej. :wink:

cns80 - 28-12-2012, 13:30

kochajj, mam prośbę. Jeśli twój lakier nie jest własną inwencją i ma jakiś kod, to podrzuć go tu jeśli możesz, bo chciałem moto tak pomalować.
szpala85 - 28-12-2012, 17:20

Dobra ja z mojej strony mogę podziękować kolegom :mrgreen:
swinks_UK, dzięki za linka ..... teraz już wszystko jasne :wink: