To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - Głuchy stukot

Korpiel - 08-01-2013, 17:15
Temat postu: Głuchy stukot
Witam
Jestem nowym użytkownikiem Outlandera II 2008 i od kilku dni szlaczek mnie trafia gdyż spod maski dochodzi do moich uszu(na wolnych obrotach)głuchy stukot.Tak na moje ucho to w okolicy filtra powietrza? i lub miedzy silnikiem a filtrem(mam założone tzw.teterytki na rurze dolotowej,byłem u mechaniora i trochę poczarował przy filtrze coś podociskał(stukot jest mniejszy niż przed jego czarami)ale jest słychać.Jak sie przysłuchałem to wydaje mi się że stuka z przodu maski (jak jest logo diamencików).Co u licha może być -spędza mi to sen z powiek.Jutro pojadę do innego czarodzieja :( :)

tomekrvf - 08-01-2013, 21:36

Korpiel, końcówka kanału dolotowego uderza w pas przedni albo wypadła z gniazda w pasie przednim i stuka w chłodnicę
Korpiel - 09-01-2013, 14:04

tomekrvf napisał/a:
końcówka kanału dolotowego uderza w pas przedni albo wypadła z gniazda w pasie przednim i stuka w chłodnicę

Czy bez możliwości wjazdu na kanał i słabo obcykany w mechanice samochodowej(zdolności manualne ok) może sobie z tym poradzić? :)
Jeżeli się tego w miarę szybko nie naprawi-czy grozi to poważniejszymi konsekwencjami? :?

jmgmotocykle - 09-01-2013, 22:19

z poważnych konsekwencji to.... nerwica, brak snu, rozpad związku itd itp - czyli bardzo powane powikłania :mrgreen: :mrgreen: a tak poważnie - otwierasz maske , i.... uzywasz "szukajki" na forum - było to opisywane... nie potrzebujesz najazdu,kanału, nic więcej się nie zepsuje jak tak bedziesz dalej jeździł.. powodzenia
Korpiel - 10-01-2013, 14:31

Szukam,szukam i nic.
Dzięki za info(jestem uspokojony) :)

[ Dodano: 14-01-2013, 13:54 ]
Dzisiaj byłem u kolejnego "medyka",który stwierdził iż należy zmierzyć ciśnienie na cylindrach bo coś może z tłokami lub wtryskiem(zapchany),może zsunęła się jakaś "szklanka"? Zostało to stwierdzone przez przystawienie dłoni do filtra powietrza (iż troszkę dmucha a nie ciągnie).Można z tym podobno jeździć,jetem umówiony w przyszłym tygodniu na pomiar ciśnienia na cylindrach(20zł/szt.) i po pomiarze będzie podobno coś więcej wiadomo. :(

Bulbo - 16-01-2013, 19:51

niech ten mechanik przystawi sobie szklankę do czoła i zmierzy ciśnienie w czaszce :lol: :lol:
skąd takiego idiotę wytrzasnąłeś

Lucas123w - 16-01-2013, 21:16

Jak pierwszy magik coś dociskał i pomogło tzn. że gdzieś są luzy. Filtr można sprawdzić może jest nie wpasowany i telepie lub też jest nie odpowiednich rozmiarów. Czemu masz kanał dolotowy tymi trytykami mocowany ??
Tego od szklanek to już lepiej nie odwiedzaj bo pół auta wymieni a nic nie naprawi.

Korpiel - 18-01-2013, 11:36

Lucas123w napisał/a:
Czemu masz kanał dolotowy tymi trytykami mocowany ??

Czytałem temat na forum iż koledzy obklejają taśmą i stosuką opaski zaciskowe na tej tubie(profil czworokąta dochodzącej do filtra powietrza) i zrobiłem to profilaktycznie.
Gzie znajduje się ten cały "dolot"?
Pojadę do magika nr1 (ten co od razu majstrował przy filtrze) i powiem o diagnozie magika nr2(od mierzenia ciśnienia na cylindrach).
Jak się kolejny raz przysłuchałem tym stukom po wyjęciu tej rury z fltra powietrza to jakby faktycznie z jego środka dochodziły te dźwięki(głuchy,nie metaliczny stukot) :)

Lucas123w - 18-01-2013, 20:57

Filtr ktoś kto jeździ Outkiem poleci, nie ma sensu kupować najtańszego. Tu może być to całe telepanie spowodowane, filtr firmy krzak niespasowany ma delikatne luzy i telepie w środku.
mitsu00 - 18-01-2013, 21:11

Lucas123w napisał/a:
Filtr ktoś kto jeździ Outkiem poleci, nie ma sensu kupować najtańszego. Tu może być to całe telepanie spowodowane, filtr firmy krzak niespasowany ma delikatne luzy i telepie w środku.
Nic nie telepie bo zatrzaski trzymaja na beton. Ja na filtrze powietrza BluePrint zrobilem OII 120 tys km i byl git majonez. Koszt: 35zl/szt. Dla porownania ori Denso w ASO kosztuje 200zl :finga:
Lucas123w - 18-01-2013, 21:53

Zatrzaski mogą super trzymać ale wystarczy że filtr jest choć o milimetr za mały i masz już wibracje w środku.
Ja bym zaczął od takiej wymiany w szczególności że mitsu00 pisze że za filtr płacił 35 zł.

mitsu00 napisał/a:
Dla porownania ori Denso w ASO kosztuje 200zl

Cena jak zawsze z kosmosu :D

Korpiel - 20-01-2013, 15:11

http://www.iparts.pl/czes...0-ADC42250.html - taki mam założony
rezon - 20-01-2013, 16:25

to nie filtr Ci się tłucze, ale obudowa. przecież ten z linka to dobrze znany Blueprint wart swojej ceny. Ciężko było z nim założyć zatrzaski - sztywno siedział.
bonito - 21-01-2013, 08:05

mitsu00 napisał/a:
Ja na filtrze powietrza BluePrint zrobilem OII 120 tys km i byl git majonez. Koszt: 35zl/szt. Dla porownania ori Denso w ASO kosztuje 200zl :finga:

Jeden filtr wytrzymał taki dystans? :lol:
bonito

mitsu00 - 21-01-2013, 08:29

bonito napisał/a:
mitsu00 napisał/a:
Ja na filtrze powietrza BluePrint zrobilem OII 120 tys km i byl git majonez. Koszt: 35zl/szt. Dla porownania ori Denso w ASO kosztuje 200zl :finga:

Jeden filtr wytrzymał taki dystans? :lol:
bonito
:mrgreen: