To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

ASX Ogólne - Stacja multimedialna

Lyland - 10-01-2013, 08:33
Temat postu: Stacja multimedialna
Witam.
Chciałem podpytać drogich forumowiczów o stacje multimedialne w swoich ASX-ach. (na samym forum znalazłem jedynie info dot. Outlandera II stąd nowy wątek tutaj :], jeżeli jednak przeoczyłem coś to z góry pardon ;) )

Czy ktoś z Was może podrzucić parę praktycznych informacji, zdjęć (w necie jakość wiele pozostawia do życzenia...) o systemie oferowanym przez Mistubishi czyli Clarion NX501E bądź innych np. Alpine? Jak takie cudeńka się sprawują ? Czy któryś z Was montował już po zakupie samochodu ale podczas obowiązywania gwarancji ?

Zastanawiam się nad "małym" podrasowaniem kokpitu ;)
Zacząłem robić wstępne rozeznanie.

Wiem, że salon (WWA) montuje takie urządzenie za kwotę 560 zł....
Do samej stacji multimedialnej potrzeba też odpowiedniego panelu tzn. w moim przypadku ;) Tu jegomość z salonu zasugerował, żeby podpytać się u producentów czy nie mają takich dedykowanych elementów, bo u nich sporo może to wynieść. No więc skierowałem się mailowo do Clariona :] Odpowiedzieli dość szybko. Mają takie zestawy montażowe w cenie orientacyjnej - ramka 400 zł, interfejs do sterowania kierownicy 400 zł, kamera cofania 250 zł.

Będę dźwięczny za wszelkie opinie i rady. Jestem na początku tej drogi więc kierunek można wybrać każdy ;)
pozdrawia się!

Efekty buszowania c.d. ;) ALPINE + kamera
http://www.barieradzwieku...824577998235911
i dalej
http://www.barieradzwieku...042122158249857

http://www.barieradzwieku...925205240674647

pawelpastu - 02-02-2013, 18:03

Ja dostałem z autem coś takiego
http://www.vivo-media.pl/pl/_sp/163/ndx_222ma/
Jak na razie chodzi OK. Jedyny minus to że nowy telefon (Samsung Galaxy Mini2) ucieka z Bluetootha. Stara Nokia 6700 działała bez problemów... ale może czegoś po prostu nie umiem ustawić ;-)

Lyland - 05-02-2013, 10:39

pawelpastu napisał/a:
Ja dostałem z autem coś takiego
http://www.vivo-media.pl/pl/_sp/163/ndx_222ma/
Jak na razie chodzi OK. Jedyny minus to że nowy telefon (Samsung Galaxy Mini2) ucieka z Bluetootha. Stara Nokia 6700 działała bez problemów... ale może czegoś po prostu nie umiem ustawić ;-)

O dzięki, dzięki.
A podrzucisz jakieś fotki z wnętrza samochodu ? :) )) I czy masz z opcją kamery cofania ?

sh - 05-02-2013, 16:16

Za mna chodzi opcja zamontowania iPad'a MINI do srodka. Widzialem takie bajery na roznych filmikach w USA i zrobilem wstepny research. Kratek 2din mozna znalezc u chinczyka za kilkaset pln

http://www.aliexpress.com.../575873459.html

do tego ipad mini za okolo 1.5k (wifi) - 1.9k (4g) + robocizna i mamy naprawde fajny zestawik do ktorego chyba jedynie nie da sie podlaczyc kamerki cofania.

Jedyne problemy jakie widze to

1) Trzeba zostawic fabryczne radio - mozliwe ze sie zmiesci za ipadem w tej kratce, jak nie to trzeba je gdzies indziej wstawic. Chodzi o to ze port USB w podlokietniku ladnie wspolpracuje z iPodem w zwiazku z czym podlaczajac tam iPad'a bedzie mozna normalnie sterowac wszystkim z kierownicy bez zbednych modyfikacji i kombinowania.

2) Trzeba jakos wymyslec sposob blokowania ipada. Podczas odpalania nawigacji sam sie nei wylaczy, ale juz np. podczas slychania muzyki ekran sie wygasi po max 5 minutach. Wylaczajac calkowicie wygaszanie ekranu nie bedzie jak go wylaczyc bez wyciagania przycisku gdzies w bok

Tak czy inaczej za niewygorowana kwote (polowa ceny jakiegos alipine) mamy swietne urzadzenie z mozliwoscia nie tylko navi automapy + muzyka to jeszcze mozliwosc korzystania z internetu + filmy + masa appek.

Ale to na razie etap planow, jak nie sprzedam auta to pewnie zrealizuje i sie pochwale ;)

traveller - 18-02-2013, 13:27

Obejrzyj sobie np. coś takiego: http://www.lztgps.com/en/...Snavigationsy/. To jest stacja multimedialna dedykowana do ASX.
Ja kupiłem w ubiegłym roku bezpośrednio u nich stację multimedialną do Lancera i jestem z niej zadowolony. Można zamówić konfigurację stacji wg własnego życzenia. Taka stacja nie wymaga zakupu żadnych dodatkowych akcesoriów, jak ramka. itp. Wystarczy wyjąć stare bebechy, podłączyć kostki do nowej stacji i gotowe. Kupiłem stację z wbudowanym tunerem DVBT-MPEG 4, GPS, Bluetooth z ksiązką telefoniczną, radiem z RDS i dedykowaną kamerą cofania CCD. Takie funkcje jak odczyt DVD czy muzyka z iPOD'a są w standarcie. Za wszystko zapłaciłem ok. 440 USD razem z transportem a przesyłkę miałem u siebie po 5 dniach.
Pozdrawiam,

.swat. - 25-05-2013, 01:48
Temat postu: Re: Stacja multimedialna
Lyland napisał/a:

Czy ktoś z Was może podrzucić parę praktycznych informacji, zdjęć (w necie jakość wiele pozostawia do życzenia...) o systemie oferowanym przez Mistubishi czyli Clarion NX501E
Mam zamontowany nowszy zestaw - Clarion NX502E. Wszystko działa bardzo fajnie, sterowanie z kierownicy, kamerka cofania, nawigacja iGO8 z mapami Europy TomTom. Ramka naprawdę dobrze spasowana, nic nie odstaje, nie trzeszczy, kolor fabryczny. W razie czego służę pomocą.
thingrim2 - 30-08-2013, 17:11

Witam

JA zakupilem takie cosik , w sumie nie cale 2000 z montazem oraz kamera cofania...
http://allegro.pl/stacja-...3502007228.html

Z tym ze nie moge odpalic filmiku , wywala komunikat ze filmu dostepne tylko w czasie postoju itd. Auto zaparkowane a filmu odpalic sie nie da.

Czytalem ze trzeba jakis przewod od chamulca podpiac ? wie ktos o co chodzi ?

Dzieki pozdr

rezon - 31-08-2013, 14:56

jeden z kabelków z kostki trzeba podpiąć o ile pamiętam do masy. Ale jak kupowałeś z montażem, to powinni Ci odblokować
Maciek111 - 31-08-2013, 20:57

Należy podpiąć jeden z przewodów do lampki kontrolnej hamulca ręcznego . Ze względów bezpieczeństwa nie należy oglądać podczas jazdy. kolor przewodu to chyba brąz , ale sprawdż w instrukcji radia.
juras2013 - 16-12-2013, 15:12

Witam
Zastanawiam się nad takim chinczykiem, ale nie znalazłem informacji zbyt wiele.
Czy w takim multimedialnym zestawie da się wykonywać te same czynności co w tzw. dedykowanym przez MMC?
Mam na myśli zmiany ustawien w pojeździe, sterowanie z fabrycznej kierownicy radiem, bluetooth'm istniejącym już w samochodzie etc...?
Czy cos jeszcze jest (będzie) potrzebne do montażu?
Lamie się troszkę bo nie wiem c z gwarancja będzie i czy da się to zrobić np. w autoryzowanym żeby gwarancje później honorowali.
Ten z linku: http://www.lztgps.com/en/...erwithGPSnavig/ wygląda ciekawie.
Wspiera tylko 4 glosniki chyba a jaj bed miał "podobno" 6
Nie zamowilem "fabrycznie" bo cena z MMC zabija :)
Jeszcze jedno pytanie, jak rozumiem to "chodzi" na nadku ale czy jest tam jakiś soft, który wspiera ASX w obsłudze czy tylko same odtwarzacze etc...?

@traveller
Jak Ci się sprawuje ten sprzet, czy nadal jesteś zadowolony - o ile jeszcze to masz...
Może ktoś jeszcze ma "toto cos" i wypowie się troszkę "szerzej"..?

Zapomnialem jeszcze o odtwarzaczu fabrycznym, czy będzie on już niepotrzebny czy to z linka to jakas "nakladka" jest na "radio" fabryczne?

Pzdr.

Krzychuuu - 02-01-2014, 11:40

Mam od dwóch tygodni taką chinską stację http://www.aliexpress.com...1363629249.html
Koszt: ok 1800 zł z przesyłką kurierem DHL.

Wszystko działa oprócz dolnej lewej diody która informuje o wyłączeniu poduszki powietrznej pasażera. Komputer samochodu wykrywa, że dioda nie działa i przez to wywala non stop błąd poduszki powietrznej na wyświetlaczu gdzie normalnie podaje średnie spalanie samochodu. Może ktoś ma opis kabli w tej dolnej lewej wtyczce odpowiedzialnej za te diody lub zna stronę gdzie znajdę coś takiego ? Podłączył bym w środku inną diodę do tych kabli tylko nie wiadomo do których.

jan1994 - 02-01-2014, 20:49

@Krzychuuu, czy przypadkiem montaż stacji nie robiłeś bez odpinania akumulatora ? Jeśli tak, to prawdopodobnie komputer wywalił Ci błąd, który trzeba wykasować.
Krzychuuu - 02-01-2014, 20:58

Stacje montował elektronik z serwisu Mitsubishi, sprawdzał potem komputerem, nie da sie tego wykasować. Czekam na info od chińczyka z opisem 16 pinów z wtyczki którą się podpina aby działały te diody i światła awaryjne.

Inna wada tej stacji to słabszy odbiór stacji radiowych niż w oryginalnym radiu z ASX.
Podobno w antenie ASXa jest wzmacniacz. Podejrzewam że był zasilany przez oryginalne radio, nowe radio z Chin chyba nie zasila tego wzmacniacza i stąd gorszy odbiór. Podobno może pomóc "seperator antenowy", jeszcze popytam się tego elektronika o to.

kola12 - 03-01-2014, 13:29

Krzychuuu - Czy poza problemami z diodą i słabszym odbiorem programów radiowych wszystko działa poprawnie? Czy poprawnie działa mikrofon z zestawu głośnomówiącego? Czy sterowanie z kierownicy działa? Czy wyjście usb z podłokietnika też działa? Jak ocenisz tego chińczyka? Instalowałeś już na tym jakąś navi? Automapa chodzi dobrze czy się zwiesza na chwile przy wyszukiwaniu trasy?
Krzychuuu - 04-01-2014, 21:09

Rozmowy z telefonu przez Bluetooth (zestaw głośnomówiący) działają bez problemów.
Gdy ktoś dzwoni to stacja sama ścisza dźwięk np radia czy innej aplikacji i wyświetla na ekranie przyciski do odebrania i odrzucenia rozmowy. Rozmawiałem kilka razy, nie było problemów i osoba dzwoniąca też nic nie narzekała. Chyba też można odebrać z kierownicy chociaż nie mam do tego klawiszy, sprawdzę następnym razem.

Sterowanie z kierownicy działa, należało zaprogramować który przycisk jaką funkcję będzie pełnił.

Wyjście USB w podłokietniku też działa, teraz mam tam wpięty taki odbiornik WIFI USB, jutro sprawdzę pendrive z mp3. Nie działają w podłokietniku te wejścia dźwięku ale to by się dało podłączyć. Chinczyk podobno nie dał takiej przejściówki do podłączenia tych wejść audio do stacji. Są też dwa inne wejścia USB na kabelku w tym przednim schowku.

Jest też wejście na kamerę cofania, mam tam podłączoną swoją starą i powiem że super widać obraz z tyłu. Można też podpiąć drugą kamerę (z przodu?), wejście "video + audio stereo" oraz dwa monitory w zagłówkach.

Automapy nie sprawdzałem bo nie mam. Była zainstalowana standardowo nawigacja Sygic z mapą Polski + wschód Europy :) Tą nawigację sprawdzałem na godzinnej trasie, nie było problemów. Sprawdzałem też nawigacje od Google, też OK.

Ogólnie cała ta stacja ok tylko trzeba poprawić z tą diodą i tym radiem. Będziemy poprawiać tą diode to się domontuje tani wzmacniacz za 10 zł, może pomoże z tym radiem.
RMF FM fajne gra, Radio Zet i inne pogorszyły sie. Ale to nic bo od czasu jak to mam w ASX to słucham muzy z internetu (spotify, TuneIn Radio, Tuba FM). Jest "Google Play", można doinstalować co sie chce.

Jak będę miał czas to nagram filmik z tą nawigacją, wrzuce na youtube i dam tu linka.