Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] [1998 Sedan] Dylemat ze sprzęgłem - padło?
BobanPl - 10-01-2013, 21:44 Temat postu: [Cari 1.8 GDI] [1998 Sedan] Dylemat ze sprzęgłem - padło? Witam wielbicieli motoryzacji.
Mam pewien problem i wiem że tu znajdę profesjonalne porady które juz nie raz uzyskałem i wykorzystałem.
W mojej Carismie padło sprzęgło: dosłownie z minuty na minute pedał sprzęgła stał się miękki, biegi również nie dają się wbijać przy zapuszczonym silniku a z wysprzęglika wyciekał płyn z układu hydraulicznego - rozwiązaniem wydawała się wymiana lub regeneracja wysprzęglika, a ze ja nie bardzo w mechanice pojazdowej to zleciłem to mechanikowi.
Niestety dziś po pracy ucieszony pobiegłem po furkę a tu zonk ;/ Pedał jak był miękki tak dalej jest, no i biegi również nie dają sie wbijać przy zapuszczonym silniku.
Mechanik oświadczył że wymiana wysprzęglika nic nie dała. Trzeba "wyciągnąć" sprzęgło i zobaczyć co w sprzęgle siadło.
Dodam, że po wymianie wysprzeglika ta metalowa lanca którą on wypycha a wchodzi do sprzęgła jest luźna i można nią ruszać od prawej do lewej co jak powiedział mechanik wskazuje na to że posypało się sprzęgło.
Ponadto pomiędzy tym bolczykiem co wystaje z wysprzęglika a tą lancą jest luz a sam wysprzęglik (nowy) można wciskać jak się podoba.
Proszę o poradę. Samochodzik jest niezbędny. Za robociznę wstępnie umówiliśmy się na kwotę 250 zł brutto (domniemam, że brutto) + oczywiście części tj. wysprzęglik 68 zł, oraz ewentualne kompletne sprzęgło.
I tu pytanie jakiego producenta podzespołów wybrać? Valeo jest tanie komplet 349 zł. Może ktoś wymieniał lub zna się na częściach i ich producentach i raczy doradzić o ile taka naprawa jest potrzebna.
Dodam na koniec że nie wiem nic o sprawdzeniu pompy sprzęgła może to ona padła?
docencik87 - 10-01-2013, 21:56
Wszystko wskazuje na padaczkę docisku lub tarczy. Nic tylko zwalenie skrzyni i naprawa. A sprzęgło bierz Aisin. Jest ono dawane na pierwszy montaż i na pewno 100x lepsze niż Valeo.
BobanPl - 10-01-2013, 22:10
Aisin powiadasz.
Znalazłem zestaw za 700 zł:
http://www.motointegrator...a-aisin-km-047c
Wymienię chyba wsio zwracając uwagę na koszt robocizny wynoszący 1/3 cenę części.
scoratir - 10-01-2013, 22:28
Aisin jest niewatpliwie dobrą marką. Sam kiedyś kupując pompę wody za GMB dałem 180zł... AISIN kosztował koło 400 . Łożyska to KOYO, NSK, SKF, INA, FAG... tarcze to NKK, Aisin, sachs, Exedy... Może 700zł to przesada, ale na pewno będziesz zadowolony
PS kiedyś kupując łożysko wyciskowe sprzęgła Aisin w pudełku było łożysko z oznaczeniam SKF
BobanPl - 10-01-2013, 22:41
Racja znalazłem tańsze zestawy w tym min.:
http://e-autoparts.pl/zes...-p-1239179.html
volve - 10-01-2013, 23:43
Ja ostatnio przy okazji wymiany skrzyni wymieniłem kompletne sprzęgło właśnie na AISIN. W zaprzyjaźnionym sklepie w Szczecinie zakupiłem komplet za 475 zł. Także jakbyś był przejazdem w Szczecinie, to mogę Ci podać sklep, w którym kupuję części, zawsze w miarę tanio. I na pewno nie bierz Valeo !!!
BobanPl - 11-01-2013, 10:45
volve
Jeżeli możesz podaj kontakt. możliwe że mój mechanik sie z nimi skontaktuje albo sam zadzwonię.
volve - 11-01-2013, 10:48
Poszła na PW ich stronka, tam będziesz miał numer do nich.
BobanPl - 12-01-2013, 06:22
No to dzisiaj otwierają sprzęgło. Będzie wiadomo co i jak.
Koszty naprawy szacuje na 800 zł przy założeniu wymiany łożyska, docisku i tarczy (firmy AISIN) oraz wysprzęglika.
[ Dodano: 14-01-2013, 13:59 ]
No i przed otwarciem sprzęgła kazałem sprawdzić pompę sprzęgła. I jak się wstępnie okazuje to ona jest odpowiedzialna za miękki pedał. Dzisiaj pompa będzie wymieniana. Napiszę czy pomogło.
PS. jaki producent pompy? SACHS odpada - drogie jak zborze.
Sanyco czy TRW?
[ Dodano: 17-01-2013, 18:14 ]
Cari odebrana.
Poszła pompa sprzęgła i wywaliła wysprzęglik.
Zamontowano pompę ABE i wysprzęglik SANYCO.
|
|
|