Galant/Legnum VR4 EC5A/W 97-02 - Impulsator-czujnik prędkości
piotrkor1 - 11-01-2013, 16:11 Temat postu: Impulsator-czujnik prędkości Dzisiaj wreszcie znalazłem czas aby założyć impulsator do VR-4.Kupiłem używany bo myślałem,że to on jest powodem niedziałania prędkościomierza ale niestety po założeniu okazało się,że to nie to.Co może być przyczyną braku podawania prędkości???
Demontaż i montaż:
Po prawej stronie czujnik prędkości od VR-4:
Impulsator od VR-4 różni się od galanta 2,5V6 wielkością ślimaka i chyba tylko tym?
Trzeba więc wyjąć zawleczkę i podmienić główki:
Na główce impulsatora od gala VR jest napis 4WD:
Może ktoś nakieruje mnie co może być przyczyną niedziałania prędkościomierza?
anwi - 11-01-2013, 21:05
sprawdź czy jest zasilanie, czy jest masa, jak jest na wyjętym i przekręconym zapłonie zakręć nim ale wcześniej do sygnału podłącz miernik i sprawdź czy idą impulsy, jak tak to sprawdź połączenie do licznika??(trzeba by zerknąć na schemacie )
piotrkor1 - 12-01-2013, 20:17
fiole1 napisał/a: | sprawdź czy jest zasilanie, czy jest masa, jak jest na wyjętym i przekręconym zapłonie zakręć nim ale wcześniej do sygnału podłącz miernik i sprawdź czy idą impulsy, jak tak to sprawdź połączenie do licznika??(trzeba by zerknąć na schemacie ) |
Zasilanie i masa są nawet na tym oryginalnym czujniku z VR.Problem jest chyba w zegarach bo na liczniku jest 124 tys.km ale jak go ten facet z Nowej Zelandi sprzedawał to pisał,że ma przebieg 144 tys.km(90mil) czyli zegary ktoś przestawiał i kto wie czy ich nie spalił,w karzym razie prędkościomierza.
robertdg - 12-01-2013, 20:23
Obrotomierz udało Ci się uruchomić
piotrkor1 - 12-01-2013, 21:17
robertdg napisał/a: | Obrotomierz udało Ci się uruchomić |
Tak już działa winien był IFS.
robertdg - 12-01-2013, 22:00
Sprawdź płytke prędkościomierza, może był wymontowywany procek i przestrajany, może gdzies zimny lut, najlepiej byłoby podpiąc kompa i sprawdzić czy ECU rejestruje sygnał VSS
piotrkor1 - 12-01-2013, 22:20
robertdg napisał/a: | Sprawdź płytke prędkościomierza, może był wymontowywany procek i przestrajany, może gdzies zimny lut, najlepiej byłoby podpiąc kompa i sprawdzić czy ECU rejestruje sygnał VSS |
Zegary już raz miałem na stole ale tak daleko to nie sięgałem.Czyli prawdopodobnie zegary wychodziły poza 180KM i nie było odcięcia paliwa?
[ Dodano: 12-01-2013, 22:21 ]
robertdg napisał/a: | sprawdzić czy ECU rejestruje sygnał VSS |
Możesz bardziej "łopatologicznie"?
robertdg - 13-01-2013, 08:34
Zegary nie mają nic wspólnego z odcięciem paliwa, to są jedynie przyrzady informacyjne danej klasy dokładności.
Odnośnie VSS, należałoby podpiąc skaner diagnostyczny i przejechac się autem, jezeli skaner bedzie widział prędkość auta, to winy należy szukać na wyjściu ECU-licznik lub sam licznik.
danino88 - 13-01-2013, 10:39
a nie możesz po protu przełożyć licznika z vrki do swojej vki i sprawdzić czy działa?
piotrkor1 - 13-01-2013, 12:42
danino88 napisał/a: | a nie możesz po protu przełożyć licznika z vrki do swojej vki i sprawdzić czy działa? |
Nie wiem czy tak można zrobić bo podobno w drugą
stronę to leci regulator napięcia?
danino88 - 13-01-2013, 21:14
Cytat: | Nie wiem czy tak można zrobić bo podobno w drugą
stronę to leci regulator napięcia? |
tzn? bo niezbyt rozumiem
piotrkor1 - 13-01-2013, 22:48
danino88 napisał/a: | Cytat: | Nie wiem czy tak można zrobić bo podobno w drugą
stronę to leci regulator napięcia? |
tzn? bo niezbyt rozumiem |
Nie przekłada się zegarów z VR-4 do V i na odwrót bez jakichś tam przeróbek.
Juiceman - 14-01-2013, 04:59
Jak przełożysz zegary z VR do V-ki bez przeróbek to zaczynają Ci skakać obroty reszta działa prawidłowo
piotrkor1 - 14-01-2013, 07:57
Juiceman napisał/a: | Jak przełożysz zegary z VR do V-ki bez przeróbek to zaczynają Ci skakać obroty reszta działa prawidłowo |
To podmienię.Dziękuję za i informację.
danino88 - 14-01-2013, 11:25
przecież wtyczki są kompatybilne, a niektórzy w V-kach mają zamontowane zegary z vr4
|
|
|