To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Słabe ogrzewanie.

Adrians - 11-01-2013, 19:13
Temat postu: [Cari 1.8 GDI] Słabe ogrzewanie.
Witam,
ostatnio moja Carisma zaczęła bardzo słabo grzać. Nawet po ustawieniu maksymalnej temperatury z nawiewów leci tylko letnie powietrze. Czasami nawet gdy postoi trochę na zewnątrz, przez długi czas leci całkiem zimne powietrze, dopiero po ~15min od czasu pełnego nagrzania silnika zaczyna wiać tym letnim powietrzem. Problem zaczął się mniej więcej od czasu wymiany uszczelki pod pokrywą zaworów i świec (ściągany był kolektor dolotowy), ale nie wiem czy to ma coś wspólnego. Dodam tylko że posiadam wersję Climatronic. Co może być przyczyną problemów z grzaniem?

Bizi78 - 11-01-2013, 19:42

Adrians, piszesz o zwykłym nawiewie czy klimie :?:
Adrians - 11-01-2013, 19:57

Zwykły nawiew. 32 stopnie na wyświetlaczu, AUTO wyłączone, brak śnieżynki.
ross - 11-01-2013, 20:24

Przyłączę sie do tematu mam manualne ogrzewanie i brak ciepłego nawiewu na nogi z przodu i z tyłu .
Adrians - 12-01-2013, 17:32

W moim przypadku problem rozwiązany. Przyczyną był zapowietrzony układ chłodzenia.
nashkarol - 13-01-2013, 15:25

Z chęcią podłączę się pod temat ... Carisma 1.8 GDI 125KM 2000r. - silnik dosyć szybko łapie temperaturę roboczą, na szybę leci gorące powietrze, ale jak już puszczę na nogi, to nie jest tak ciekawie ... gdzie szukać przyczyny ?
Dodatkowo, jak nie było jeszcze mrozów (zimne deszczowe dni) i zapakowałem ze cztery osoby, to bardzo ciężko było pozbyć się pary z tylnych szyb ... Słaba cyrkulacja ? Może wymiana filtra kabinowego ?

Hugo - 13-01-2013, 23:40

nashkarol napisał/a:
Słaba cyrkulacja ?
Nie, standard w takie dni.
nashkarol - 14-01-2013, 15:04

Raczej nie zaliczyłbym tego do standardu, bo w poprzednim aucie tego nie było. Oczywiście parowało, ale chwila jazdy i wszystko wracało do normy.
scoratir - 14-01-2013, 16:05

Może sprawdź filtr kabinowy. Jest za schowkiem taki prostokątny. Ale jest też opcja że go nie ma :D . Po prostu raz był montowany a raz nie... praktycznie bez reguły. Ja go nie mam. W zimie to i tak będzie parowało, wiadomo woda z butów, wydychana para itp... Ale po dłuższej jeździe powinno odparować, trzeba też z głową ustawić nawiewy.
Hugo - 14-01-2013, 17:51

nashkarol napisał/a:
w poprzednim aucie tego nie było
Jakie to było auto?
Faraday - 15-01-2013, 08:33

nashkarol napisał/a:
na szybę leci gorące powietrze, ale jak już puszczę na nogi, to nie jest tak ciekawie ... gdzie szukać przyczyny ?

Być może problem polega na tym, że powietrze w takim układzie powietrze dmucha bezpośrednio na nogi i jest to związane po prostu z odczuwaniem temperatury przez ciało człowieka? :roll:
nashkarol napisał/a:
Dodatkowo, jak nie było jeszcze mrozów (zimne deszczowe dni) i zapakowałem ze cztery osoby, to bardzo ciężko było pozbyć się pary z tylnych szyb

To akurat normalne w deszczowe dni. Żeby zmniejszyć wilgotność powietrza wewnątrz zawsze podczas parkowania do garażu włączam wentylację na full i wożę w aucie pochłaniacz wilgoci. Akurat teraz są dostępne w Biedronce. To pomaga, bo już dwa razy wylewałem z niego pełny kubeczek wody.
Oprócz tego należy oczywiście sprawdzić filtr kabinowy i podłogę, czy nie jest mokra. Z tego jest sporo wilgoci jak zacznie parować.

nashkarol - 15-01-2013, 10:16

Hugo, wcześniejsze auto to Vw Vento ... bez klimatyzacji radził sobie z zaparowanymi szybami po dłuższej chwili ;) a Cari jakoś nie chce ... No ale najwyraźniej nie wszystko musi w niej być doskonałe
Hugo - 15-01-2013, 18:48

nashkarol napisał/a:
Cari jakoś nie chce ... No ale najwyraźniej nie wszystko musi w niej być doskonałe
Miałem kilka japońskich aut i w kazdym strasznie parowały szyby w deszczowe dni.
nashkarol - 17-01-2013, 08:52

Rozumiem, czyli pewnie to przypadlosc japonczykow :) Nie przeszkadza to jakos strasznie, ale lepiej zapytac czy tak ma byc, czy moze jest jakas "usterka".
Pozdrawiam i dzieki za odpowiedz

mlun - 18-01-2013, 12:21

Ja nie widzę jakiegoś nadmiernego parowania szyb w porównaniu z innymi autami.