To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Postrzegania japońskich samochodów przez Japończyków

tresorex - 14-01-2013, 13:08
Temat postu: Postrzegania japońskich samochodów przez Japończyków
Macie jakieś informacje na temat postrzegania japońskich samochodów przez Japończyków?

Nam europejskie marki łatwo ocenić po cenie albo stereotypów u nas panujących. Ale wszystkie (lub większość) marki japońskie w Polsce są podobnie postrzegane (wytrzymałe, dobrze wyposażone auta często z mocnymi silnikami).

Ciekawi mnie podejście do tego tematu samych Japończyków. Może były jakieś artykuły na ten temat? Ciekawe jak postrzegane jest Mitsubishi na tle Hondy, Nissana i innych. Która marka produkuje auta dla ludu, która bardziej prestiżowa.

Ja przypominam sobie tylko jak w kilku ogłoszeniach sprzedaży mitsu pisano, że ta marka jest najlepiej postrzegana w Japonii, ale tak można o każdej marce napisać żeby sprzedać auto ;)

mjsystem - 14-01-2013, 14:49

Tyle, co wiem, to w 2011 roku spadła mocno sprzedaż aut, natomiast w 2012 zwiększyła się prawie o połowę. Po części jest spowodowana faktem, że rząd Japonii dotuje wysokość ok 1200 dolarów przy zakupie aut małolitrażowych, chcąc obniżyć import ropy. Natomiast które marki... hm trudno znaleźć...
Tomek - 14-01-2013, 15:17

mjsystem napisał/a:
Tyle, co wiem, to w 2011 roku spadła mocno sprzedaż aut, natomiast w 2012 zwiększyła się prawie o połowę. Po części jest spowodowana faktem, że rząd Japonii dotuje wysokość ok 1200 dolarów przy zakupie aut małolitrażowych, chcąc obniżyć import ropy. Natomiast które marki... hm trudno znaleźć...

ciekawe jaki wpływ na ten spadek i wzrost sprzedaży miało to całe tsunami, czy co to oni mieli

tresorex - 14-01-2013, 15:27

Znalazłem wykres przedstawiający zadowolenie z marki

Rozszyfrowałem na razie to:
#1 toyota
#2 lexus

#3 mercedes
#4 BMW

#5 honda
#11 nissan
#20 mitsubishi

mjsystem - 14-01-2013, 15:44

tomek84 napisał/a:
ciekawe jaki wpływ na ten spadek i wzrost sprzedaży miało to całe tsunami, czy co to oni mieli

Był duży wpływ, ale nie tyle na sprzedaż, co na ciągłość produkcji. Tak w ogóle to export okazał się mało rentowny dla japońskich firm, stąd myślę produkcja Toyoty poza krajem.

tresorex napisał/a:
#20 mitsubishi

Czyli nie tak rózowo...

[ Dodano: 14-01-2013, 15:46 ]
http://www.forbes.pl/arty...mochody,24864,1