To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - [II 2.0 DID] stukanie przy puszczaniu sprzegła

karoluch - 16-01-2013, 10:41
Temat postu: [II 2.0 DID] stukanie przy puszczaniu sprzegła
Od niedawna jeżdżę outlanderem 2.0 diesel i zauważyłem, ze przy puszczaniu sprzęgła podczas ruszania po kilkugodzinnym postoju słychać jakiś stukot. Sytuacja ta ma miejsce wyłącznie podczas 'pierwszego startu', po przejechaniu kilku metrow i kolejnym ruszaniu z miejsca stukotu juz nie ma. Czy to jest normalna sprawa? czy może dzieje się coś złego.
P.S. Czy mógłby mi ktoś z szanownych forumowiczów polecić jakiegoś dobrego mechanika z okolic Rzeszowa znającego się na outlanderach?

m..m - 16-01-2013, 12:35

W którym miejscu Ci stuka? U mnie podobne zjawisko pojawiło się z tyłu i skończyło wymianą poduszek pod tylnym mostem. Koszt z kosmosu, bo 1700 PLN-ów, niestety musiałem zrobić w serwisie autoryzowanym, bo żaden inny warsztat czy dostawca części nie mieli tego czegoś u siebie, ani nawet nie byli w stanie sprowadzić.
Pozdrawiam
M..M

Hir - 16-01-2013, 12:42

Witam
U mnie tez występuje taki stukot i na forum poinformowano mnie ze to normalne klocki się zapiekają do tarcz hamulcowych.pozdrawiam

karoluch - 16-01-2013, 12:46

stukanie występuje podczas puszczania pedału sprzęgła ale jak ruszę, zatrzymam się i znowu ruszam to nic juz nie stuka
m..m - 16-01-2013, 12:48

To faktycznie wygląda na klocki. Most stukał przy każdym dynamiczniejszym ruszeniu, czasem przy zmianie biegów lub hamowaniu silnikiem.
M..M

karoluch - 16-01-2013, 13:02

a jakie są objawy padającego kola dwumasowego? zadażają się takie rzeczy w outlanderach z 2-litrowymi dieslami? Pytam, bo jeździłem wcześniej toyota rav4 i tam własnie objawem konca zycia dwumasy były takie stuki podczas startu
rezon - 16-01-2013, 21:18

karoluch napisał/a:
Czy mógłby mi ktoś z szanownych forumowiczów polecić jakiegoś dobrego mechanika z okolic Rzeszowa znającego się na outlanderach?
polecam Grabowskiego 500 062 653 lub 602771074 działa pod nazwą Taurus ze Strażowa http://taurus.motointegrator.pl/oferta.html. Zrobił mi porządnie hamulce w Outku. Chodziły znacznie lepiej - hamowały ;) Po wizytach w ASO Lublin, Tarnów - tył prawie w ogóle nie pracował, bo w Lublinie "zapomnieli" oczyścić tarcze przy wymianie kloców, a w Tarnowie "nie zauważyli" klocków pracujących 1/3 powierzchni , a rzeszowskie ASO to w ogóle szerokim łukiem.