To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Sigma 24v 1996r full

GóR3K - 21-01-2013, 11:20
Temat postu: Sigma 24v 1996r full
Witam wszystkich MMC Maniaków :)

Pwenego dnia przesukując tablica.pl natknąłem się na ogłoszenie ,długo się nie zastanawiając dzwonimy.Okazało się ze byłem pierwszym który zadzwonił , ogłoszenie stało 10 minut :)Po dogadaniu się wyruszyłem o 1 w nocy z lawetą do Kłodzka.Sama podróż w tamtą stronę była ok,natomiast powrót był straszny gdyż opady śniegu były bardzo silne ,ale daliśmy radę :) . Na miejscu miły Pan dodał jeszcze silnik w którym urwało się kółko od rozrządu na części i parę pierdółek. Silnik który teraz siedzi i remoncik skrzyni ogarnął podobno użytkownik SLAW.
Autko stało ponad 1,5r bez przeglądu i ubezpieczenia;/ dosłownie w krzakach-obrośnietę mchem w niektórych miejscach .Na szczęście podłoga jak i progi baardzo zdrowe ! :)
Skóry w stanie idealnym,mam nadzieje że do zlotu się wyrobię z reanimacją misi :)

W sigmie trochę ,rzeczy nie działało,ogarnięte zostało:
Układ wydechowy
TCL
Oświetlenie w kabinie
wymienione filtry ,olej
łapa silnika przód
osłona przekładni kierowniczej
klocki tył+ przód
czyszczenie prowadnic hamulców
tempomat

Na dzień dzisiejszy do ogarnięcia zostało:
ECS
WEBASTO
Blacharka-jakieś obicia i wgniotki na masce ,błotnikach
Wysuwanie anteny
spryski lamp
wymiana lamp bo są popękane
uszczelki drzwi kierowcy i pasażera
kupno lewego halogena
prostowanie zderzaków

Po blacharce i lakierniku przyda się porządne mycie + woskowanie.

Będąc na pobliskim szrocie w moim mieście ku mojemu zdziwieniu całkiem przypadkowo znalazłem lampy do sigmy :)

mazda10000 - 21-01-2013, 11:30

Daj fotki ze środka
Dread87 - 21-01-2013, 11:51

Piekny egzemplarz:) szerokiej i bezpiecznej;)
koszmarek - 21-01-2013, 13:18

piękne *_*
mystek - 21-01-2013, 13:31

Piękna jest!! :o
Tomek - 21-01-2013, 15:19

ładny egzemplarz
jakbym tylko miał gdzie to trzymać, to już bym dawno jakąś sigmę miał
kiedyś nawet myślałem, żeby się z Galanta do takiej 24V przesiąść

Owczar - 21-01-2013, 22:18

Gratki :)

Jakie tam siedzi webasto? Jeśli masz BBW46 to się właśnie doktoryzuję z takiego i mogę coś pomóc :)

GóR3K - 22-01-2013, 19:51

Zdjęcia środka i reszta na dniach wrzucę jak dokopie się do garażu przez zwały śniegu :D
Odnośnie WEBASTO mam model :THERMO TOP Z/C-B BENZIN 85977B i nie wiem za bardzo jak uruchomić to webasto,bo mam w bagażniku jakieś 3 kable chyba żeby podłączyć dodatkowe aku od WEBASTO.

Owczar - 22-01-2013, 21:00

GóR3K napisał/a:
THERMO TOP Z/C-B BENZIN 85977B

To pewnie było dokładane. Najlepiej podłączyć kompa i zobaczyć co jest grane :)

GóR3K - 22-01-2013, 21:02

Owczar napisał/a:
GóR3K napisał/a:
THERMO TOP Z/C-B BENZIN 85977B

To pewnie było dokładane. Najlepiej podłączyć kompa i zobaczyć co jest grane :)

Oryginalne z salonu ,mam faktury na to :) wiem że jak załączyłem tylko na akumulatorze z silnika to slychać pompke paliwa jak chodzi ale nie wiem jak to odpalić ,jutro postaram się cykną fotki na tą centralke od webasta.

Owczar - 22-01-2013, 21:08

GóR3K napisał/a:
Oryginalne z salonu ,mam faktury na to

Oryginalne byłoby z fabryki ;)

GóR3K napisał/a:
wiem że jak załączyłem tylko na akumulatorze z silnika to slychać pompke paliwa jak chodzi ale nie wiem jak to odpalić

Prędzej pompkę obiegu wody.

Masz taki sterownik?
http://allegro.pl/webasto...2958118878.html

Jeśli tak to wciskasz płomień i powinno odpalić. Ale w 90% przypadków nie odpala bo nie serwisowane webasto dość szybko ulega awarii. Są interfejsy do tego. Zapinasz się kompem i programem thermo test 2002 przeprowadzasz diagnostykę. Bez kabla zwykle nic nie zrobisz bo awaria powoduje zablokowanie webasta.

GóR3K - 23-01-2013, 01:56

Owczar napisał/a:
GóR3K napisał/a:
Oryginalne z salonu ,mam faktury na to

Oryginalne byłoby z fabryki ;)

GóR3K napisał/a:
wiem że jak załączyłem tylko na akumulatorze z silnika to slychać pompke paliwa jak chodzi ale nie wiem jak to odpalić

Prędzej pompkę obiegu wody.

Masz taki sterownik?
http://allegro.pl/webasto...2958118878.html

Jeśli tak to wciskasz płomień i powinno odpalić. Ale w 90% przypadków nie odpala bo nie serwisowane webasto dość szybko ulega awarii. Są interfejsy do tego. Zapinasz się kompem i programem thermo test 2002 przeprowadzasz diagnostykę. Bez kabla zwykle nic nie zrobisz bo awaria powoduje zablokowanie webasta.

Dokładnie taki sterownik mam. Czyli nic tylko udać sie do specjalisty :/

Owczar - 23-01-2013, 09:38

Albo zaopatrzyć się w interfejs:
http://allegro.pl/webasto...2950905435.html

GóR3K - 20-04-2013, 17:19

Webasto juz uruchomione,pozostają do ogarnięcia maska,błotnik prawy tył i przód:),pomalowanie obramówek szyb,ramion wycieraczek,naprawa tylnego zderzaka,mycie komory ,malowanie pokrywy zaworów,polerka auta,montaż ramek MM :)

małe foto z prac nad przodem ,czyli prostowanie zderzaka,montaż halogenu,normalne przykręcenie tablicy,montaż amberów :
Przed:

Po:

i kilka innych fotek :)

Spot MM Radom 2013

pawelauto - 22-04-2013, 12:43

niezłe autko :-) lubię oglądać takie metamorfozy samochodów, udowadnia to że można znaleźć odkopać niezły skarb :-)