To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Przednie wahacze Carisma vs Volvo

KrzysztofH - 21-01-2013, 12:26
Temat postu: Przednie wahacze Carisma vs Volvo
Czy w Carismie przednie wahacze są takie same jak w Volvo V40/S40 ? Bo w wyszukiwarkach sklepów z częściami to różnie pokazuje.
Ulf - 21-01-2013, 15:25

Najlepiej sprawdzic po numerach id odpowiednich producentów, powinno pasować, aczkolwiek u mnie nie pasowały dedykowane do 1.8 GDI wg katalogów w hurtowniach. Miałem taki problem, że mocowanie sworznia, z reguły jest na nakrętkę i takie w 90% mieli sprzedawcy, a u mnie jest na "przetyczkę" więc się musiałem trochę naszukać. Ale w razie "w" z zwrotem nie zamontowanego towaru nie powinno być problemu jak to nie będzie to.
Na pewno trzeba zajrzeć u siebie i wizualnie bedziesz już wiedział jak to ma wyglądać na zdjęciu, ze zwróceniem uwagi na mocowania itp.
PS Sprzedawcy mi nie chcieli wierzyć, i patrzyli jak na idiotę co ja im wciskam, ale jeden wyszedl spojrzał pod samochód i zamilkł ;) , ale z DiD chyba nie ma takich cyrków... nie masz gdzieś znajomego z hurtowni, lub sklepu, może się pofatyguje do auta i wybierze odpowiedni ?

mike79 - 21-01-2013, 19:33

ja w zeszłym tygodniu kupiłem przedni wahacz w auto marpo na Zakrzowie (używany oryginał - cena wyjściowa 200zł). Mówił gość, że mają kilka więc zadzwoń do nich. Opisany był carisma po lifcie. Jakbyś był zainteresowany mam na zbyciu 2 sworznie Oyodo. Najpierw miałem zamiar wymienić sam sworzeń ale skończyło się na całym wahaczu.
plecho1 - 21-01-2013, 20:02

A czy nie lepiej zregenerować stary i za 200 zł mieć jak nowy?
KrzysztofH - 21-01-2013, 21:00

Niestety nie mam już starego. Mam wymieniony wahacz na nowy (tani), wg opisu był dokładnie do Carismy poliftowej. Niestety kierownica ciężej na nim chodzi i nie prostuje się sama. Mam też kłopoty z tym, że auto ściąga pomimo zrobionej zbieżności. Nie wiem czy to wina jakości wahacza czy jakiegoś smarowania, montażu czy może to jednak nie jest wahacz do Carismy. Możliwe że te 'tanie' tak mają, tak czytałem na innych forach.

Dlatego właśnie pytam, bo jeśli nie będzie się dało go "naprawić" chcę kupić nowy, dobrej firmy i pasujący. A tak się składa że do Volvo łatwiej dostać i bywają tańsze.

rudelek - 19-02-2013, 02:29
Temat postu: Re: Przednie wahacze Carisma vs Volvo
KrzysztofH napisał/a:
Czy w Carismie przednie wahacze są takie same jak w Volvo V40/S40 ? Bo w wyszukiwarkach sklepów z częściami to różnie pokazuje.

Z praktyki - tak, ale tylko w przypadku przedliftowego S/V40, przedliftowej Carismy i przedliftowego MSS. Poliftowe mają już inne wahacze.

Hubeeert - 19-02-2013, 08:40

rudelek a właściwie Marcin.
Używanie cudzego konta = ban.

Żegnam

cns80 - 19-02-2013, 08:52

:) A nie mogłem sobie przypomnieć skąd ten nick. Dziękuje drogi adminie :)

KrzysztofH napisał/a:
Niestety nie mam już starego. Mam wymieniony wahacz na nowy (tani), wg opisu był dokładnie do Carismy poliftowej. Niestety kierownica ciężej na nim chodzi i nie prostuje się sama. Mam też kłopoty z tym, że auto ściąga pomimo zrobionej zbieżności. Nie wiem czy to wina jakości wahacza czy jakiegoś smarowania, montażu czy może to jednak nie jest wahacz do Carismy. Możliwe że te 'tanie' tak mają, tak czytałem na innych forach.
Przyczyny szukaj w górnych mocowaniach amortyzatorów, łożyskach amortyzatorów i talerzach sprężyn.
Yuppy - 19-02-2013, 14:37

Wahacz do DID jest inny niż do pozostałych poliftów. Jakiś czas temu przerabiałem już to. Nie pamiętam jakie były różnice i czy pasują zamiennie, w każdym bądź razie na pewno się różniły.