Komputery, RTV, AGD, Komorki - służbowe śedzenie poczynań pracowników w Internecie - GIODO
igi - 30-01-2013, 21:08 Temat postu: służbowe śedzenie poczynań pracowników w Internecie - GIODO Potrzebuje pomocy adminów lub ludzi zajmujących się administracją sieci w pracy.
Zgodnie z ustawą o konieczności rejestrowania poczynań ludzi korzystających z Internetu w pracy na których są przetwarzane dane osobowe potrzebuję informacji z czego korzystacie i ile to kosztuje
Pod sobą mam około 70 kompów z czego ponad 40 w jednej lokalizacji. Potrzebuję jakiegoś softu hmmmmmmm urządzenia i softu, który w razie kontroli GIODO pozwoli mi się obronić.
W 2 pracy korzystamy z rozwiązania WATCHGUARD ale niestety z adminem jestem nieco skonfliktowany więc podpytać nie mogę.
karolgt - 03-02-2013, 02:00
napewno w pracy masz jakiś serwer przez który każdy łączy się z internetem.
Taki serwer musi mieć logi.
Więc najpierw proponowałbym pogadać z adminem sieci/serwera w tej firmie.
Hubeeert - 07-02-2013, 18:13
Fortiguard u nas w korpo, ale ile kosztuje to Ci nie powiem
elektryk - 09-02-2013, 17:12
Hubeeert napisał/a: | Fortiguard u nas w korpo, ale ile kosztuje to Ci nie powiem | U mnie też w firmie, ale często są cyrki z ręcznymi białymi listami, bo po aktualizacjach nagle wycina w firmie np serwery produkcyjne.
T82 - 31-03-2013, 18:10
Najprostsze i najtańsze jest nasłuchiwanie przez transparentne proxy (serwer z większą ilością RAM + Linux + SQUID) - po za sprzętem (możesz użyć jakiegoś rupcia) reszta jest darmowa. Można stosować black i white listy blokując treści ale możesz też tylko gromadzić logi z aktywności użytkowników. Plus serwerów proxy jest np. taki że mogą cache'ować treść z internetu i kolejny użytkownik wchodzący np. na Forum Mitsumaniaki dociąga tylko zmienione w międzyczasie treści/pliki.
W najbliższym czasie będę się "bawił" Cisco Ironport, ale jak to Cisco, cena raczej 5cio cyfrowa.
|
|
|