Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Cykanie przy właczeniu zapłonu
Kris_ - 31-01-2013, 20:12 Temat postu: [Cari 1.8 GDI] Cykanie przy właczeniu zapłonu Witam,
Chciałbym się dowiedzieć co oznacza cykanie przed odpaleniem silnika gdy przękreci się kluczyk w stacyjce, przez około 3-4 sekundy słychać cykanie z komory silnika.
nashkarol - 31-01-2013, 20:19
Z tego co mi wiadomo, to przepustnica ustawia sie przed odpaleniem moge sie mylic, bo tez od niedawna posiadam Cari 1.8 GDI i tez zaskoczylo mnie to cykanie ... Taka odpowiedz uzyskalem od mechanika, jesli sie myle prosze o poprawienie
PatricoWroc - 01-02-2013, 21:50
To nie przypadkiem pompa WC?
nashkarol - 01-02-2013, 22:07
Dlatego prosiłem, żeby mnie poprawić mi poprzedni właściciel powiedział, że przepustnica tak cyka ...
Wiec jeszcze raz pytanie do MitsuManiaków ... Co cyka przed odpaleniem GDI ?
mouseman - 02-02-2013, 22:30
Przepustnica się ustawia takie same wrażenia po wyłączeniu silnika
ross - 03-02-2013, 16:35
mouseman, Kris_, nashkarol, PatricoWroc, Silnik krokowy ustawia przepustnicę i to jest normalne.
nashkarol - 03-02-2013, 22:37
No i wszystko jasne, każdy ma jakieś informacje ale nie do końca sprecyzowane
Macenty - 11-04-2013, 15:10
nashkarol napisał/a: | No i wszystko jasne, każdy ma jakieś informacje ale nie do końca sprecyzowane |
Takie cykanie to objaw normalny. Przy przekręcaniu stacyjki- to sygnał że ABS się autodiagnozuje, przy najmniej tak jest napisane w książce obsługi do Space Star GDI, podejrzewam, że masz podobnie.
Pozdrawiam
radek8622 - 11-04-2013, 15:21
Macenty, nie bardzo.... ten filmik pokazuje co nie co...może nie dokonca poprawnie bo jest tam uszkodzone coś ale jednak przepustnica.
http://www.youtube.com/watch?v=5-RUKpZy8G0
Macenty - 11-04-2013, 15:26 Temat postu: cykanie
Najlepiej było by sprawdzić odczytując błędy, ale masz racje jak słychać z okolic przepustnicy to może być to.
rysiul - 11-04-2013, 19:00
U mnie też cyka i nie żadna przepustnica tylko zawór EGR. Jakiś czas temu testowałem wpływ EGR na zachowanie silnika i wypiąłem wtyczkę. Po przekręceniu kluczyka charakterystycznego cykania nie było.
radek8622 - 13-04-2013, 07:29
rysiul, a co tam może w EGR cykać??? I jaki wniosek z tym zaworem coś się działo jak wypiąłeś wtyczkę?Ja mam zaślepiony EGR i powiem ci że zdażało mnie się czasem że nie słyszłem tego cykania...
nashkarol - 13-04-2013, 10:49
To 100% klepanie przepustnicy, miałem ostatnio zdjętego "słonia" i przekręciłem na zapłon ... Klapka przepustnicy kilka razy kliknela i ustawila się na właściwą pozycję. Po wyłączeniu zapłonu, przepustnica wydaje dźwięki porywnywalne do starych modemów piszczy, trzeszczy, klapka się porusza i ostatecznie zamyka się, a w aucie spod deski rozdzielczej slychać dwa kliknięcia (nie wiem czy to imobilaiser, czy przekaźnik przepustnicy jakiś).
rysiul - 13-04-2013, 13:29
radek8622 napisał/a: | a co tam może w EGR cykać??? |
Nie wiem, ale pradopodobnie otwiera się i zamyka w skrajne pozycje(zawór może być też częściowo otwarty). Może być to np. procedura usuwania zbędnego nalotu z węgla w zaworze.
Po odłączeniu EGR nie zauważyłem różnicy w pracy silnika.
Pytanie zasadnicze Kris_, masz przepustnice na linkę czy "FlyByWire"?
A najlepiej jak byś podrzucił link z nagranym cykaniem o którym piszesz.
Inaczej skończymy na tym że ktoś napisze że jemu to radio cyka
adrian.mazur - 13-04-2013, 13:48
nashkarol napisał/a: | To 100% klepanie przepustnicy, miałem ostatnio zdjętego "słonia" i przekręciłem na zapłon ... Klapka przepustnicy kilka razy kliknela i ustawila się na właściwą pozycję. Po wyłączeniu zapłonu, przepustnica wydaje dźwięki porywnywalne do starych modemów piszczy, trzeszczy, klapka się porusza i ostatecznie zamyka się, a w aucie spod deski rozdzielczej slychać dwa kliknięcia (nie wiem czy to imobilaiser, czy przekaźnik przepustnicy jakiś). |
Na 100% to to nie będzie przepustnica ! . Ostatnio miałem wyciągniętą przepustnicę i nadal klepało ...
|
|
|