To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Techniczne - [MSS DID] Regeneracja turbiny [Kraków]

spacestarman - 02-02-2013, 14:15
Temat postu: [MSS DID] Regeneracja turbiny [Kraków]
Witam,

Byłem dzisiaj u mechanika i mam turbinę w dość kiepskim stanie. Gdzie w Krakowie można w miare tanio i pewnie zregenerowac? Jakie ewentualnie mam inne mozliwosci ?

Z gory dziekuje

karolgt - 03-02-2013, 01:43

za kilka dni założę moją turbinę i dam Ci znać czy ten u którego regenerowałem zrobił to dobrze.
Nie jest z Krakowa tylko Warszawy, ale to przecież żaden problem wysłac kurierem.
Jedyny minus to taki że musisz ją sam wymontować.

Pogadaj z Leszkiem, on też ma jakiś sprawdzony zakład podobno.

spacestarman - 03-02-2013, 01:45

A jak myślisz, jaki to jest koszt? Niestety się nie znam i musiałbym i tak podjechać do mechanika żeby mi to rozmontował
karolgt - 03-02-2013, 01:47

ok 1000 zł, ale o szczegóły musiałbyś już zapytać konkretnego turbiniarza, podając model turbiny itp.

niestety...nie każdą turbinę da się zregenerować, jak np jest bardzo uszkodzona lub popękana.

spacestarman - 03-02-2013, 02:05

A jakie są koszty zakupu nowej ?
karolgt - 03-02-2013, 02:12

spore :)

u mnie to była (byłaby) nowa za ok 3,5-4,5 tys zł.

Lepszym rozwiązaniem jest kupno używanej i potem masz 2 opcje
1) ryzykujesz i to co kupiłeś wsadzasz do auta - jak masz szczęście to jest ok a jak nie to robisz punkt 2
2) tą co kupiłeś dajesz do regeneracji i po sprawie.

umów się z Leszkiem, podjedziesz, wyciągnie Ci turbinę, wyśle do swoich co regenerują i zajmie się wszystkim.

spacestarman - 03-02-2013, 10:44

Dzięki, tylko kto to Leszek ?

--

przepraszam ale jestem tu od niedawna...

RaVciO - 03-02-2013, 10:47

Może zadam głupie pytanie (nie mam i nie miałem nigdy auta z turbiną), ale raz kozie śmierć :-) czy jeśli zdemontuje się turbinę, to czy autem można jeździć (pomijając fakt, że bęz turbiny będzie mułem)?
karolgt - 03-02-2013, 13:18

Leszek - >Mechanik Klubowy

RaVciO napisał/a:
Może zadam głupie pytanie (nie mam i nie miałem nigdy auta z turbiną), ale raz kozie śmierć :-) czy jeśli zdemontuje się turbinę, to czy autem można jeździć (pomijając fakt, że bęz turbiny będzie mułem)?

będzie masakrycznie głośno to po pierwsze.
Po drugie nie wiem co na to elektronika - odpięte doładowanie, dolot powietrza z IC, brak sond lambda.
Ja bym nie ryzykował :)

spacestarman - 03-02-2013, 13:43

jak często nie da się już zregenerować turbinki ?
karolgt - 03-02-2013, 13:48

nie martw się na zapas :)
jedź, wymontuj, po 1-2 dniach się okaże wszystko.

RaVciO - 03-02-2013, 20:15

Z tego co słyszałem, to jeśli obudowa nie jest pęknięta to zawsze się da :-)
spacestarman - 03-02-2013, 21:22

A co powiecie o tym - http://turbo-krak.nazwa.pl/index.html ?
karolgt - 03-02-2013, 21:36

powiem Ci tak - straciłem 7 miesięcy i mnóstwo kasy na ciągłe poprawki pewnej firmy spoza Krakowa w której regenerowałem turbinę.
Jeśli nie masz kogoś sprawdzonego - nie rób tam.

ale jeśli już koniecznie to upewnij się że
1) dostaniesz gwarancję
2) dostaniesz wydruki z komputera że turbina była dobrze wyważona

p.s oddaj auto do Leszka, załatwi Ci wszystko w parę dni i bez tracenia czasu i szukania sprawdzonych osób.

RaVciO - 03-02-2013, 22:05

Jak koniecznie szukasz w Krakowie to ja bym poszukał opinii na forum passata albo golfa. Auta popularne, więc dużo ludzi na tych forach będzie, większość to TDI, więc na pewno mieli do czynienia z naprawami turbin :-)