To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] Brak biegów

reicz - 07-02-2013, 14:58
Temat postu: [Cari 1.6] Brak biegów
Witam.
Wczoraj podczas parkowania, włączyłem wsteczny i .... cari staneła. Nie włącza się żaden bieg chodź lewarek skrzyni działa. Jak włączam wsteczny światła wstecznego się włączają i to by było na tyle, z tego co wiem to czujnik wstecznego jest w skrzyni, więc coś tam przełącza ale auto nie rusza. Auto również nie wydaje jakiś dźwięków podczas włączania biegów.
Co może być przyczyną tego stanu? Może ktoś miał podobne zdażenie?

rogal133 - 07-02-2013, 18:14

wlącz jakis bieg najlepiej 2 zy 3 i pusc sprzęgło i dodaj troche gazu i zobacz czy predkosciomierz pokazuje predkosc jesli pokazuje to najprawdopodobniej wyskoczyło Ci zabezpieczenie przegubu wewnetrznego lewego. nie zauwazysz tego nawet kladąc sie pod samochodem bo wyglada wszystko jak przed zdazeniem bo półośka zostaje na swoim miejscu. ja mialem taka przypadłosć tyle ze przy ruszanu do przodu koszt nie był ok 40zł duzy bo tokarz dorobił mi taka podkladke dystansową a zabezpieczenie kupiłem w sklepie z czesciami do ciagników bo stary dystans i zabezpieczenie sie pogieły. mozna tez kupic oryginalne czesci renault ale sa drozsze a u mnie te dorobione juz prawie 3 lata smigaja
cwaniak - 07-02-2013, 21:36

dokładnie tak jak piszesz rogal133 ja kupowałem oryginał w serwisie to coś koło 120.
reicz, tylko uważaj żeby chytry mechanik, nie kazał ci całej skrzyni kupować. która tanio odda bo ma na strychu :wink:

rogal133 - 07-02-2013, 22:44

skrzynia to jest niestety najwiekszy mankament carism bo poza tym to jest super samochod. w ostatnim motorze jest zestawienie bezawaryjnosci samochodow i carisma jest w swojej klasie na 10 miejscu wiec nie ma sie czego wstydzic bo np golf IV jest na41 skoda octawia na 29 a na pierwszym jest lancer a na drugim volvo s40 to ktore jest zbudowane na carismie:) wiec wszystko pozostaje w rodzinie
mateelv - 08-02-2013, 00:17

rogal133 napisał/a:
skrzynia to jest niestety najwiekszy mankament carism bo poza tym to jest super samochod. w ostatnim motorze jest zestawienie bezawaryjnosci samochodow i carisma jest w swojej klasie na 10 miejscu wiec nie ma sie czego wstydzic bo np golf IV jest na41 skoda octawia na 29 a na pierwszym jest lancer a na drugim volvo s40 to ktore jest zbudowane na carismie:) wiec wszystko pozostaje w rodzinie

można prosić skan tego zestawienia?

reicz - 08-02-2013, 07:35

dzięki za podpowiedzi, dzisiaj wybieram się do mechanika i zobaczymy co powie :) a interesuje mnie jeszcze jeden fakt, czy ja wyskoczy to zabezpieczenie z lewej czy prawej strony to nie ciągnie na 2 koło?
rogal133 - 08-02-2013, 16:03

nie ciągnie na zedne bo mechanizm różnicowy dziala ze kreci sie to koło które ma lżej a za lzej ma to na którym nie ma zabezpieczenia to drugie stoi. a jesli to zabezpieczenie Ci poszlo to napewno po lewrj str tzn od str kierowcy bo po prawej jest to ineczej rozwiązane

[ Dodano: 08-02-2013, 17:50 ]
mateelv napisał/a:
można prosić skan tego zestawienia?

nie mam niestety skanera ale aparatem fotke zrobilem

mateelv - 09-02-2013, 15:25

Wielkie dzięki, chociaż już zdążyłem kupić własny numer motora. Odpisałeś wcześniej bez odpowiedzi na moją prośbę i to dlatego :wink:
W takim razie inni również zobaczą!
Warto zwrócić uwagę na miejsce pierwszego niemieckiego auta na liście kompaktów - dopiero 24 miejsce - Opel Astra (98-06).
Pierwsza 10 to praktycznie sama Japonia. Cieszy oko.

remi - 09-02-2013, 19:18

reicz, jeśli wyskoczyło to zabezpieczenie to licznik przy próbie ruszenia będzie pokazywał prędkość. Jeśli masz coś takiego to lepiej nie ciągnij auta na sznurku bo istnieje prawdopodobieństwo wysypania się igiełek z krzyżaka.. ja tak miałem, wszystko wpadło do skrzyni i doszedł jeszcze koszt rozbierania i czyszczenia skrzyni. Sam ściągałem i zakładałem skrzynię więc ten koszt mi odpadł.
reicz - 09-02-2013, 19:41

samochód zaciągnięty już do mechanika sprawdzał przeguby i twierdzi, że to nie to. W poniedziałek ma ściągać skrzynie i sprawdzać sprzęgło. I mówi że prawdopodobnie skrzynia, że jakiś wałek się może ukręcił. jest możliwe żeby bez żadnego zażęzolenie nawet coś ze skrzynią się stało bo jakoś w to nie wierze. dodatkowo mówił że skrzynia od renault laguny i 19 będą pasowały a z tego co wiem nie pasują. co o tym myślicie?
scoratir - 09-02-2013, 20:37

Skrzynia nie pasuje, nie ma szans. Chyba że rozbierze i z dwóch skrzyń złoży jedną, bo różnią się częścią przykręcaną do silnika - reszta podobna albo taka sama. Może być różnica też w przełożeniach. Ukręcić wałek? Mało możliwe... może dyfer... Mam nadzieję że sprawdził WEWNĘTRZNE przeguby, a nie zewnętrzne.
reicz - 10-02-2013, 09:38

ja mu mówiłem o wewnętrznych, wiec mam nadzieje ze te sprawdzał.
wichura1 - 10-02-2013, 14:36

Ktoś miał ten problem na forum, ale nie mogę tego znaleźć. Z tego co pamiętam po zdjęciu pokrywy 5 biegu coś przełączał i potem działało. Problem pojawia się przy wrzucaniu biegu wstecznego na mrozie, gdy w skrzyni jest stary olej lub zbyt niski jego poziom. Na pewno brązowe tulejki wybieraka nie zaszkodzą, u mnie po dwóch latach użytkowania nie starły się ani trochę.
scoratir - 10-02-2013, 14:46

wichura1, rozbierałem skrzynię i chyba kojarzę co to może być. Mogła się odkręcić nakrętka zabezpieczająca na wałku sprzęgłowym. Sam jak to składałem to zastanawiałem się czy ona na pewno się nie odkreci. Ona utrzymuje wałek w jednej pozycji, jak się odkreci wałek może się przesunąć i biegi mogą nie wchodzić, albo nie działać... nie testowałem tego ;p.
reicz - 11-02-2013, 16:53

i sprawa się wyjaśniła ... poszło jakieś zabezpieczenie w skrzyni ale nie to przy przegubie. Koszt 260zł i auto śmiga.