To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Techniczne - [MSS ALL] Centralny zamek

adrian.mazur - 09-02-2013, 12:52
Temat postu: [MSS ALL] Centralny zamek
Witam serdecznie.
Przeszukałem forum i jednoznacznej odpowiedzi nie uzyskałem, więc pytam.

Otwierając(zamykając) klapę ( z kluczyka), otwieram(zamykam) cały samochód ( przód i tył drzwi i klapę).
Gdy klapa jest otwarta z kluczyka i zamknę zamek przez drzwi przednie - nie zamyka klapy(?).
Gdy otworze drzwi z kluczyka, klapy nie otworzy - trzeba osobno podejść z kluczykiem.

Moje pytanie , czy centralny zamek, otwierając(zamykając) drzwi , powinien otworzyć(zamknąć) też bagażnik ?

Troszkę to irytujące gdy samochód pracuje, chcesz coś z bagażnika, i trzeba gasić auto by zabrać kluczyki i otworzyć.

Pozdrawiam

JCH - 09-02-2013, 13:45

Napisz jeszcze który rocznik Space'a.
adrian.mazur napisał/a:
Otwierając(zamykając) klapę ( z kluczyka), otwieram(zamykam) cały samochód ( przód i tył drzwi i klapę).
Gdy klapa jest otwarta z kluczyka i zamknę zamek przez drzwi przednie - nie zamyka klapy(?).
Gdy otworze drzwi z kluczyka, klapy nie otworzy - trzeba osobno podejść z kluczykiem.
Dziwne. Miałem MSS-a MY'03 i tam było tak:
- otwierając/zamykając drzwi z kluczyka (centralny) otwierało się/zamykało się wszystko łącznie z klapą
- otwierając/zamykając klapę otwierała się/zamykała się tylko klapa

adrian.mazur napisał/a:
Troszkę to irytujące gdy samochód pracuje, chcesz coś z bagażnika, i trzeba gasić auto by zabrać kluczyki i otworzyć
Na drzwiach kierowcy był taki "dzyndzel" od centralnego zamka (modele po FL) i zamiast wyjmowania kluczyka ze stacyjki można było skorzystać z "dzyndzla" :)
cns80 - 09-02-2013, 14:02

Kolega ma coś amatorsko podłączone. Siłownik typu master ktoś dał do klapy, a typu slave w drzwi i dlatego to tak głupio działa. Spróbuj jeszcze tym przełącznikiem obok klamki kierowcy o którym wspominał JCH.

W zasadzie to można by się pokusić o to żeby zamienić obwody w centralce zamka.

Jest jeszcze jedna ewentualność:
Może być podłączone tak że pierwszy impuls otwiera tylko drzwi, a dopiero drugi otwiera klapę (jak np. w Oplach).

adrian.mazur - 09-02-2013, 16:04

SS jest z 99r.

Próbowałem tym przełącznikiem do ryglowania(pierwsze co mi wpadło do głowy), bez skutku .
Najbardziej to mnie ciekawi możliwość otwierania/zamykania wszystkich drzwi otwierając/zamykając klapę :-) - ładnie ktoś to pokombinował ....

Będzie cieplej to spróbuje coś z tym powalczyć.
Dzięki za informację, tak właśnie myślałem, że jest coś nie tak z tym centralnym.

rudelek - 14-02-2013, 17:57
Temat postu: Re: Centralny zamek
adrian.mazur napisał/a:
Moje pytanie , czy centralny zamek, otwierając(zamykając) drzwi , powinien otworzyć(zamknąć) też bagażnik ?

Troszkę to irytujące gdy samochód pracuje, chcesz coś z bagażnika, i trzeba gasić auto by zabrać kluczyki i otworzyć.

Tak, otwarte drzwi = otwarty bagażnik.
Mam oryginalny centralny zamek i MSS z 1999 roku.

adrian.mazur - 16-02-2013, 16:28

Dzięki za odpowiedź.

Mam kolejne pytanie, nie chcę zakładać kolejnego tematu więc zapytam tu.

Czy automat do opuszczania szyb, jest dla każdej ? czy tylko dla przednich szyb ?

Dziś przez przypadek, wcisnąłem przycisk tylnej lewej szyby, opuściła się do końca :roll:

Co ciekawe, działa identycznie jak szyba kierowcy - lekko wcisne, to się lekko zamknie, pociągne przycisk do końca i puszcze , szyba zamyka się sama do końca ....

A prawe tylne już działają na zasadzie - ile wcisnę , tyle się otworzy ( bez automatu - niezależnie od stopnia wciśnięcia przycisku).
I teraz nie wiem , czy automat jest dla wszystkich szyb i prawy tył go z jakiegoś powodu nie ma. Czy po prostu lewy tył otrzymał gratisowo automat :)

Coś widzę że przy moim MSS ktoś wcześniej "grzebał"......

pablo eldiablo - 16-02-2013, 20:34

adrian.mazur napisał/a:

A prawe tylne już działają na zasadzie - ile wcisnę , tyle się otworzy ( bez automatu - niezależnie od stopnia wciśnięcia przycisku).

Spróbuj przy zamknietej tej szybie pociągnąć guzik do góry przez kilka sekund, potem przy opuszczonej do końca przytrzymać przycisk też przez kilka sekund w pozycji do opuszczania. Być może po ostatnim odłączeniu akumulatora komp nie został 'nauczony' tej szyby...

rudelek - 17-02-2013, 02:11

Tak jak pisze pablo, szyby trzeba "nauczyć". Wygląda to tak:

1. wciskasz (i trzymasz) guzik regulacji szyb aż szyba całkowicie się otworzy , po otwarciu nadal trzymasz przez 3 sek (aż usłyszysz "cyk")
2. ciągniesz w górę (zamykasz) aż do pełnego zamknięcia; po pełnym zamnięciu nadal trzymasz przez 3 sek (aż usłyszysz "cyk")

I tak z czterema szybami...

adrian.mazur - 17-02-2013, 16:15

Dzięki !! Pomogło :)
Swoją drogą, ciekawy samochód :-) Wszystko trzeba uczyć, obrotów, szyb, a może i centralny zamek się uczy ? :)

rudelek - 18-02-2013, 01:38

Centralny zamek się nie uczy... :wink:
adrian.mazur - 02-03-2013, 21:37

Ha, wiem dlaczego zamek nie działał z resztą siłowników :)
Jako że ciepło jest już, postanowiłem rozebrać tapicerkę z klapy bagażnika, ku mojemu zdziwieniu znalazłem tam klocek drewniany o wymiarach 20cm x 10cm [edit]?
I odpięte cięgno od siłownika - wpięcie cięgna naprawiło centralny :D

Każde auto ma swoją historię :) ciekawe jaką ma mój SS :)

Wioslo - 03-03-2013, 00:41

Witam mam pytanko czy w każdy MSS z centralnym z kluczyka po otworzeniu drzwi powinna rozryglować się tylna klapa bagażnika? W moim muszę robić to osobno i mnie to złości często zapominam zamknąć klapy.
Bizi78 - 03-03-2013, 08:53

Wioslo, w moim po otwarciu drzwi klapa się otwiera z wszystkimi zamkami :D .
Wioslo - 03-03-2013, 16:58

No to w moim teoretycznie powinno chyba być tak samo jak znajdę trochę czasu to muszę do tego zajrzeć ale przede mną jeszcze wymiana sztywnego przewodu hamulcowego tylny lewy bo zaczyna go zżerać rdza a to niebezpieczne.
plecho1 - 03-03-2013, 19:51

Centralny w klapie może nie działać przez przełamane przewody w miejscu przejścia z karoserii do klapy.