Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] W poszukiwaniu filtra paliwa.
m3ntor - 09-02-2013, 13:04 Temat postu: [Cari 1.8 GDI] W poszukiwaniu filtra paliwa. Wczoraj zakupiłem oryginalny filtr paliwa firmy Mann (120 zł - nie wiem czy nie przepłaciłem, ale co tam) do Cari 1.8 GDI. Zamierzałem go wymienić, w końcu. W tym celu zasięgnąłem porad i wyczytalem, że:
- W GDI filtr paliwa znajduje się w baku w pompie niskiego ciśnienia.
- W Dieslach znajduje się pod puszką z bezpiecznikami.
Idąc tymi poradami, dobrałem się do pompy. Wyciągnałem ją i rozebrałem na części pierwsze, dostając się do środka. W pewnym momencie uznałem, że nie ma możliwości, żeby filtr paliwa tam się znajdował.
Tak wygląda filtr który kupiłem.
Po tym niepowodzeniu i obsmrodzeniu sobie całego auta benzyną, uznałem, że filtr jest jednak gdzie indziej. Czy nie znajduje się on czasem pod puszką z bezpiecznikami pod maską?
Dziękuję z góry za pomoc.
Bismarck - 09-02-2013, 13:34 Temat postu: Re: W poszukiwaniu filtra paliwa.
m3ntor napisał/a: | uznałem, że filtr jest jednak gdzie indziej. Czy nie znajduje się on czasem pod puszką z bezpiecznikami pod maską? |
dobrze mówisz i masz racje:)
m3ntor - 09-02-2013, 13:48
A jak się do niego dobrać? Mnie się udało tylko zdjąć puszkę z bezpiecznikami (częściowo, bo kabelki nie chciały współpracować przy wypinaniu) i stwierdzić, że wieczka nie zdejmę a przynajmniej mnie się nie udało od góry dostać do środka.
mateusz8230 - 09-02-2013, 13:55
Od góry uda sie:) trzeba wyciągnać jeszcze weglowy filtr oparów paliwa albo lewą plastikową osłonę silnika ta zaraz za kołem,dostęp beznadziejny:):)
m3ntor - 09-02-2013, 14:26
Mów mi jeszcze, ja tam zaglądałem i jak na moje oko to ni wuja nie da się tego wyciągnąć od góry, żadnych śrubek tam nie ma, nic po prostu. :/
scoratir - 09-02-2013, 15:13
Są tylko te dwie możliwości:
- filtr jest razem z pompą w baku albo
- w komorze silnika pod bezpiecznikami, pod filtrem węglowym na dole (taka duża puszka okrągła), musisz ściągnąć po kolei wszystko
Bismarck - 09-02-2013, 18:12
Od góry to sobie odpusc bo bedziesz mógł sobie tylko na niego popatrzec
do łobuza trzeba dostac sie od dołu lepszy dostep, lecz nie to bedzie najgorsze nie chce myslec ile %$#@&@ sie posypie pod adresem tego co tam zamontował i jakie sposoby i klucze włacznie z zabka od sasiada hydrauluka pozyczysz a i to nie gwarantuje sukcesu jak nie podegniesz metalowego przewodu co idzie nim paliwo i czy dasz rade ruszyc
ja bym ci raczej zaproponował zlecic mechanikowi niech on sobie rece wygina w chinskie litery a jak cos urwie (rurke paliwa) to jego bedzie problem no ale to twoja decyzja co zrobic
mateusz8230 - 09-02-2013, 20:06
Dla chcącego nic trudnego:) jedna osoba na dole odkreca filtr a druga do góry też go odkreca i wychodzi.Wystarczy zwykły zestaw kluczy płaskich! Fakt trzeba się nagimnastykować żeby to odkręcić:D Zapieczone nakrętki warto najpierw spsikać penetratorem i puści na bank! A mechanik to sobie za robocizne też napewno policzy...No i przy okazji warto zajrzeć do filtra w baku (ten od pompy) warto go przedmuchać chociaż! No i filterki w pompie WC ale to już cieższa sprawa....:):)
xluki - 09-02-2013, 20:47
Ze względu na umiejscowienie filtra robota dosyć niewygodna Osobiście u siebie wymieniałem ten filtr od góry Cieszę się, że mam to za sobą... tak jak napisał mateusz8230, dla chcącego nic trudnego. Trzeba zaopatrzyć się w dużo cierpliwości
|
|
|