To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Off Topic - Wypowiedzenie umowy zlecenie.

sveno - 09-02-2013, 17:34
Temat postu: Wypowiedzenie umowy zlecenie.
Sprawa wygląda tak, chce w trybie natychmiastowym zakończyć współpracę z moim pracodawcą-koleś dzisiaj przegiął.
Pracuje na umowe zlecenie, umowy takie podpisuje co miesiąc na miesiąc.
Moje pytanie brzmi, czy muszę mu oficjalnie oznajmić, że kończę z nim współpracę, czy zwyczajnie w dniu końca umowy powiedzieć, że nie chcę przedłużać umowy?

i9i - 10-02-2013, 21:21

W ostatnim dniu po pracy go po prostu pożegnaj. Koniec umowy to koniec. Po uregulowaniu należności (wypłata) możesz go już nie oglądać.
koszmarek - 10-02-2013, 21:53

nawet możesz do niego zadzwonić :)
i9i - 10-02-2013, 21:58

koszmarek napisał/a:
nawet możesz do niego zadzwonić :)

jak Masz w ogóle ochotę o tym poinformować "zatrudniacza" :D

mjsystem - 11-02-2013, 18:09

sveno napisał/a:
Sprawa wygląda tak, chce w trybie natychmiastowym zakończyć współpracę z moim pracodawcą-koleś dzisiaj przegiął.
Pracuje na umowe zlecenie, umowy takie podpisuje co miesiąc na miesiąc.
Moje pytanie brzmi, czy muszę mu oficjalnie oznajmić, że kończę z nim współpracę, czy zwyczajnie w dniu końca umowy powiedzieć, że nie chcę przedłużać umowy?

Wkurzył, nie wkurzył będzie miło z Twojej strony go o tym poinformować. Niby koniec umowy wieńczy dzieło, ale jedną z dobrych zasad jest zostawienie po sobie dobrego imienia. Nie masz żadnych zobowiązań po wygaśnięciu umowy, ale trzymaj się zasady fair play :wink:

Hubeeert - 11-02-2013, 18:11

http://prawo.wieszjak.pl/...wa-zlecenia.htm

[ Dodano: 11-02-2013, 18:13 ]
A oprócz tego możesz iść do Sądu Pracy i jeżeli udowodnisz, że umowa zlecenie było zwykłym obejściem umowy o pracę (np wykonywanie stałych obowiązków, długotrwałe zatrudnienie itd) to możesz domagac sie opłacenia ZUS, swiadczen emerytalnych i Świadectwa Pracy.

londolut - 12-02-2013, 08:55

mjsystem napisał/a:
jedną z dobrych zasad jest zostawienie po sobie dobrego imienia

Hubeeert napisał/a:
A oprócz tego możesz iść do Sądu Pracy...

kocham takie akcje :lol:

Lepszego imienia po sobie nie zostawisz!! :D Działaj sveno, hahah :D

sveno - 12-02-2013, 11:08

Hubeeert, dzięki za info, ale po ostatniej akcji z ubezpieczalnią mam dość sądów na jakiś czas.
Postanowiłem się nie zniżać do jego (szefa) poziomu i złożyłem mu wypowiedzenie umowy oficjalnie... no i teraz żałuje bo jestem wykorzystywany na maksa :(

Hubeeert - 12-02-2013, 11:42

sveno umowa ulega rozwiązaniu natychmiast po złożeniu wypowiedzenia.

sveno napisał/a:
mam dość sądów na jakiś czas.

Twoje pieniądze, Twoja sprawa.

sveno - 12-02-2013, 12:51

Hubeeert napisał/a:
sveno umowa ulega rozwiązaniu natychmiast po złożeniu wypowiedzenia.
nie jeśli w umowie zawarty jest punkt który mówi o 14-sto dniowym okresie wypowiedzenia. Ja tak to zrozumiałem.
Hubeeert - 12-02-2013, 12:59

Tego nie wiedziałem.
Tak czy inaczej - ten termin wypowiedzenia jest dodatkową zachętą do dochodzenia swoich praw.

koszmarek - 12-02-2013, 16:01

zawsze możesz powiedzieć, że jesteś chory.. nie ma chyba obowiązku przedstawiania L4 na um-zleceniu
robertdg - 12-02-2013, 19:14

Jeżeli umowa jest zgłoszona do ZUS to L4 być musi, ale Ty jesteś studentem do 26roku życia, więc jesteś zwolniony z tego obowiązku