Outlander II GEN Techniczne - [II 2.0 DID] Skrzynia biegów
mz_soch - 13-02-2013, 14:55 Temat postu: [II 2.0 DID] Skrzynia biegów Witam Forumowiczów
Dziś po zostawieniu Mitsu na parkingu miałem problem z poruszenem drążkiem skrzyni biegów, a jak już ją zmusiłem do pracy to:
z 1 biegu na 2 wchodzi z oporem, troszkę lepiej z 2 na 3, a później wyżej jest wszystko w porządku, to samo w dół, z 3 na 2 bieg z oporem, zmiana biegu z 2 na 5 niemożliwa, w drugą strone działa.
Autek ma przejechane całe 56000 km, 2009 rok, może ktoś miał taką przypadłość w swoim, myślicie że to linki się zapiekły czy coś poważniejszego?? może samo wróci do porzedniego stanu.
rezon - 14-02-2013, 14:42
Na początek zmień olej w skrzyni biegów.
mz_soch - 15-02-2013, 19:55
Witam ponownie.
Dzięki Rezon za odpowiedź.
Sprawa okazała się bardzo błacha, lekko przetarta jedna z linek, wymieniona i wszystko wróciło do stanu poprzedniego. Dzwoniłem do serwisu i kazali przyjechć na wymianę docisku sprzęgła, dobrze ze nie pojechałem bo auto po gwarancji i rachunek byłby pewnie spory.
rezon - 15-02-2013, 22:12
mz_soch napisał/a: | Sprawa okazała się bardzo błacha, lekko przetarta jedna z linek, | to nie jest taka błaha sprawa - skąd wzięło się przetarcie? Dotychczas nie udało mnie się to w żadnym samochodzie wliczając Outka. Jeśli tylko wymieniono linkę to pojawi się ponownie. Coś spowodowało przecieranie się linki
bulla - 17-02-2013, 09:36
mz_soch napisał/a: | Witam ponownie.
Dzięki Rezon za odpowiedź.
Sprawa okazała się bardzo błacha, lekko przetarta jedna z linek, wymieniona i wszystko wróciło do stanu poprzedniego. Dzwoniłem do serwisu i kazali przyjechć na wymianę docisku sprzęgła, dobrze ze nie pojechałem bo auto po gwarancji i rachunek byłby pewnie spory. |
co ma z tym docisk wspólnego , jak by był problem ze sprzęgłem , każdy bieg by źle wchodził,
dawcio - 11-10-2013, 16:03
witam,u mnie dziś rano podobnie...nie mogłem wyrzucić jedynki ani wrzucić wstecznego?
Pomachałem wajchą-luz 3-4 i ciężko ale zaczeły wchodzić 1 i wsteczny.Inne biegi chodzą pięknie,a wcześniej nie miałem problemów ze skrzynią-co to może być?Stary olej?
rezon - 11-10-2013, 17:10
dawcio napisał/a: | co to może być?Stary olej? | IMHO zdecydowanie tak. Nie wymieniaj też dokładnie na sugerowany, tylko na zbliżony ale jednak ukierunkowany też na nieco niższe temperatury. U mnie też delikatnie haczyło przy mrozach. Latem chodziła bez problemów.
dawcio - 14-10-2013, 12:26
a czy nie ma możliwości wyregulowania tych biegów?Bo dziwnie mi się wydaje iż 1 i 2-ka ciężej wchodzą jak auto jest nachylone...?
Czytałem też gdzieś że ciężko wchodzące biegi są czasem przyczyną poduszek(popuszczonych).
Olej napewno wymienię,ale wydaje mi się,że jakby olej był stary to by wszystkie biegi kijowo wchodziły?
rezon - 14-10-2013, 16:01
Jeśli przyczyna jest w regulacji to występuje niezależnie od temperatury
dawcio - 10-11-2013, 11:49
Panowie proszę o pomoc!
dzwoni żona do mnie i mówi:
"Kochanie nie ma sprzęgła,wpada do środka(do podłogi)" z rozmowy telefonicznej wynika iż przy załączonym silniku pedał wpada do środka i nie da się wrzucić biegu,a przy wyłączonym silniku też wpada ale biegi można wrzucić?
Więc co się stało>?
Nie ma mnie w domu nie wiem jak jej pomóc autek stoi nie ruchomo w garażu!!
bonito - 11-11-2013, 21:11
Kolego dawcio,
Cokolwiek by to nie było i tak nie pomożesz - laweta i do serwisu
Tam się dowiesz o co chodzi i ile cię to będzie kosztowało...
bonito
rezon - 12-11-2013, 07:37
dawcio napisał/a: | Więc co się stało>? | Pewnie poleciał docisk sprzęgła. Pomóc jej możesz wzywając lawetę - tak jak radzi bonito.
dawcio - 12-11-2013, 12:34
Na tą chwile autek jest u majstra...prawdopodobnie wysprzęglik(wieczorem będę wiedział więcej)
[ Dodano: 13-11-2013, 16:23 ]
No i niestety...okazało się że wysprzęglik rozsypał się ponieważ sprzęgło już tez było rozsypane(bez objawów ślizgania),ale co najgorsze dwumas już też w kiepskim stanie
a więc pasuje wymienić wszystko, 3koła z kieszeni wypłynie
Anonymous - 22-11-2013, 12:07
dawcio napisał/a: | Na tą chwile autek jest u majstra...prawdopodobnie wysprzęglik(wieczorem będę wiedział więcej)
[ Dodano: 13-11-2013, 16:23 ]
No i niestety...okazało się że wysprzęglik rozsypał się ponieważ sprzęgło już tez było rozsypane(bez objawów ślizgania),ale co najgorsze dwumas już też w kiepskim stanie
a więc pasuje wymienić wszystko, 3koła z kieszeni wypłynie |
no kolego to w sumie "dobrze" się stało że wszystko ci poleciało - bo generalnie przy wymianie sprzęgła powinno się dwumasę też wymienić, a także odwrotnie przy wymianie dwumasy sprzęglo, bo to jedna robota,, a tak widzisz elementy zużyły się w miarę równocześnie, a są to części eksploatacyjne i normalnie że się zużywają,,,, pytanie dlaczego nie było efektu ślizgania lub trudniejszego wysprzęglania wcześniej ??? jaki masz przebieg a Outku ???
rezon - 22-11-2013, 16:19
dawcio napisał/a: | 3koła z kieszeni wypłynie | masz szczęście, że są zamienniki. Mnie sam dwumas kosztował 4kzł dopiero 3 miesiące później były zamienniki. Polecam LUK
|
|
|