[97-04]Galant EAxA/W - [EA6A/W 2.0TD] Przy rozgrzanym silniku dymi
Dread87 - 17-02-2013, 11:09 Temat postu: [EA6A/W 2.0TD] Przy rozgrzanym silniku dymi Witam, jak w temacie, jak silnik dobrze się zagrzeje zaczyna przepalać olej, wnioskuje to po barwie spalin, która jest błękitna. Olej wg bagnetu na zimnym silniku i na równej powierzchni jest z 2mm pod oznaczeniem max, wiec nie jest przelany. Wymieniałem olej w maju/czerwcu przy okazji uszczelki głowicy. Co robić?? Zmieniać olej i filtr czy szukać przyczyny gdzieś indziej?
Owczar - 17-02-2013, 11:15
Według mnie turbina zaczyna niedomagać. Zdejmij przewody IC i zobacz ile masz tam oleju.
Dread87 - 17-02-2013, 11:16
Owczar, turbina po regeneracji, robiona w listopadzie zeszlego roku, dbam o nia jak o dziecko:/ nie strasz mnie:D
Przy okazji w tamtym czasie wyczyszczony dolot razem z intercoolerem.
Faktycznie mogl sie zrobic osad z odmy. W poniedzialek bede dzialal:)
Jak juz rozbiore dolot, to lepiej czyscic przewody benzyna czy ropą?
Owczar - 17-02-2013, 11:20
To nie masz zdjętego tego przewodu? Zamocuj puszkę i skieruj do niej przewód z odmy. Przecież to szkoda brudzić.
A czyścić lepiej benzyną, ale musisz bardzo DOKŁADNIE osuszyć. Jeśli zostaną tam opary to może dostać wściekłego diesla.
Dread87 - 17-02-2013, 11:21
Owczar, tak wściekłego, jak przy uszkodzonej turbinie która się rozciekła?:D Ok, najpierw zdejmę przewód z odmy i zobaczę czy będzie poprawa. Czym można zaślepić dziurkę w dolocie (ta po odmie), żeby było dobrze?
Ok, załóżmy, że to nie pomoże. gdzie dalej szukać w razie czego?
Owczar - 17-02-2013, 11:32
Samo zdjęcie nie pomoże jeśli jest olej w dolocie.
Zresztą olej z odmy nie powinien powodować kopcenia na szaro. Sprawdź ile tam jest oleju. Potem porównaj jego ilość w przewodach przed turbiną i za turbiną. Jeśli jest tyle samo to olej pochodzi z odmy. Jeśli za turbiną to wiadomo z czego.
Dodatkowo odepnij przewód podciśnienia od zaworu EGR na rozgrzanym silniku i zobacz czy nadal kopci.
milo - 17-02-2013, 11:47
Owczar napisał/a: | To nie masz zdjętego tego przewodu? Zamocuj puszkę i skieruj do niej przewód z odmy. Przecież to szkoda brudzić. |
Własnie odma do puszki itp co się dzieje potem w tej puszce woda , olej i cały brud a tak wszystko idzie przez turbine do dolotu i zasyfia cały układ dolotowy ,egr też ma wpływ w dolocie jak w kominie sadza
Dread87 napisał/a: | jak silnik dobrze się zagrzeje zaczyna przepalać olej, wnioskuje to po barwie spalin, która jest błękitna |
Od kiedy tak zauwazyłeś
[ Dodano: 17-02-2013, 11:48 ]
Owczar napisał/a: | Dodatkowo odepnij przewód podciśnienia od zaworu EGR na rozgrzanym silniku i zobacz czy nadal kopci. |
I jeszcze od przepustnicy przewód bo silnik się zdławi
Owczar - 17-02-2013, 11:51
milo napisał/a: | I jeszcze od przepustnicy przewód bo silnik się zdławi |
Do sprawdzenia czy EGR coś zmienia może się i zdławić
milo - 17-02-2013, 11:58
Owczar napisał/a: | Do sprawdzenia czy EGR coś zmienia może się i zdławić |
Az zawory zagrają powstanie podciśnienie w dolocie
[ Dodano: 17-02-2013, 12:06 ]
Dread87 napisał/a: | Wymieniałem olej w maju |
Na jakim jezdzisz oleju
Owczar - 17-02-2013, 12:14
milo napisał/a: | Az zawory zagrają powstanie podciśnienie w dolocie |
O czym Ty piszesz? Odpinałem go naście razy, robiłem testy i nigdy nic nie zagrało. Swoją drogą wyjaśnij jak podciśnienie w dolocie może doprowadzić do zagrania zaworów? Bo nie bardzo widzę związek. Ba nawet jeździłem z odpiętym EGR bez odpiętej przepustnicy. Występuje tylko efekt lekkiego zdławienia podczas przyśpieszania z wolnych obrotów, bo silnik spodziewa się dostępu powietrza, ECU kieruje do dolotu powietrze z EGR, a zamyka przepustnicę.
milo - 17-02-2013, 12:21
Na wolnych obrotach jak gorący silnik egr sie otwiera a przepustnica na dolocie zamyka sie nie ma takiego buczenia wystarczy odpiąć węzyk podcisnienia do egr a przepustnicy nie a silnik zadławi sie sprawdzone tak miałem
Owczar napisał/a: | ECU kieruje do dolotu powietrze z EGR, a zamyka przepustnicę. |
Czyli spalinami silnik oddycha w tym czasie
diabelll - 17-02-2013, 12:40
Cos mi sie zdaje ze uszczelke pod glowica bedziesz robil drogi raz
milo - 17-02-2013, 12:51
Cytat: | Cos mi sie zdaje ze uszczelke pod glowica bedziesz robil drogi raz | Uszczelka przepuszcza olej do cylindrów chyba nie
Bardziej uszczelniacze zaworowe
Andrew - 17-02-2013, 13:14
Też bym obstawił uszczelniacze zaworowe.
Owczar - 17-02-2013, 21:03
milo napisał/a: | Na wolnych obrotach jak gorący silnik egr sie otwiera a przepustnica na dolocie zamyka sie nie ma takiego buczenia wystarczy odpiąć węzyk podcisnienia do egr a przepustnicy nie a silnik zadławi sie sprawdzone tak miałem |
Ja wiem jak działa EGR, ale pytam o to:
milo napisał/a: | Az zawory zagrają powstanie podciśnienie w dolocie |
O jakim graniu zaworów piszesz?
|
|
|