Pajero II - Problem z niewyłączającym się zegarkiem, radiem, gniazdem
Robert 'Kamyk' - 18-02-2013, 11:48 Temat postu: Problem z niewyłączającym się zegarkiem, radiem, gniazdem Mam mały problemik w miśku
otóż po zgaszeniu auta i wyjęciu kluczyka ze stacyjki do tej pory wszędzie odcinało napięcie...
teraz w gniazdkach(zapalniczka), radio, zegarek- jest napięcie cały czas i dodatkowo z pilota nie działa centralny...
po zgaszeniu auta muszę wyłączyć radio, cb i zamknąć auto kluczykiem( z kluczyka centralny działa)...
nie znam się na elektryce i nie wiem gdzie to ugryźć.
rozebrałem dziś stacyjkę... wypiąłem kostkę... nic, bez zmian...
cały czas jest napięcie na radiu, zegarku, i gniazdach cb...
wszystko jest na jednym bezpieczniku... chwilowo radzę sobie wyjmując go... ale to tylko doraźny sposób... muszę szukać dalej...
lukas 78 - 18-02-2013, 12:52
problemu raczej szukałbym w nieoryginalnym sterowniku centralnego zamka lub dołożonym alarmie
jawaldek - 18-02-2013, 14:09
Jak zachowują się wewnętrzne światła w samochodzie->> reagują prawidłowo na zamknięcie i otwarcie drzwi->> zaświecenie i zgaszenie ?? rozumiem że stało się tak już po pewnym czasie od montażu alarmu ?? sprawdź wyłączniki przy drzwiach bo woda i sól potrafi rozrabiać a świecą się one przecież przed stacyjką.
Robert 'Kamyk' - 18-02-2013, 18:56
Wszystko działa ok...jeżeli chodzi o oświatlenie...
problem wyskoczył w jednym czasie...
po zgaszeniu miśka... zegarek został, gniazda i radio... centralny przestał zamykać z pilota ale z kluczyka działa...
może jest jakiś przekażnik który nie puszcza...?
jawaldek - 18-02-2013, 19:38
Robert 'Kamyk' napisał/a: | może jest jakiś przekażnik który nie puszcza...? | najlepiej jest zacząć/wykluczać te proste sprawy. Wyłączniki przy drzwiach to tylko jedna śruba gwiazdkowa ->> oczyszczenie jakimś elektrosolem. Sorki.... a... bateria w pilocie jest dobra. Czy jeśli nawet rozłączysz alarm->> masz taką opcję ??? dzieje się to samo ??? W moim Miśku mając dobry nawyk otwierania okna jak zamykam drzwi od samochodu i nie musiałem siłowo otwierać tychże. Alarm zamknął drzwi bez mojej ingerencji ot tak mu się zachciało Przekaźnik raczej nie natomiast jakąś okrężną drogą idzie prąd.
plecho1 - 18-02-2013, 21:01
A może ostatnio zmieniałeś radio?
Mi to wygląda na zwarcie plusa po stacyjce do jakiegoś, na którym stale jest napięcie lub jak sugerowałeś, jakiś przekaźnik nie odpuścił.
Robert 'Kamyk' - 19-02-2013, 12:45
Jednak to chyba stacyjka... a raczej kostka w stacyjce... wycieraczki szyb też nie stają po wyłączeniu auta... chociaż dziś na chwilę wszystko wróciło do normy... żeby po chwili zaczęło od nowa być źle... ruszyłem kluczykiem dobrze,źle,dobrze, źle...
tylko dlaczego wypięcie kostki nie pomogło...
jak to działa
[ Dodano: 20-02-2013, 15:00 ]
Rozebrałem... kostkę stacyjki, po odpinałem kostki wszystkie od stacyjki... dalej to samo...
ma ktoś może schemat bezpieczników i przekaźników?
Rander - 20-02-2013, 22:13
Robert 'Kamyk' napisał/a: | Jednak to chyba stacyjka... a raczej kostka w stacyjce... wycieraczki szyb też nie stają po wyłączeniu auta... chociaż dziś na chwilę wszystko wróciło do normy... żeby po chwili zaczęło od nowa być źle... ruszyłem kluczykiem dobrze,źle,dobrze, źle...
tylko dlaczego wypięcie kostki nie pomogło...
jak to działa
[ Dodano: 20-02-2013, 15:00 ]
Rozebrałem... kostkę stacyjki, po odpinałem kostki wszystkie od stacyjki... dalej to samo...
ma ktoś może schemat bezpieczników i przekaźników? |
Tu: schematy szukałeś?
Nie napisałeś, który rocznik.
Szukaj montero_fsm_1992-1995_electrical.pdf lub montero_fsm_1996_electrical.pdf
Jak nie znajdziesz, daj znać.
Robert 'Kamyk' - 21-02-2013, 14:20
jutro jestem umówiony z elektrykiem... zobaczymy...
[ Dodano: 22-02-2013, 10:30 ]
zaprowadzony... około 16... mam dzwonić... sam jestem ciekaw co go boli...
[ Dodano: 22-02-2013, 19:24 ]
niestety elektryk nie zlokalizował problemu... zastosowany półśrodek w postaci obejścia...
ale jakoś jest...
założyłem dziś halogeny... jest super... zostało jeszcze podłączyć i ustawić...

jawaldek - 23-02-2013, 17:58
Robert 'Kamyk' napisał/a: | niestety elektryk nie zlokalizował problemu... zastosowany półśrodek w postaci obejścia...
ale jakoś jest... | czy ten półśrodek załatwił na 100% sprawę ?? bo jest to tak w zasadzie niezbyt bezpieczna sprawa: jak rozładuje się akumulator to pikuś gorzej jak .....nawet nie chcę myśleć.
Fajnie wyglądały by założone tzw hokeje na przednie reflektory a i mniejsze prawdopodobieństwo uszkodzenia jakąś gałęzią szkieł Na zdjęciu niezbyt widać ale czy aby halogeny nie są wysunięte przed zderzak ??? -->> jest duże prawdopodobieństwo uszkodzenia ich w terenie. Uprzedzając Twoją wypowiedź -->> błoto wciąga i to dosłownie zazwyczaj zaczyna się bardzo niewinnie np. tak jak pokazałeś trasę
Robert 'Kamyk' - 24-02-2013, 07:13
sprawa nie jest załatwiona w 100%... muszę szukać chyba odpowiedzi sam...
tu troszkę na temat dosłownego wciągania przez błotko...
http://www.youtube.com/wa...Q&feature=share
jawaldek - 24-02-2013, 08:24
Robert 'Kamyk' napisał/a: |
tu troszkę na temat dosłownego wciągania przez błotko... | a to witamy w klubie dobrze że choć jeden samochód miał trochę więcej szpeju->> wyciągarkę. Alternatywą do wyciągarki może być http://www.youtube.com/wa...gWDE3EuSPAg3mhQ
Cytat: | sprawa nie jest załatwiona w 100%... muszę szukać chyba odpowiedzi sam... |
Sprawdzałeś wyłączniki świateł przy drzwiach-->> jest to jedyne miejsce gdzie jest prąd przed stacyjką.
Mirek1275 - 24-02-2013, 09:13
Wymień w końcu tą nieszczęsną stacyjkę albo napraw jeżeli to jest możliwe, to sprawę ruszysz do przodu.
U mnie ze stacyjki można wyjąc kluczyk w każdej pozycji.
Efekt jaki opisujesz (z wyjątkiem alarmu - tego nie mam) występuje w pozycji ACC.
Po kilku dniach rozładuje Ci się akumulator do zera.
Styki stacyjki muszą nie wracać do pozycji LOCK.
Można to łatwo sprawdzić według instrukcji montero_fsm_1996_electrical.pdf na stronie 282 dostępnej na http://www.mitsubishilinks.com/ .
Robert 'Kamyk' - 24-02-2013, 14:34
jawaldek napisał/a: |
Sprawdzałeś wyłączniki świateł przy drzwiach-->> jest to jedyne miejsce gdzie jest prąd przed stacyjką. |
jest ok...
Mirek1275 napisał/a: | U mnie ze stacyjki można wyjąc kluczyk w każdej pozycji. |
dokładnie... u mnie też...
Mirek1275 napisał/a: | Styki stacyjki muszą nie wracać do pozycji LOCK. |
wracają... sprawdzone...
|
|
|