To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero II - [2.8 TD] skrzynia biegów

marcin d - 18-02-2013, 21:47
Temat postu: [2.8 TD] skrzynia biegów
Witam skończyło się w miśku sprzęgło no to do mechanika i wymiana chłopcom poszło szybko ale przy wyjeżdżaniu z kanału mały zonk wszystkie biegi są oprócz jedynki na drążku zmiany niby wchodzi ale nie załącza co mogli schrzanić jutro mają zamiar znów wyciągać skrzynie jakieś sugestie?
lukas 78 - 18-02-2013, 22:04

nie wiem jak w 2,8 ale w 2,5 trzeba pamiętać które śruby od pokrywy drążków gdzie siedziały bo mają rożne długości . Jak je pomylisz efekt będzie jak piszesz.
marcin d - 18-02-2013, 22:09

dzięki za podpowiedz jutro z rana wpadnę do mechaniora i mu powiem oby pomogło

[ Dodano: 19-02-2013, 19:08 ]
Dzisiaj rano pojechałem do mechanika z sugestią lukasa78 i mówię w czym rzecz a on się śmieje i mówi że nie wie jakim cudem wszystko gra wsiadł rano do auta a tu niespodzianka jedynka się znalazła dzisiaj cały dzień jeżdziłem i wszystko w porządku skrzynia chodzi jak malina to się nadaje do archiwum X :shock:

masonry - 19-02-2013, 19:09

Ja po wymianie sprzęgła miałem podobnie.
U mnie 1 ciężko wchodziła i wyskakiwała, a reszta biegów była poprzestawiana (to znaczy wajcha od biegów stała w innym miejscu i jak wrzucałem 3 to ręką uderzałem w radio).
Muszą chłopaki rozebrać wajchy zmiany biegów od strony kabiny , dostać się pod gumę przy wajchach. Już nie pamiętam co tam zrobiłem, ale pamiętam ze coś tam pasowało w dwóch położeniach i po przełożeniu biegi są ok. Jak to rozbiorą to na pewno dojdą o co chodzi.
Ważne to aby dobrali się od kabiny.

marcin d - 19-02-2013, 19:18

Wczoraj u mnie też tak poskładali dżwignie wsiadłem do auta i odrazu to zauważyłem tęż udeżałem rękom o radio ale wystarczyło odkręcić pokrywe z drążkami coś tam przełożyli i jest ok dosłownie 20 min roboty
lukas 78 - 19-02-2013, 21:42

marcin d napisał/a:
dzięki za podpowiedz jutro z rana wpadnę do mechaniora i mu powiem oby pomogło

[ Dodano: 19-02-2013, 19:08 ]
Dzisiaj rano pojechałem do mechanika z sugestią lukasa78 i mówię w czym rzecz a on się śmieje i mówi że nie wie jakim cudem wszystko gra wsiadł rano do auta a tu niespodzianka jedynka się znalazła dzisiaj cały dzień jeżdziłem i wszystko w porządku skrzynia chodzi jak malina to się nadaje do archiwum X :shock:

pewnie się kapnął albo doczytał i przełożył śruby co miał Ci mówić :wink:

marcin d - 20-02-2013, 19:52

Pewnie tak było najważniejsze że wszystko gra jeszcze raz wielkie dzięki :biggrin:
kiler00725 - 25-02-2013, 23:08

Witam wszystkich mam problem ze skrzynią automatyczna w pajero2 2.8 TDI nie załącza nadbiegu skrzynia chodzi normalnie ładnie zmienia biegi ale tylko trzy co może być?
jawaldek - 26-02-2013, 00:44

kiler00725 napisał/a:
Witam wszystkich mam problem ze skrzynią automatyczna w pajero2 2.8 TDI nie załącza nadbiegu skrzynia chodzi normalnie ładnie zmienia biegi ale tylko trzy co może być?
zawiesił się sterownik o ile wszystko OK z olejem. Zdejmij klemy z akumulatora na kilka minut->> powinien zresetować się sterownik. Czynność tę możliwe że trzeba będzie paro krotnie powtórzyć->> w mojej skrzyni zadziałało i pomogło.
kiler00725 - 26-02-2013, 08:28

dzięki dzisiaj to zrobię olej w skrzyni jest ma stan wiec raczej to nie to odepne ten akumulator napisze jak mi poszło

[ Dodano: 26-02-2013, 18:08 ]
witam jest w trakcie zdjecia klemy juz raz to zrobiłem ale jeszcze nie pomogło

jawaldek - 26-02-2013, 19:35

tomek5 napisał/a:
--policz mrugnięcia powinien być jakiś błąd.
tylko musi znać sekretny kod mrugnięć ->> najlepiej nagrać telefonem i spokojnie policzyć.
kiler00725 napisał/a:
witam jest w trakcie zdjecia klemy juz raz to zrobiłem ale jeszcze nie pomogło
a czy coś dodatkowego nie wyświetla się na wskaźnikach ??? może wcisnąłeś ten przycisk przy gałce. Zdejmujesz obie klemy ??
kiler00725 - 26-02-2013, 20:23

jedna zdejmowałem kleme
a teraz dwie na konsoli nic sie nie wyswietla jak przycisk przycisne to widać na konsoli of ale wiem ze musi być on

[ Dodano: 26-02-2013, 20:25 ]
trzy biegi ładnie wchodza i inne funkcie tez tylko brak nad biegu a gdzie jest przekaznik?

[ Dodano: 26-02-2013, 22:02 ]
witam nie wiem jak to zrobić zeby odczytac kody błedów jak to zrobić bo nie kumam tego

[ Dodano: 26-02-2013, 22:03 ]
http://pajero.us/repair/at_code.shtml
strona ok tylko nie wiem jak sie do tego zabrać

[ Dodano: 26-02-2013, 22:13 ]
gdzie jest gniazdo diagnostyczne w moim pajero ile ma pinów

[ Dodano: 26-02-2013, 23:44 ]
Witajcie udało mi sie zdiagnozować błąd wyskoczyło 11 czyli błąd czujnika przepustnicy kupić nowy co proponujecie dziekuje za wszystkie rady do tej pory ciesze sie bo to nie skrzynia

[ Dodano: 26-02-2013, 23:46 ]
myślicie ze przepustnica ma coś wspólnego z nadbiegiem?

kiler00725 - 27-02-2013, 19:28

dziekuje Ci bardzo dziś juz nie zdążyłem sprawdzić ale jutro zacznę działac choć teść namawia mnie na komputer zeby go podpiąć i wiedzieć napewno
jawaldek - 27-02-2013, 20:05

Podobny temat przerabiałem jakiś czas temu. W rozpaczy bo było to tuż przed urlopowym wyjazdem kupiłem drugą skrzynię biegów. Po wymianie skrzyni ten sam efekt. W warsztacie co robiłem mieli taką samą. Trzecia skrzynia i...... bez pozytywnego efektu. Powrót/montaż do mojej skrzyni. Zdemontowany i umyty sterownik i nic->> brak "4" Parokrotne zdejmowanie klem->> obu->> jazda +/- 1km i znowu zdejmowanie. Wieczorny powrót do domu ->> nadal tylko "3". Rano uruchomienie silnika. Kierunek warsztat i ....znalazła się "4".
Jak znajdziesz warsztat który będzie miał do tego modelu program sprawdzający to.... wygrałeś "6" w Totka-->> zapomnij. Jedyna metoda to: mrygajacy kod lub demontaż sterownika od skrzyni biegów i reset ręczny. Podnieś jeszcze->> sprawdź czy aby dywanik nie zablokował tego "kicdowna". W czasie jazdy włączaj i wyłączaj przycisk przy drążku-->> a nuż skubaniutki sterownik odpuści sobie strajkowanie. Może uda mi się odnaleźć namiary na forumowicza co resetuje ,miałem od Niego taką propozycję :mrgreen: , sterowniki-->> parę latek od tego faktu już minęło :mrgreen:
Znalazłem :D zobacz http://forum.mitsumaniaki...profile&u=17445

kiler00725 - 27-02-2013, 20:15

wczoraj sprawdzałem mrugniecia i wyskoczył błąd 11 czyli czujnik przepustnicy moze być tez temperatura wiesz przestał działać nagle wiec dziwne bede jeszcze walczył z klemami i przejże instalacje elektryczna kto wie może pomoże ale powiedz mi co ma wspólnego przepustnica ze skrzynia?