To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Techniczne - [MSS ALL] Siłowniki klapy bagażnika

smolec - 19-02-2013, 10:48
Temat postu: [MSS ALL] Siłowniki klapy bagażnika
Witam, potrzebuje wymienić siłowniki klapy bagażnika i chciałbym się dowiedzieć z jakich innych modeli by pasowały bo orginalne są dość drogie, a może z innych marek był by tańsze

Dzięki za odpowiedzi

plecho1 - 19-02-2013, 11:05

Kup z polskiej firmy Krosno, dają 2 lata gwarancji. U mnie takie jeżdżą już prawie rok i są OK płaciłem po około 40zł za sztukę + wysyłka.
smolec - 19-02-2013, 13:49

Potrzebuje czegoś tańszego, podobno od mondeo pasują, ale nie wiem dokładnie który model itd.
plecho1 - 19-02-2013, 13:54

http://allegro.pl/listing...&category=18715
Na niektórych aukcjach masz dokładne wymiary i siłę, dobierz coś podobnego byle by nie były dłuższe bo się klapa nie zamknie.

Macenty - 19-02-2013, 20:52
Temat postu: Re: Siłowniki klapy bagażnika
Hej! Ja kupiłem włoskie siłowniki Magneti Marelli do Space stara bo były tańsze niż te z Krosna i to był błąd. Trzeba było wziąść polskie, bo klapa jak jest zimno otwiera się do polowy a potem hamuje i powoli jedzie do góry, jak jest mróz to już się nie wyżej nie podnosi.
Bierz te z Krosna! Przynajmniej masz 2 lata gwarancji.
Pozdrawiam

smolec napisał/a:
Witam, potrzebuje wymienić siłowniki klapy bagażnika i chciałbym się dowiedzieć z jakich innych modeli by pasowały bo orginalne są dość drogie, a może z innych marek był by tańsze

Dzięki za odpowiedzi

smolec - 21-02-2013, 12:25

Ale jakich ma dokładnie szukać tzn. długoś, suv itd
plecho1 - 21-02-2013, 12:28

Jeśli masz auto z przedziału 06.1998-12.2001 a nawet najprawdopodobniej do końca produkcji, to na pewno takie:
Długość [mm]: 555
Siła wyrzutu [N]: 450
Suw [mm]: 220
Prawie w każdej aukcji z nowymi jest to podane wystarczy tylko poczytać.

jurek11 - 21-02-2013, 22:10

witam
Chciałem wymienić te siłowniki ale nie jestem pewien na jakie.
Moje autko jest z 2003roku .
A na aukcjach spotyka się napis...
MITSUBISHI SPACE STAR [DG0] 06.1998-12.2001
i oczywiście wymiary
Długość [mm]: 555
Siła wyrzutu [N]: 450
Suw [mm]: 220
Ale jak piszę do sklepu z zapytaniem o rocznik 2003 to już trzy razy otrzymałem odpowiedź , że nie są w stanie zapewnić , że będą pasowały.
Może ktoś mi wyłoży dokładnie o co w tym chodzi lub doradzi.
Pewnie mógłbym zmierzyć te stare ale nie jestem pewien czy to wystarczy , nie chcę kupować zupełnie w ciemno .....
pozdrawiam Wojtek

plecho1 - 22-02-2013, 07:48

Zmierz długość od uchwytów mocujących rozłożonego następnie jak się da ścisnąć, to długość takiego ściśniętego i odejmij tę długość od całkowitej długości to wyjdzie Ci długość suwu. Jeśli wymiary będą się pokrywały z tymi z aukcji, to kupuj takie same.
cns80 - 22-02-2013, 07:50

Klapy w MSS są takie same więc nie wiem co może nie pasować. Z resztą przy sprzedaży wysyłkowej jest opcja zwrotu.
maniak30 - 22-02-2013, 21:35

U mnie jak padły założyłem od cari sa troche dłuższe (nie pamiętam o ile ) jedno to że są mocniejsze 600N i klapa podnosi mi się o jakieś 3 cm wyżej nic nie obciera
zet-em - 24-02-2013, 16:54
smolec napisał/a:

Dzięki za odpowiedzi

Kupiłem u tego gościa - błyskawiczna wysyłka, pasują do MSS.
U mnie spisują się od roku bez zarzutu.

http://allegro.pl/silowni...3003992360.html

Pozdrawiam :)

Macenty - 15-09-2013, 22:51
Macenty napisał/a:
Hej! Ja kupiłem włoskie siłowniki Magneti Marelli do Space stara bo były tańsze niż te z Krosna i to był błąd. Trzeba było wziąść polskie, bo klapa jak jest zimno otwiera się do polowy a potem hamuje i powoli jedzie do góry, jak jest mróz to już się nie wyżej nie podnosi.
Bierz te z Krosna! Przynajmniej masz 2 lata gwarancji.
Pozdrawiam

smolec napisał/a:

Dzięki za odpowiedzi

Witam!
W sprawie siłowników; to pozbyłem sie tych magneti marelli i zamontowałem polskie FA krosno i są super, klapa trochę zwalnia w i/3 wysokości ale jedzie do góry i ma moc.Polecam dobre i/bo polskie.
Pozdrawiam

marek28 - 06-10-2013, 11:00

Witam i wtrącę swój problem z tymi siłownikami. Czym może być spowodowana taka sytuacja. W okresie letnim nie ma z nimi żadnego problemu, drzwi lecą same do góry, a jak tylko temperatura spada do ok 5 stopni to przestają trzymać i opadają pod swoim ciężarem. Pozdrawiam.
RaVciO - 06-10-2013, 17:33

marek28 napisał/a:
Witam i wtrącę swój problem z tymi siłownikami. Czym może być spowodowana taka sytuacja. W okresie letnim nie ma z nimi żadnego problemu, drzwi lecą same do góry, a jak tylko temperatura spada do ok 5 stopni to przestają trzymać i opadają pod swoim ciężarem. Pozdrawiam.

U mnie jest to samo, przypuszczam, że to jest właśnie objaw ich zużycia i trzeba wymienić albo się z tym pogodzić...