To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] Problem ze stabilnością samochodu

gruku - 25-02-2013, 08:01
Temat postu: [Cari 1.6] Problem ze stabilnością samochodu
Witam
Mam problem z utrzymaniem samochodu na drodze:). Chodzi o to, że wcześniej na suchej nawierzchni było ok, zima jednak już przy 40-50 na godzinę czułem jakby mi zarzucało tył i musiałem co chwila kontrować kierownicą w lewo i w prawo. Dziś zauważyłem, że przy prędkości pow. 50km/h ciężko jest utrzymać tor jazdy wystarczy lekki ruch kierownicy i samochód skręca. Mam wrażenie, że samochód jedzie raz w prawo raz w lewo. Jak nie ruszam kierownicy to samochód jedzie prosto. Miałem niedawno robioną zbieżność więc powinno być ok. Już kiedyś zauważyłem, że kierownica chodzi bardzo lekko do tego drgania z kół przenosiły się na kierownice i wtedy potrafiła przy np. przejeździe przez przejazd kolejowy latać na lewo i na prawo. Zauważyłem, że kierownica chodzi bardzo lekko przy prędkości pow 70km/h w zakręt 30 stopni wystarczy, że przekręcę ją o ok 1cm i skręca. Nie wiem czy tak powinno być dla małych prędkości to nie przeszkadza bo samochód nie ucieka tak szybko ale dla większych to bardzo denerwuje. Pozdrawiam

robertdg - 25-02-2013, 08:16

Wklej wydruk z geometrii, udaj się do warsztatu na sprawdzenie łożysk, elementów układu kierowniczego i zawieszenia, do sprawdzenia także ogumienie i amortyzatory
gruku - 25-02-2013, 09:10

Tak się zastanawiam czy to czasem nie jest problem z samym wspomaganiem, wydaje mi się, że czułość wspomagania powinna się zmniejszać wraz ze wzrostem prędkości u mnie raczej jest ciągle taka sama czułość.
Xiah - 25-02-2013, 21:21

wspomaganie w carismie masz na pompie a nie elektroniczne wiec ono jest przy kazdych predkosciach takie samo, ja bym szukał przyczyny gdzie indziej, tylko nie ma pomyslu gdzie.
gruku - 27-02-2013, 18:32

Witam
Jestem po wymianie dwóch wachaczy tylnych górnych i tulej wachaczy. Wyniki geometrii przedstawiają się jak na zdjęciu.
Czy są poprawne?. Dodam, że samochód dużo lepiej się prowadzi.