To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Problem z alarmem, immobilizerem - Lancer CYxA

pysiek - 28-12-2008, 21:05
Temat postu: Lancer Sportback - problem z alarmem
Witam

Od niedawna jestem posiadaczem Mitsubishi Lancera Sportback i zauważyłem pewien problem (defekt?).

Otóż będąc wewnątrz samochodu, gdy zamykam się od środka przyciskiem LOCK (zamykanie wszystkich drzwi i pokrywy bagażnika) będącym na drzwiach od strony kierowcy.. po 30 sekundach włącza się alarm! :x

czy to jest normalne, czy jest to błąd w zaprogramowaniu alarmu?

piomic - 28-12-2008, 21:33

Jak przy włączonej stacyjce to błąd, jak kluczyk w kieszeni to normalne samouzbrojenie alarmu.
pysiek - 28-12-2008, 21:37

piomic napisał/a:
Jak przy włączonej stacyjce to błąd, jak kluczyk w kieszeni to normalne samouzbrojenie alarmu.

a w pozycji ACC kluczyka? (radio włączone)

piomic - 09-01-2009, 20:49

pysiek napisał/a:
a w pozycji ACC kluczyka?
Mój się nie uzbraja.
jazy1 - 12-09-2009, 11:48
Temat postu: [CY8A 2.0DID] Problem z alarmem
Witam wszystkich.Nie mogę rozbroić alarmu z pilota , jedynie za pomocą tego ustrojstwa co dodają do alarmu. Pilot działa chyba normalnie,centralny zamyka się i otwiera , kontrolka alarmu się nie włącza. Auta podczas zamykania z pilota powinno mrugnąć kierunkami trzy razy , mruga dwa i jest głuche ( nie ma wcale sygnalizacji dźwiękowej tzn trzy ciche piśnięcia ) Czy ktoś ma jakiś pomysł np. odpięcie klemy i czy to nie spowoduje rozsynchronizowania alarmu lub czegoś innego? Do serwisu mam 50 km a to zdarzyło się po raz trzeci.Może ktoś wie jak zresetować alarm lub jakieś inne pomysły.
sla - 12-09-2009, 11:51

Może byś przeczytał instrukcję obsługi alarmu?
jazy1 - 12-09-2009, 11:53

żeby przeczytać trzeba ją mieć

[ Dodano: 12-09-2009, 12:05 ]
Z tego co pamiętam , a minął już ponad rok i skleroza daleko posunięta :mrgreen: pytałem w salonie o instrukcję obsługi alarmu ( w Częstochowie gdzie odbierałem auto ) ale pani z działu obsługi klienta powiedziała że u nich tego się nie praktykuje.

[ Dodano: 12-09-2009, 12:33 ]
Ale pomysł jest dobry , może ktoś ma skan i mi podeśle?

sla - 13-09-2009, 01:22

jazy1 napisał/a:

pani z działu obsługi klienta powiedziała że u nich tego się nie praktykuje.

Mnie też chciano w ten sposób zbyć, ale się uparłem i dostałem, a jest to bardzo przydatne, okazało się że alarm ma więcej funkcji niż miał ustawione w ASO i wiadomo co robić w razie awarii.

jazy1 - 13-09-2009, 11:05

Mam gemini (chyba standartowo wkładany do mitsu ) model nie wiem jaki. Ja trochę zawile opisałem usterkę al chciałem przekazać jak najwięcej szczegułów. Generalnie chodzi o to ,że alarm sam w sobie jest OK ,ale nie komunikuje się z pilotem.
Uwex - 13-09-2009, 11:22

Że alarm chodzi po cichu , to nie jest awaria - widocznie tak jest ustawiony , ja też tak mam i mi to odpowiada , ale można go ustawić , żeby sobie piskał .
Crimson - 13-09-2009, 11:36

jazy1 napisał/a:
Auta podczas zamykania z pilota powinno mrugnąć kierunkami trzy razy , mruga dwa i jest głuche ( nie ma wcale sygnalizacji dźwiękowej tzn trzy ciche piśnięcia )
Podczas zamykania powinno mrugnąć dwa razy, a trzy razy podczas rozbrajania alarmu. Sygnalizacja dźwiękowa jest opcjonalna i nie jest zgodna z przepisami unijnymi. Ja akurat mam włączoną, a chciałbym wyłączyć i jestem ciekaw, czy da się to zrobić bez pomocy ASO. W instrukcji obsługi alarmu nie ma ani słowa na ten temat. Jest to instrukcja użytkownika firmowana przez Mitsubishi, a nie producenta przeznaczona dla instalatora.
sla85 - 13-09-2009, 14:25

A ja miałem dokładnie taki sam problem z alarmem. Rozwiązaniem była wymiana centralki alarmu. Podobno jest to częsta usterka.
mazin - 13-09-2009, 16:53

Ale to nie jest tak, że dealerzy montują tylko jeden rodzaj alarmu we wszystkich lancerach - gdyby tak było, zawsze byłby to autoalarm MMC ;-)
Ja mam amervox, podobnie jak czujniki cofania- www.amervox.pl - mam do obu instrukcje.

sla - 14-09-2009, 00:04

Uwex napisał/a:
ale można go ustawić , żeby sobie piskał .

Nie można, w nowych markowych alarmach nie ma już funkcji piskania żeby nie zakłócać ciszy.
Uwex napisał/a:
- nie powinno się trąbić wkoło jaki ma się zamontowany w samochodzie alarm.

Danie właścicielowi alarmu jego instrukcji, trudno nazwać trąbieniem wokoło, ale raczej jest to sprawa dosyć pożądana i oczywista.

jazy1 - 14-09-2009, 08:03

Wygląda na to , że nie obejdzie się bez wizyty w serwisie. Dzięki wszystkim