Carisma - Ogólne - [Cari 1.8 GDI] Szarpanie na równym gazie
riddick1 - 10-03-2013, 18:20 Temat postu: [Cari 1.8 GDI] Szarpanie na równym gazie Mam Carisme 1.8 GDI z 1998 roku, problem jest taki iż gdy jadę i na równym gazie auto mi szarpie. Gdy dodaJĘ i ujmuję jest wszystko okej.
Auto bylo podłączane do komputera w celu sprawdzenia błędów i jedyną usterkę jaką znaleźliśmy to inlaatdruk-/map-sensor(jestem w nl i nie wiem jak to po polsku określić), wymiana części nic nie dała.
Filtr powietrza, świece wymieniłem także i zero poprawy. Nie ma więcej błędów a mój mechanik nie ma pojęcia gdzie w tym aucie szukać przyczyny. Macie jakieś pomysły?
mateusz8230 - 10-03-2013, 18:56
Mam to samo ,pomaga lanie paliwa shell v-power mniej szarpie,ja mam lepsze rozwiazanie najlepiej sprzedać samochód i mieć problem z głowy:) walczę z tym od roku i nic,wymiana masy podzespołow silnika,świec itp itd nie pomaga.Jeśli to Gdi to podobno to może być od pompy paliwa WC albo NC. Ale pompa WC to kupa kasy, a i w wielu przypadkach nie pomaga...Silniki gdi chyba nie są najbardziej udane...
Brikston - 11-03-2013, 00:14
Przeczyść pompe wysokiego cisnienia.
Morfi - 11-03-2013, 07:29
GDI to jedne z lepszych silników, żadnym tak dobrze mi sie nie jeździło, wystarczy lać dobre paliwo (pb98) oraz zmieniać co 10 tys olej a GDI spokojnie dobije ponad 300 tys.
Lekkie szarpniecie to przejście przez mieszanke. Przy lekkim dodawaniu gazu GDI jeździ na ubogiej mieszance po dodaniu gazu jeździ na normalnej. Dzieki temu na trasie schodzi poniżej 6 l na 100km.
radek8622 - 11-03-2013, 19:26
Morfi, Zgadzam się jak najbardziej z kolegą. Silnik dobry tylko wymaga troski a przejedziesz nie jeden benzyniak. Co do szarpania to może być przejscie mieszanek lub coś z przepustnicą....TPS,SAS krokowy może trzeba przeczyścić.
mouseman - 11-03-2013, 19:39
wydaje mi się że jedną z zasadniczych przyczyn owego szarpania przy stałych obrotach, szczególnie w trybie gdi to jest zawór egr. Wbijcie sobie w google " szarpanie egr" widać jak często jest on przyczyną problemów z szarpaniem. Tak też rozwiązywanie problemu rozpoczął bym od dokładnego czyszczenia przepustnicy oraz pod nią występującego zaworu egr.
mlun - 11-03-2013, 20:21
Zdjąć kolektor dolotowy i wszystko wyszorować. Jeśli pompa ma dobre ciśnienie to będzie jak ręką odjął.
|
|
|