Nasze Miśki - Yellow Galant Kanarek by mirex94
mirex94 - 12-03-2013, 19:18 Temat postu: Yellow Galant Kanarek by mirex94 Nadeszła pora na moja kolej ;D i mojego gala .
Moja historia z galem zaczęła się w wakacje, szukałem wtedy już dłuższy czas samochodu dla siebie, byłem przed egzaminem na prawko (18 lat) ale już od dawien dawna zbierałem cala kasę na swój wymarzony samochód. ;D Do 18-stki uzbierałem 10 tys niestety skusiło mnie pół roku wcześniej jeszcze kupić rower za 1,5k wiec zostało mi koło 8k i z takimi funduszami szukałem samochodu przeszukałem naprawdę cale allegro wzdłuż i wszerz. Przerobiłem małe samochody, średnie, kombi, sedany, terenówki (tu dłuższy czas nosiłem się z zamiarem kupna Range Rovera) lecz niestety stwierdziłem ze na pewno nie będzie mnie na niego stać (4,6l V8) no i trzeba było się cofnąć do mniejszych gabarytów aż pewnego dnia natknąłem się na mitsubishi galanta nie pamiętam jaki to był dokładnie bo było ich wiele ale wpadł mi w oko tym bardziej ze rok wcześniej znajomy tez kupił takiego Tak bardzo zaczął mi się podobać ze już na poważnie zacząłem o nim myśleć ( nawet jak dziecko sobie myślałem ze chciałbym mieć kiedyś mitsubishi lecz potem jakoś o tym zapomniałem) przeznaczenie?? ;D wracając do sedna zaczął się konflikt miedzy 2.0 a 2.5 oczywiście byłem bardziej za V6 lecz niestety wszyscy mi odrzucali w ogóle taki samochód na 1 samochód a tym bardziej jeszcze z takim silnikiem ; / no ale ja się nie poddałem z miesiąc poszukiwań w miedzy czasie zdane prawko, wiele wykonanych telefonów i we wrześniu trafiła się moim zdaniem okazja 2,5+gaz kombi 2001 Avance bardzo dobrze wyposażony za 4,5 tys ;D lecz walnięty z tylu ; / pytanie?? Dobry pomysł kupić taki samochód i go wyremontować?? Zasięgnąłem opinii kuzyna i stwierdził on ze może być rama uszkodzona wiec było by dużo pracy przy nim wiec niestety ta opcja odpadła ; /. Parę dni potem na allegro wskoczył fajny gal niestety 2,0 no ale i tak byłem zainteresowany 1997 skora, szyber, klima itd. (o tym później ;D) od razu wykonany telefon oczywiście w dobrym stanie i wgl (sprowadzany z Niemiec) i akurat za 4 dni miał mieć odnowione ubezpieczenie i przegląd wiec poczekałem czy przejdzie bez problemu przegląd jeszcze raz zadzwoniłem i decyzja zapadła! Jedziemy po niego!! 8 rano wyjazd niestety trasa długa bo aż nad morze około 400km w jedna stronę z Zielonej Góry ; / ale bardziej się kierowałem żeby znaleźć odpowiadający mi samochód a nie z okolicy żeby był koło 14 byliśmy już u sprzedawcy (os prywatna) oględziny, przejażdżka i wyszło że sprzęgło już dawno było do wymiany ;/ (strasznie się ślizgało ;/) przynajmniej był powód do zejścia z ceny ;D jeszcze sprzedawca dorzucił opony zimowe ze stalówkami i ostateczna cena 6 200 (według mnie nie tak dużo umowa podpisana i wracamy nim do domu :D:D byłem strasznie szczęśliwy!! W końcu to mój pierwszy samochód!! Droga powrotna zeszła do wieczora i mój wymarzony gal w końcu stanął na moim podwórku Następny dzień poświęcony na formalności w urzędach. Parę dni potem Gal poszedł do mechanika na wymianę sprzęgła bo już bardzo było to pilne ; /
Poł roku już nim jeżdżę i złego słowa nie powiem przez cały czas jedne dodatkowe koszty jakie na niego wydałem to NA RAZIE :
-sprzęgło
-nowe ramki od rejestracji srebrne
-zderzak przedni przykra przygoda z lisem na autostradzie przy 140 km/h :(:( chociaż i tak się cieszę ze tylko tyle się stało
-wymiana zaróweczek pod przyciskami bo polowa nie swieciła ; /
W planach trochę wydatków jeżeli będą fundusze :
- w najbliższych tygodniach rozrząd
- cos się dzieje ze spalaniem ;/ z 10l zaczął palic 14 0.o wie ktoś co to może być??
-nowe oponki letnie myślę ze od razu z felgami 17' teraz mam 15'
- kierunki białe
-Nowe radyjko
-może jakiś tłumik chromowany??
Ale to później później na razie rozrząd!
i jeszcze bardzo pilne nadkola! Na pewno lewe!( przeżarta cala blacha az ta warstwa pod spodem już się nawet kruszy!! Jak będę robil to w obydwu nadkolach od razu reperaturki
Dużo wydatków ale jestem zadowolony
Wyposażenie...
-skóra
-szyberdach
-podgrzewane fotele
-szyby obydwie grzane
-klima
-alusy
-przyciemniane szyby
-itd.
...Zupełnie mnie satysfakcjonuje
Taki mi się bardzo podoba swojego czasu myslalem czy go zacząć AVANCE'ować ale dla mnie osobiście lepiej wyglądam zwykly przed liftowy
To na razie wszystko Niebawem w czasie zmian dodam więcej zdjeć
Dzieki za wszystkie komentarze
major - 12-03-2013, 19:36
Witamy na forum
popraw fotki bo nie działają
sipex - 12-03-2013, 20:19
ładny ładny, 17 obowiżkowe!inne auto nie zawodności i zadowolenia życze koledze!
mirex94 - 12-03-2013, 21:14
dalej fotki nei dzialaja?? mi juz tak ja tez mam zamiar kupic 17' piecioramienne tylko troszke wezsze ramiona ale twoj gal tez niczego sobie sipex
tresorex - 12-03-2013, 22:45
Witamy wśród posiadaczy EA
Z jakiego kraju był wcześniej sprowadzony?
Jak Ci się podobają te wszystkie drewniane wstawki?
mirex94 napisał/a: | -szyby obydwie grzane |
Na pewno?
m6riano - 13-03-2013, 05:19
Zadowolenia z autka i bezawaryjności...;-)
ps. mirex94 napisał/a: | -zderzak przedni przykra przygoda z lisem na autostradzie przy 140 km/h :( chociaż i tak się cieszę ze tylko tyle się stało |
też miałem taką przygode w twoich okolicach..dokładnie na wysokości "Szczańca"
fj_mike - 13-03-2013, 12:48
mirex94 napisał/a: | cos się dzieje ze spalaniem ;/ z 10l zaczął palic 14 0.o wie ktoś co to może być?? |
Na początek sonda lambda do sprawdzenia.
mirex94 napisał/a: | -szyby obydwie grzane |
Na pewno?
No i przede wszystkim zadowolenia z rekina
mirex94 - 13-03-2013, 21:44
dzieki wszystkim
a wiec
- drewniane wstawki jak dla mnie eleganckie na poczatku myslalem o srebrnych ale zostane jednak przy takich jak mam
- sprowadzony z niemiec ale jego wlasciciel poprzedni niby jezdzil caly czas miedzy berlinem a polska
- ja wsumie mialem ta przygode przed legnica ; /
- a co do podgrzewania przedniej szyby to tak mi sie wydaje nobo na klimie jest ten guzik od przedniej szyby niby chyba ze to jest co innego to mnie poprawcie taki sam jest do tylniej i to napewno jest rozmrazanie
tresorex - 13-03-2013, 21:46
mirex94 napisał/a: | - a co do podgrzewania przedniej szyby to tak mi sie wydaje nobo na klimie jest ten guzik od przedniej szyby niby chyba ze to jest co innego to mnie poprawcie taki sam jest do tylniej i to napewno jest rozmrazanie |
To w większości aut jest ogrzewana przednia szyba to po prostu specjalny nadmuch na przednią szybę a nie ogrzewanie jak w tylnej
fj_mike - 13-03-2013, 21:53
mirex94 napisał/a: | sprowadzony z niemiec |
W sumie to rzadka opcja w połączeniu ze spryskiwaczami reflektorów.
sipex - 13-03-2013, 21:56
tresorex napisał/a: | mirex94 napisał/a: | - a co do podgrzewania przedniej szyby to tak mi sie wydaje nobo na klimie jest ten guzik od przedniej szyby niby chyba ze to jest co innego to mnie poprawcie taki sam jest do tylniej i to napewno jest rozmrazanie |
To w większości aut jest ogrzewana przednia szyba to po prostu specjalny nadmuch na przednią szybę a nie ogrzewanie jak w tylnej |
też sie jarałem ,że mam podgrzewaną przednią dopóki nie wsiadłem do forda kumpla i zrozumiałęm różnice to tylko nawiew na przednią szybe mający na celu jak najszybsze odparowanie/odmrożenie szyby..ale daje rade
mirex94 - 13-03-2013, 22:02
aha ja tez slyszalem np w escorcie znajomego ze ma odmrazana przednia szybe to ma takie cieniutkie druciki w przedniej szybie a myslalem ze u mnie to jest jakies bardziej zaawansowane
a co do spryskiwaczy to taka zmyla bo nei podlaczone bo zderzak wymieniony przy przygodzie z lisem a akurat trafil sie ze spryskiwaczami
Hugo - 13-03-2013, 22:07
mirex94 napisał/a: | a co do spryskiwaczy to taka zmyla bo nei podlaczone | Właśnie zauważyłem, że nie ma oryginalnego przycisku w manetce kierunkowskazów
mirex94 - 13-03-2013, 22:11
hugo a ty jakie masz fele w swoim galu?? bo kupil bym bardzo podobne
mirex94 - 13-03-2013, 22:30
ee to nie ja sie czaje na takie http://carphotos.cardomai...00037_large.jpg
|
|
|