Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] Trzęsie autem przy zmianie biegów, dodawaniu gazu
tomicarisma - 14-03-2013, 13:29 Temat postu: [Cari 1.6] Trzęsie autem przy zmianie biegów, dodawaniu gazu Witam. Podczas jazdy i przerzucania biegów jak puszczam sprzęgło lub jak jadę na biegu i dodam gazu to rzuca trochę autem/silnikiem i czuć wibracje na drążku zmiany biegów.
Czy to jest wina poduszek silnika czy skrzyni lub może czegoś innego.
Która to dokładnie poduszka może być. Są 4 - jedna od skrzyni pod filtrem powietrza druga przy silniku od strony rozrządu i dwie na dolnej belce przednia i tylna. Która to może być żeby nie wymieniać w ciemno wszystkich. Czy lepsze są używki oryginały czy dobre zamienniki?
rogal133 - 16-03-2013, 19:13
najlepiej jest zapalić silnik zaciagnac reczny i puszczac sprzeglo na jedynce i na wstecznym i ktos musi obserwowac poduszki. wtedy widac ktora jest oberwana a z tego co piszesz to raczej wskazuje na poduszki i to te ktore sa z przodu i z tyłu silnika. a co do kupna to lepiej nowe kupic
tomicarisma - 17-03-2013, 11:47
Miałem drugie poduszki silnika od CARI na części. Wyciąłem gumy ze środka i zalałem klejem do szyb BOLL - zobaczymy jaki będzie efekt po zamianie poduszek. Na razie będzie schło przez 5 dni.
rogal133 - 17-03-2013, 11:57
wątpie zeby to na dłuzszą mete zdało egzamin ale warto spróbować
tomicarisma - 17-03-2013, 11:59
Dużo z tym zabawy nie ma - a efekt może być. Jak nie da rady to będą nowe:)
xluki - 17-03-2013, 12:59
tomicarisma, to od razu kup nowe i zamontuj. Szkoda twojego czasu i nerwów na takie rzeźby.
tomicarisma - 28-03-2013, 18:57
Jednak dało radę:) nie trzęsie i nie rzuca przy dodawaniu gazu i wrzucaniu na luz. ZObaczymy ile to wytrzyma - podobno ten manewr stosują na rajdach KJS w celu uniknięcia dużych ruchów silnika.
xluki - 28-03-2013, 20:55
tomicarisma, prędzej czy później i tak będą do wymiany. Dla mnie to tylko odwlekanie nieuniknionego. Zbieraj kaskę na nowe poduchy, wymień i będzie spokój na lata
Piwor - 30-03-2013, 01:04
tomicarisma, tak. Masz racje. Miałem okazję naprawiać gwinty w skrzyni po tym, jak wyrwało całą łapę skrzyni, bo było za sztywno.
racenty - 30-03-2013, 10:00
Polecacie kupić nowe, ale oryginalne czy zamienniki?
Pisałem kiedyś maila do ASO o koszt do mojego auta i w odpowiedzi taki cennik :
Poduszka prawa silnika – 860zł brutto
Lewa od skrzyni – 940zł brutto
Przednia silnika – 370zł brutto
Tylna silnika – 184zł brutto
Zamienniki u Japaneze to koszt 80-100zł za sztukę.
xluki - 30-03-2013, 10:04
racenty, dobry zamiennik także długo wytrzyma.
racenty - 30-03-2013, 11:13
To dalej będę drążył, dobry zamiennik to np??
Zakupiłem jedną poduchę u Japaneze firmy Yamato. Przekonałem się że poduchy wymienia się tylko i wyłącznie parami bo trzęsie jeszcze bardziej:P
xluki - 30-03-2013, 13:20
Dobrym zamiennikiem jest np. Febi. Fakt, że kosztuje więcej niż Yamato (jakoś do tej firmy nie mam przekonania), ale gdybym miał montować Yamato to chyba szukałbym używki w bdb stanie.
racenty - 30-03-2013, 14:11
Kupiłem 4 używki na allegro z czego 2 były dodatkiem do belki ale optycznie w dobrym stanie. Tylko jedna po zamontowaniu dała poprawę tj. drgania zmalały, nie ustały. Temat drgań u siebie porzuciłem w tym roku planuje zakupić resztę poduszek - zamienników i wymienię komplet.
Dodatkowo rozmawiałem z mechanikiem, nie do końca wiem czy to prawda. Zalecił dokręcać trzpienie od poduszek na odpalonym aucie, po krótkiej przejażdżce by silnik się "ułożył".
xluki - 30-03-2013, 14:46
racenty, najlepiej kupić używane poduszki z aut o małych przbiegach (oczywiście ciężko takie w PL znaleźć). Co do dokręcania poduszek... po pewnym czasie warto je dokręcić (jeżeli się da).
A jak wygląda u Ciebie poduszka pod skrzynią?
|
|
|