Space Star Techniczne - Problem z silnikiem 1.3
Sianko333 - 19-03-2013, 13:21 Temat postu: Problem z silnikiem 1.3 Po skasowaniu błędu na komputerze mogę przejechać kilkanaście kilometrów i jak silnik osiągnie właściwą temperaturę zapala się błąd silnika. Wskaźnik temperatury pokazuje prawidłowo. Czy za ten stan rzeczy odpowiada któraś z sąd lambda czy czujnik temperatury. W mieście pali dużo, 9.5 litra na krótkich kilku kilometrowych odcinkach, ale na trasie spalanie schodzi do 6 litrów, czasami mniej. Gdzie szukać przyczyny????
pablo eldiablo - 19-03-2013, 13:30
Raczej szukałbym przyczyny w czujniku temperatury, termostacie itp. - uszkodzona sonda lambda dawała by błąd w zasadzie ciągle.
Poza tym spalanie masz w normie, miasto na krótkich odcinkach i niedogrzanym silniku o tej porze roku może tak wyglądać...
Pozdr.,
pablo
Sianko333 - 19-03-2013, 14:42
pablo eldiablo, przedtem miałem francuza i były trzy czujniki temperatury. Ten przy termostacie widać, a czy są jakieś jeszcze ukryte i czy przy błąd czujnika temperatury wpływa na spalanie . Wskazania zegara są dobre czy są z tego samego czujnika
RaVciO - 19-03-2013, 20:01
Miałem podobne objawy jak opisujesz (w silniku 1.6) tzn. póki auto się nie rozgrzało to check się nie świecił, a po rozgrzaniu (kilka km za miastem) od razu wracał, kilka razy kasowałem błąd i zawsze to samo. Raz zdarzyło się, że zgasł jak było minus 20.
U mnie przyczyną była Sonda Lambda. Spalanie w mieście zazwyczaj miałem do 8litrów a przy tym checku nawet 11. W trasie spalanie normalne.
Jak odczytasz błąd to powinno wszystko być już jasne.
Sianko333 - 21-03-2013, 15:14
RaVciO, Ok. wymienię sondę ale jaka proponujesz bo piszą, że Bosch jest wadliwy.
[ Dodano: 21-03-2013, 15:17 ]
RaVciO, Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące S.S 1,6 silnik gaśnie na wolnych obrotach przy włączonej klimie czy to jest wina sprzęgła klimy czy inna. Bez klimy jest ok Gdzie szukać przyczyny.
RaVciO - 21-03-2013, 18:25
Cytat: | Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące S.S 1,6 silnik gaśnie na wolnych obrotach przy włączonej klimie czy to jest wina sprzęgła klimy czy inna. Bez klimy jest ok Gdzie szukać przyczyny. |
Odnośnie gasnącego auta przy włączonej klimie to bym celował w kierunku alternatora - tak na "chłopski" rozum - elektryka zostaje obciążona, a prąd dostarcza alternator. (Ale ekspertem nie jestem i takiego przypadku nie miałem)
Sonda z mojego doświadczenia Denso najlepiej DOX-0313 (z wtyczką)
Sianko333 - 19-04-2013, 19:44
pablo eldiablo, Znalazłem przyczynę. Zabrudzony filtr powietrza jakąś substancją przy której wydawał się czysty. Zmieniłem i po problemie. Efekt dodatkowy 2 litry mniej pali. Teraz do wymiany świece zapłonowe wstawię irydowe Denso k-20 mam po 11.50
Jak dotąd najtańszy sklep do MSS to http://fims.bazarek.pl/index/
|
|
|