To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Jaki inny silnik można wstawić zamiast 1.8 Gdi 125 KM

kiki0007 - 19-03-2013, 15:42
Temat postu: Jaki inny silnik można wstawić zamiast 1.8 Gdi 125 KM
witam mam taki problem ze swoja carisma że koszty naprawy jej silnika sa kosmiczne i zastanawiam sie nad wymianą całego silnika poprostu wychodzi taniej. Czy ktoś może już wymieniał ten silnik na inny nie koniecznie wlaśnie na GDI ale na jakiś mniej awaryjny myślalem nawet z innego auta innej marki czy któryś moze pasuje ?????????
mateusz8230 - 19-03-2013, 15:55

No jeśli masz GDI i chcesz wsadzić zwykły 1.8 16V to musiałbyś jeszcze chyba skrzynie też wymienić, bo w GDi chyba jest japońska a w zwykłym 1.8 francuska ale nie jestem pewien,potem komp itp itd.Tak czy siak czy gra warta świeczki? Co się z stało z tym silnikiem że chcesz inny zakładać? Kupować nowy-używany też nie wiadomo czy nie trafisz na jakąś padlinę i koszta jeszcze większe ....:)
kiki0007 - 19-03-2013, 16:17

wymiana pompy cisnieniowej zawory popychacze cos tam jeszcze litania na koszt ok 5 tys zl i nie wiem czy taniej nie wyjdzie inny silnik a wymiana na silnik z auta innej marki nie orientuje sie ktoś czy nie wiem z hondy czy z toyoty albo innego auta pasuje cos
mateusz8230 - 19-03-2013, 17:06

ale konkretnie co się stało że aż tyle jest do wymiany? Czy jakis mechanik cie naciąga na koszta i tak zaproponował? 5tys. to nową Cari kupisz hehe
kiki0007 - 19-03-2013, 17:39

nic poprostu wczesniejszy właściciel nie pilnowal za wiele jeżdzil i tyle pompa ma niskie ciśnienie a sprawdzane i wycenione auto było w serwisie mitsubishi we wrocławiu samochód chodzi jeżdze nim obecnie ale silnik słychać dosyć mocno, ponoc sworzeń na tłoku zawory i slaba pompa i coś tam jeszcze no po diagnostyce podłaczeniu pod kompa i obejrzeniu go wstepnie to wypisal i mówił zeby jeżdzić aż silnik wysiądzie i go wymienic albo samochod zezłomowac bo właśnie koszty naprawy sa takie same co kupno drógiego i żebym sie zastanowil wtedy nad wymianą silnika jak przestanie jeżdzić dlatego wcześniej pytam zeby sie zastanowić i wycenic co mi sie bardziej oplaca zastanawiam sie nad wstawieniem innego mniej awaryjnego jeżeli już da sie a jak nie to bede jeżdził nim az do żyletek smutna prawda no ale cóż w sumie to dobrze mi sie tym samochodem jeżdzi i troche mi go szkoda wstawił bym inny silnik ale nie gdi chciałbym wstawic jak sie da to z innego auta innej marki tylko nie wiem czy sie da
Morfi - 19-03-2013, 22:01

kiki0007, cały silnik kupisz za 1000 zł.
Sworzeń na tłoku ???
Zawory będzie prawie zawsze słychać, taki jest ten silnik. A pompa to 350 zł.
Silniki z volvo pasują. GDI to dobry silnik ale trzeba dbac.

plecho1 - 19-03-2013, 22:37

Według mnie w tym aucie przekładka silnika na inny jest nieopłacalna. Lepiej je sprzedać i kupić inne. Ja tak zrobiłem i mimo, że mam trochę słabszy silnik, to jestem zadowolony.
Ale jeśli bardzo się upierasz http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=75625