Carisma - Techniczne - Skrzynia Biegów
Greg89 - 20-03-2013, 06:29 Temat postu: Skrzynia Biegów Witam,dziś miałem taka sytuację co to może być?
Wstałem rano, odśnieżyłem auto,pojechałem do roboty,skrzynia pracowała luźno,biegi wchodziły jak masełko,przejechałem jakieś 10km i biegi wrzucałem dwoma rękoma(tak jakby stwardniały) nie szło normalnie wrzucić biegów,
Czyżby olej skrzyni biegów do wymiany?
jeśli ktoś cos wie na ten temat co może być przyczyna,bardzo bym prosił o radę.
Pozdrawiam
tomicarisma - 20-03-2013, 11:24
Hej. Drążek zmiany biegów łączy się ze skrzynią takim drążkiem, który biegnie od lewarka zmiany biegów do samej skrzyni. Gdzieś w środkowej części ma taką tuleję. Jeżeli do środka tej tulei dostał się śnieg a przez noc zamarzł to masz tam lód i ten lód nie pozwala ruszyć drążkiem zmiany biegów na boki i w przód. Rozwiązanie: połóż się obok auta i polej ten otwór wodą - jeśli to to to z pewnością zobaczysz tam lód / lub poczekaj na plusowe temperatury do wiosny kalendarzowej:) Jeśli to nie pomoże to mogą być tulejki lub podgięty ten drążek o którym pisałem wyżej.
Greg89 - 20-03-2013, 12:53
Myśle ze to może być nie to... iz z rana jak ruszałem biegi chodziły wzorowo,dopiero po przejechaniu 10km,(stwardniały) :/
ale oczywiscie sprawdze bo jest u mnie w tej chwili słonce wiec powinno juz rozmrozic ta tuleje,jezeli była ona rzeczywiscie zamrożona.
[ Dodano: 23-03-2013, 13:50 ]
zaraz jade na garaż i kłade sie pod miśka,wyczyszcze te tulejki i psikne WD40,zeby jaj nie było żadnych już dam znać czy to pomogło,dzieki tom za podpowiedz,moze być jednak trafna
[ Dodano: 23-03-2013, 23:07 ]
Witam,miałeś racje,tulejki trza bylo sciągnac i je wymyc i na oliwić,teraz skrzynia chodzi jak marzenie,same biegi wchodza jednym paluszkiem
jak sie nazywa ta przekładnia koło skrzyn biegówi tam jest ta druga tulejka z przodu co odpowiada od zmiany biegów,bo te tak zwazne jabłuszko bym potrzebował kupić niewiem czy wiesz o co mi chodzi
|
|
|