Carisma - Ogólne - [Cari 1.9TD] carisma 1.9 td 90 km vs vw golf III kombi 1.9 t
runi - 20-03-2013, 18:58 Temat postu: [Cari 1.9TD] carisma 1.9 td 90 km vs vw golf III kombi 1.9 t Witam
wczoraj miałem okazję jechac vw kolegi i szczerze powiem po przesiadce do swojej carismy 1.9 td 90 KM 2000r jestem bardzo zawiedziony z sojego silnika poniewaz golf z taka sama iloscia KM lepiej "ciągnie" i zrywniejszy . Teraz moje pytanie czy u was Też tak jest ? bo ja mam problemy podjazdu pod górke w 2 osoby na 3 biegu a jak zredukuje na 2 i przytrzymam tak do 3 tys i na III bieg wrzuce to robi buuuuuuu i znowu redukcja na II bieg . miałem scenica z podobnym wizualnie silnikiem tylko 98 KMi byłem zadowolony a osiagi były porownywalne do wspomnianego wczesniej vw
xluki - 20-03-2013, 19:22
A może warto przyjrzeć się kondycji silnika lub zrobić duży i porządny serwis
pamar - 20-03-2013, 20:55
1,9 TD to długodystansowiec! Jeśli znajdziesz górki na drodze (np. drogę stu zakrętów) trzeci bieg powinien załatwić sprawę! Umiejętne korzystanie z silnika pozwoli odstawić nawet listonoszy w swetrach
runi - 20-03-2013, 22:05
hmmmmm. koledzy nic nie rozumiem mozecie troche prościej ??co do przegladu silnika ostatnio wymieniony rozrząd i uszczelniona pompa ale przed Tymi czynnościami było tak jak do tej pory
scoratir - 21-03-2013, 12:25
Ciężko wywróżyć bo może być wiele przyczyn. Podjedź może do jakiegoś magika od diesli i podpowie co to może być. Może to być pompa, wtryski, turbina, jakiś zawór... cokolwiek.
ReaperEzg - 21-03-2013, 18:40
co do różnicy jazdy golfem a mitsubishi, to jest kilka różnic, nie wiem jak tam waga auta, ale inne przełożenia skrzyni, zapewne nieco inny moment obrotowy, no i kondycja silnika, jak napisano wyżej, na pewno robią swoje chyba że są to te same motory
scoratir - 21-03-2013, 19:29
Ale moim zdaniem u kolegi coś jest nie tak... na trzecim biegu to ja samochodem z silnikiem benzynowym (1.6) wyjeżdżam pod strome górki. Diesel powinien to zrobić z palcem w d... . Mam porównanie. Tata ma galanta 2.0d 90km i naprawdę ciężko go zmulić i pod większość górek wyjeżdża na 4 biegu. Do 3-ciego redukuje na bardzo stromych podjazdach, a 2 jest używana sporadycznie.
runi - 21-03-2013, 21:13
właśnie coś jest napewno nie tak miałęm wcześniej jak już wspominałem sceniola z silnikiem 1,9dti 98 kM i szedł jak oszalały, Natomiast przed sceniolem był niezawodny VW golf II 1.6 TD. i ta o to maszyną to nie miałem takich problemów jak Carismą znaczy chodzi o podjazdy o górki . Te same górki a całkiem inne biegi w Tych autach . i jeszcze jedno pytanie . Dziś trochę tzn o jakieś 1/4 obroty odkręciłęm śrubkę na imbusa 4mm od LDA i przy tym zabiegu połamałem biały plastik chyba jakas ochrona . czy muszę szukać nowego czy może być bez tego ustrojstwa
Andrew - 22-03-2013, 09:31
Miałem okazję jeździć i Carisma TD i Golfem TDi i powiem, że osiągi mają porównywalne. Podejrzewam, że masz coś nie tak ze swoim wozem...
pawelsonx - 22-03-2013, 11:51
kąt wtrysku ustawić i rakieta znowu
Xiah - 22-03-2013, 12:31
a może po prostu trzeba przyznać ze golf ma lepszy ten silniczek a nie doszukiwac sie problemów w swoim samochodzie.
runi - 22-03-2013, 20:10
Xiah napisał/a: | a może po prostu trzeba przyznać ze golf ma lepszy ten silniczek a nie doszukiwac sie problemów w swoim samochodzie. | Powiem Ci kolego ze scenic z takim samym silnikiem wcale nie odbiegał vw
Jaro1974 - 22-03-2013, 20:15
runi, szkoda że daleko mieszkasz. Pokazałbym ci co robi cari w TD. Wiem bo taką posiadam. A skoro mówisz że muli to musisz mieć coś nie tak.
runi - 22-03-2013, 20:30
Panowie dodam ze auto odpala bez problemów nawet przy mrozach . jedno co mnie zastanawia to chyba duże spalanie choć jeszcze nie tankowałem do pełna. ale 35 l i ok 400 km i wskazówka juz na 0 . ale to nie watek o tym .Więc może to być kąt wtrysku? hmmmm wymieniał mi rozrząd spec od diesli przy okazji uszczelniał pompe paliwa i teraz włąśnie się zastanawiam czy ustawił kąt czy tylko zablokował wszystko i założył spowrotem
Jaro1974 - 22-03-2013, 20:43
Być może że nic nie ustawił tylko wymienił rozrząd i tyle jego roboty było.
|
|
|