Pajero III - [3.2 DID] pomarańczowa kontrolka poziomu oleju
wojtyszka - 24-03-2013, 10:04 Temat postu: [3.2 DID] pomarańczowa kontrolka poziomu oleju witam, podczas jazdy na kilka sekund zapaliła mi sie pomarańczowa(bursztynowa) kontrolka poziomu oleju (z takim zygzakiem/wężykiem pod spodem)po czym zgasła, do domu i samochód na kanał: oleju stan max, wycieków brak..
znalazłem temat z podobnym objawem
http://forum.mitsumaniaki...&highlight=olej
zrobilem tak u siebie ale jeszcze nie jeździłem, a że odpowiedzi w tamtym temacie brak czy pomogło, sie zastanawiam czy i u mnie pomoże,
szukałem i na wode w filtrze paliwa jest oddzielna kontrolka i tak tylko z czystej ciekawosci sie zastanawiam co ma woda do kontrolki poziomu oleju
jesli to nie pomoże, sprawdzę kable i wtyczki od czujnika poziomu oleju i chyba sam czujnik,
jeszcze pytanie:
1. czy czujnik poziomu oleju można wykręcić bez spuszczenia oleju?
2. na co uważać z tym czujnikiem?
3. koszt takowego czujnika? bo szukam i nie moge znaleźć do PIII
zdrówka
Heilsberg - 24-03-2013, 14:25
Czujnik świeci zarówno w min jak i w max.
zbyszekm2 - 24-03-2013, 16:31 Temat postu: Re: pomarańczowa kontrolka poziomu oleju
wojtyszka napisał/a: | witam, podczas jazdy na kilka sekund zapaliła mi sie pomarańczowa(bursztynowa) kontrolka poziomu oleju (z takim zygzakiem/wężykiem pod spodem)po czym zgasła |
To nie jest kontrolka niskiego stanu oleju, ale prawdopodobnie obecności wody w filtrze paliwa.
Kontrolka niskiego stanu oleju jest taka sama jak braku cisnienia oleju tylko że pomarańczowa.
Odkręć korek w filtrze paliwa i zobacz co wypłynie. ( ten wkręcony od dołu do filtra)
wojtyszka napisał/a: |
1. czy czujnik poziomu oleju można wykręcić bez spuszczenia oleju?
2. na co uważać z tym czujnikiem?
3. koszt takowego czujnika? bo szukam i nie moge znaleźć do PIII
zdrówka |
1. Nie można
2. jak go wyciągasz aby go nie połamać
3. nowy ok 370 zł używka od 120 do 200 zł.
wojtyszka - 24-03-2013, 20:47
jeszcze przed napisaniem postu odkręciłem korek w filtrze i wypłynęło sporo brązowego szlamu,
post napisalem dla upewnienia sie czy to akurat to, bo przejrzałem instrukcje i tam właśnie taka kontrolka jest podpisana jako niski poziom oleju, a woda w filtrze, to taki prostokącik z rurkami po bokach oraz z kropelką pod spodem, no i szczerze powiedziawszy trochę zgłupiałem
jutro zrobie probe na dłuższym dystansie
[ Dodano: 29-03-2013, 17:35 ]
ot spuszczenie szlamu/wody dolnym zaworem filtra paliwa pomogło, dziękuje za rade
|
|
|