Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] ciężko wchodzą biegi
Szymuś - 25-03-2013, 21:15 Temat postu: [Cari 1.8 GDI] ciężko wchodzą biegi Cześć, auto jest po wymianie kompletnego sprzęgła (podzespoły LUKa) a biegi wchodzą bardzo ciężko - wbicie jedynki wymaga sporej siły z dwójką też nie jest lepiej. Jako, że jest to silnik GDI skrzynia jest innego typu i nie występują tutaj żadne tulejki wybieraka, gdzieś w internecie wyczytałem że winne mogą być linki zmiany biegów? To możliwe? Jak je wyregulować?
Dodge - 09-04-2013, 12:30
Hej. Mam 1,8 GDI po lifcie, wybierak ma kilka tulejek z białego kompozytu, który się z czasem wyciera. Jak je szlag trafi to lewarek ma mega luzy i mogą być problemy z trafieniem i wbiciem biegu. Jeśli wyrobi się dolna tulejka to podejrzewam spadnie z niego cięgno, druga jest między boczną odnogą wybieraka a tulejką takiej huśtawki, która popycha cięgno po zewnętrznej stronie.
Jeśli nie masz luzów w wybieraku to tulejki będą ok.
Może to coś z cięgnami, zapieczone albo jeszcze coś innego.
rasiak1980 - 09-04-2013, 13:08
możliwe że woda jest w cięgnach przyrdzewiało, ale ja bym obstawiał ten cyngwajs co masz na górze skrzyni taka dźwignia, tam też są tuleje które warto przeczyścić WD40 i przesmarować.
Szymuś - 10-04-2013, 20:59
@rasiak1980 miałeś rację, przyczyną była ta dźwignia - wybierak pracuje teraz niemal idealnie. Wielkie dzięki!
sebkin - 11-04-2013, 08:24
Panowie, czy mogę prosić jednego z Was o zdjęcie tych tulejek to przesmarowania?
Mam podobną przypadłość.
rasiak1980 - 11-04-2013, 17:01
wsadź kogoś do samochodu i niech rzusza biegami lewo prawo pod maską powinieneś widzieć gdzie się rusza ;D
sebkin - 11-04-2013, 17:24
Czyli na luzie, zgadza się?
jokerror - 10-05-2013, 11:39 Temat postu: Cieżko chodzi dzwignia zmiany biegów U mnie Cari dostała nowe sprzegło, nowy olej w skrzyni,
nowe tulejki wybieraka zamówione na allegro po złożeniu dzwignia chodzi cieżko.
Biegi wchodzą wszystkie, jednak przed wymianą dzwignia chodziła luźno, za luźno:)
Teraz zastanawiam się czy nie ma jekieś regulacji siły na wybieraku, bo być może coś za mocno dokręciłem.
scoratir - 10-05-2013, 13:59
Jeśli to są teflonowe tulejki to trzeba było wyczyścić nadlewy - obciąć je ostrym nożykiem. Tak żeby tulejki dało się palcami obrócić po włożeniu na swoje miejsce.
observer - 12-08-2013, 11:59
Witam.
Podpinam się bo nie wiem czy to nie podobna sprawa. Problem polega na tym że od czasu do czasu biegi 1 , 3 , 5 wchodzą jakby ciężej , bez tego zauważalnego "wbicia". Natomiast biegi 2 , 4 wchodzą bardzo łatwo, wręcz same wskakują po muśnięciu dźwigni. Wychodzi na to że ruch dźwignią w przód jest cięższy, mniej pewny niż podczas wkładania biegów do tyłu (mam na myśli oś samochodu). Na luzie sama dźwignia też nie wraca na neutralne położenie, tam gdzie ją ustawię (na wysokości 1go czy 5go biegu) tam właściwie zostaje. Jakieś pomysły?
Carisma 1.8 gdi po lifcie.
robertdg - 12-08-2013, 17:28
Rozwulkanizowuje się uchwyt linek na skrzyni
Peter024 - 14-01-2017, 10:31
Witam
Mam problem z skrzynią biegów, przy wyłączonym i włączonym silniku chodzi idealnie,jest tylko problem w czasie jazdy gdy trzeba zredukować do drugiego biegu (nie można włączyć).
Jest możliwość redukcji po zamarkowaniu włączenia pierwszego biegu i w 60℅udaje się włączyć drugi bieg.
Jest problem tylko z tym biegiem,wszystkie inne wchodzą bez problemu, może jakaś porada-sugestia??
[ Dodano: 18-01-2017, 10:52 ]
Wymieniłem olej i nic to nie dało.haczy tylko przy redukcji na drugi bieg,pozatym skrzynią chodzi idealnie na przy włączonym i przy wyłączonym silniku.
[ Dodano: 18-01-2017, 12:31 ]
Zagląda tutaj ktoś czasem??
xCrashx - 18-01-2017, 21:21
Peter024 napisał/a: | Witam
Mam problem z skrzynią biegów, przy wyłączonym i włączonym silniku chodzi idealnie,jest tylko problem w czasie jazdy gdy trzeba zredukować do drugiego biegu (nie można włączyć).
Jest możliwość redukcji po zamarkowaniu włączenia pierwszego biegu i w 60℅udaje się włączyć drugi bieg.
Jest problem tylko z tym biegiem,wszystkie inne wchodzą bez problemu, może jakaś porada-sugestia??
[ Dodano: 18-01-2017, 10:52 ]
Wymieniłem olej i nic to nie dało.haczy tylko przy redukcji na drugi bieg,pozatym skrzynią chodzi idealnie na przy włączonym i przy wyłączonym silniku.
[ Dodano: 18-01-2017, 12:31 ]
Zagląda tutaj ktoś czasem?? |
Może synchronizator drugiego biegu jest walnięty? Tym ruchem wbijania jedynki możesz wyrównać prędkość wałka synchronizatorem jedynki, przez co dwójka wchodzi łatwiej.
Spróbuj w ramach testów wbić dwójkę przy podwójnym wysprzęgleniu, czyli:
masz trójkę, sprzęgło, wbijasz luz, puszczasz sprzęgło, wciskasz znowu sprzęgło, wbijasz dwójkę. Jeśli bieg wejdzie bez oporów to będzie coś z synchronizatorem. Jesli dalej tak samo to poszukałbym problemów w cięgnach i wybierakach biegów.
Peter024 - 20-01-2017, 17:53
Jednak nowa skrzynia,uszkodzony synchronizator drugiego biegu, będzie zabawa.
xCrashx - 20-01-2017, 19:29
Skoro wszystkie inne biegi wchodzą bez problemów to olej to i jeździj jak jest,a przy redukcji zmieniaj tym trickiem Bo generalnie skrzynia będzie działać normalnie.
|
|
|