To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Problemy techniczne - Sprawdzenie Pajero Sport 1999

Bosman1979 - 26-03-2013, 00:01
Temat postu: Sprawdzenie Pajero Sport 1999
Witam
Kupiłem Pajero Sport (skrzynia ES) 1999r. 2,5 TD. szukam Kogoś z okolic Radomia lub trochę dalej by sprawdził mi go (chodzi mi o napędy i w ogóle).
To jest mój pierwszy Misiek i potrzebuje pomocy.
Chodzi mi o:
1) jak pisałem, czy napędy sprawne.
2) jak sprawdzić czy jest olej (w silniku wiem gdzie) :)
3) ogólnie po oględzinach powiedział mi coś o moim Miśku.
Patrzyłem na FAQ i próbowałem szukaj, ale nie rzuciło mi się nic takiego w oczy.
Jeśli coś przeoczyłem lub powtarzam temat przepraszam i postaram się więcej tak nie robić!
Proszę o pomoc i pozdrawiam.
Pozdrawiam

jeremy - 26-03-2013, 19:46

Cześć

1
Jak już wiesz miedzy siedzeniami masz dwie wajchy:
- bliżej Ciebie to biegi, jechałeś autem to wiesz czy zmiana była płynna, brak szarpania,...
- dalej Ciebie to napędy

Jest jeszcze zimno wiec pewnie i jest śnieg, łatwo sam sprawdzisz jak wjedziesz na łąkę(łatwy mini teren).

napędy masz na 2H, brak zielonej lampki na zegarach, ruszasz mocniej- tył się buksuje

napęd na postoju zmieniasz na 4H, zaczyna migać lampka napędów ruszasz lekko do przodu, stop, lekko w tył, napęd załączony- zielona lampka pali się cały czas.Przy ostrym ruszeniu auto idzie jak z procy.

napęd na 4L, zmieniasz na postoju, zielona lampka dalej się pali, ruszasz autem i masz uczucie ze jedzie ciężko i słabo reaguje na dodanie gazu- brak zrywności.

Stop, wracasz do położenia 2H lekko ruszasz do przodu lampka napędu miga, mechanizm się rozłącza, po rozłączeniu gaśnie.

2
co do oleju to sprawdź czy nie ma większych wycieków, jak nie ma to zakładasz ze jakiś olej jest.

co do ilości i rodzaju tu stawiam ze pomoże kolega Gene
i poda Tobie, wymieniasz sam lub na warsztacie i jest ok.

3
zakręć się na stacji diagnostycznej to Panowie sprawdza ogólnie, jak chcesz mieć więcej danych to poszukaj kogoś co na co dzień ma do czynienia z takimi autami.

4
pozdrawiam i życzę roboty lżejszej niż sen przy aucie

jeżeli się mylę to proszę mnie poprawić, tak właśnie wydaje mi się ze możesz sobie sprawdzić czy działa