To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Off Topic - Oplata skarobwa zamiast znaczkow?

Anonymous - 08-01-2007, 15:56
Temat postu: Oplata skarobwa zamiast znaczkow?
Jak wiedomo nie ma juz znaczkow, a sa oplaty skarbowe, ktos sie orientuje czy te znaczki sa juz nic nie warte? Czy mozna je gdzies wymienic na cash, bo mam ich ok 200zl i troche szkoda wyrzucac.
Przyznam sie ze nigdzie nie szukalem i nie dzwonilem, bo mi sie niechce :D moze ktos z was wie :)

[ Dodano: 08-01-2007, 16:04 ]
chyba sie dogrzebalem
cyt: Zgodnie z przepisami przejściowymi (art. 19) nowej ustawy, jeżeli pełnomocnictwo sporządzono przed 1 stycznia 2007 r., to do opłaty skarbowej od takiego pełnomocnictwa stosuje się przepisy dotychczasowe. Przepisy milczą natomiast, co zrobić z niewykorzystanymi znaczkami opłaty skarbowej. W mojej ocenie wspomniany art. 19 pozwoli na wykorzystanie znaczków tylko wówczas, gdy samo pełnomocnictwo było udzielone przed 1 stycznia 2007 r.

czyli jak zwykle "bez masla" od panstwa :evil:

jawlo - 08-01-2007, 17:10

Fragment wyjaśnienia ze strony Ministerstwa Finansów

"...Zwrot znaków opłaty skarbowej niesprzedanych przez podmioty prowadzące punkty
sprzedaży detalicznej tych znaków będzie dokonywany w okresie od dnia 2 do 31 stycznia 2007 r.,
bez żadnych dodatkowych kosztów po ich stronie, na zasadach określonych przez dystrybutora
znaków opłaty skarbowej, tj. Bank PKO B.P. S.A., do właściwych Oddziałów tego Banku..."

Może udałoby się dogadać w jakimś banku lub innym punkcie sprzedaży znaczków??

Anonymous - 08-01-2007, 18:19

a klienci indywidualni?
arekp - 08-01-2007, 19:53

arturro napisał/a:
a klienci indywidualni?

Mysle, ze powinienes sie do kasy w najblizszym US wybrac.

jawlo - 08-01-2007, 20:14

Przed Nowym Rokiem w radio Zet Janusz Weiss drążył ten temat.
W końcu dodzwonił się do Ministerstwa Finansów i tam bodajże rzecznik prasowy poinformował go,
że znaczki będzie można zwracać do 20 stycznia 2007 w Banku PKO BP.
Znajomy kasjer też taką mi podał wersję (usłyszaną na szkoleniu)
ale nie potrafi podać podstawy prawnej.
Na stronie Ministerstwa Finansów też nic nie piszą.

Przeczytaj to łącznie z komentarzami

Jednym słowem państwo prawa i sprawiedliwości ma Polaków w d...e.

Anonymous - 08-01-2007, 21:51

ok to jutro "cisne" do banku i zobaczymy czy da sie sprawe zalatwic, napisze co i jak.
tomusn - 08-01-2007, 22:20

ponoć można nakleić na dowolne podanie dowolną ilość znaczków skarbowych, a "urząd" musi zwrócić nadpłatę, a to już w gotówce. nawet zgodne to z prawem...
Anonymous - 08-01-2007, 22:50

teraz to juz nie nakleje :D

[ Dodano: 09-01-2007, 13:14 ]
jak pomyslalem tak zrobilem i pojechalem do PKO BP, w okienku na dzien dobry pani spytala sie mnie : z jakiej instytucji jestem, wiec ja: ze z zadnej tylko z prywatnej firmy, na to uslyszalem: bardzo mi przykro ale tylko skupujemy od instytucji takich jak urzedy miasta itp.
oczywiscie padlo pytanie co ja mam zrobic ze znaczkami za 270zl (bo tyle mam), uslyszalem: pamiatke :?: :!:

jakby ktos wiedzial jak pozbyc sie tych znaczkow odzyskujac kase, niech da znac.

jawlo - 22-02-2007, 20:24

Jeśli jeszcze nie spaliłeś tych znaczków to rodzi się szansa na ich wykorzystanie.

"...Zyta Gilowska oraz podsekretarz stanu Jacek Dominik, poinformowali dzisiaj podczas konferencji prasowej, że wychodząc naprzeciw oczekiwaniom społecznym, podjęto decyzję o szybkiej nowelizacji ustawy o opłacie skarbowej, która przywróci możliwość zapłaty takimi znakami.

Zgodnie z założeniami projektu, zapłata znakami opłaty skarbowej będzie możliwa do końca 2007 r. W związku z tym, że środki uzyskane ze sprzedaży znaków opłaty skarbowej przekazane zostały na rachunki właściwych gmin, nie będzie możliwości zwrotu zakupionych znaków..."

źródło: Ministerstwo Finansów