Carisma - Techniczne - [Cari 1.8] chlodnica wody
saszkowa - 09-04-2013, 16:11 Temat postu: [Cari 1.8] chlodnica wody witam. Mam pytanie, czy chlodnica wody z carismy 1,6 podejdzie do cari 1,8?
za wszelkie podpowiedzi serdecznie dziekuje. do piatku musze kupic chlodnice i nie wiem jaka sprzedawca mowi ze bedzie pasowac ale wooe podpytac Was niz kupic cos co nie bedzie pasowac...
plecho1 - 09-04-2013, 16:38
Tak, pasuje. Ja u siebie zakładałem z GDI, tylko węże są inaczej wyprofilowane a sama chłodnica jest taka sama. Ale ostatecznie okazało się, ze chłodnica nie była winna tylko termostat.
saszkowa - 09-04-2013, 17:12
u mnie ewidentnie plyn ucieka chlodnica. Niestety a w piatek wymiana kompletnego rozrzadu, oleju no i od razu chcialam te chlodnice wymienic. a orientujesz sie moze czy klimatyzacja w wyborze chlodnicy nie ma znaczenia?
ross - 09-04-2013, 17:19
Często bywa że objemka dolnego wężą przerdzewieje i jest wyciek -tak miałem.
scoratir - 09-04-2013, 18:10
ross, w Cari w mojej rodzinie ta opaska całkiem przerdzewiała i pękła. Zagotowało olej i wypluło uszczelkę pod głowicą (na wskaźnikach nic nie było widać). Na szczęście silnik się nie zatarł, a przy okazji wymieniono rozrząd.
Klimatyzacja raczej nie ma znaczenia, bo od tego jest osobna chłodnica. Chłodnica miała by znaczenie jeśli miałabyś skrzynię automatyczną.
plecho1 - 09-04-2013, 18:27
Chłodnica od klimy jest od przodu i w niczym nie przeszkadza przy wymianie, przynajmniej w 1.6. W moim przypadku najlepiej było najpierw odkręcić wlot powietrza do filtra, jeden wentylator a następnie węże od strony silnika i śruby mocujące chłodnicę. Chłodnicę dało się bez problemu wyciągnąć wraz z wężami. Początkowo chłodnicę wyciągałem z obydwoma wentylatorami, ale jeden zawadzał chyba o węże od klimy.
saszkowa - 09-04-2013, 18:40
Wyciek jest po prawej stronie (stojąc przodem do auta) w okolicach zbiorniczka na płyn chłodniczy.
Nie wiem czy to obejma/opaska- powiedziano mi że chłodnica. Dlatego pytam jaką kupić.
Dziękuję za wszystkie informacje
ross - 09-04-2013, 18:59
scoratir, Ja miałem to szczęście że ubytek płynu ok 2l w porę zauważyłem i obyło się na wymianie tyko opaski.
|
|
|