Carisma - Techniczne - 3-eci bieg
tomaszgotowala - 11-04-2013, 14:19 Temat postu: 3-eci bieg Carisma 1,8 GDI 98r. Mam mały problem mianowicie chodzi o wbijanie 3-ego biegu. Gdy prubuje wbić trujke niemal za każdym razem jest opur ,chaczenie ewidentnie ocoś zaczepia. przy zmianie z dwujki czy redukcji z 4-tego biegu muszę najpierw chwile odczekać i powoli wbić bieg żeby było ok. Z innymi biegami jest spokój.
Xiah - 11-04-2013, 16:03
wymien tylejki wybieraka i bedzie po problemie.
rasiak1980 - 11-04-2013, 16:25
miałem podobny objaw ale z drugim biegiem, przyczyną były zużyte synchronizatory 2 biegu a objawiało się to tym że przy redukcji bardzo ciężko było wbić bieg trzeba było pomajtać dzwignią do przodu i tyłu żeby wskoczył
tomaszgotowala - 11-04-2013, 20:34
Bieg wchodzi łatwo tylko czuć jak ocoś chaczy i jest to nieprzyjemne, musze odczekać chwilke to jest ok
misibiczi - 11-04-2013, 20:38
W GDI chyba nie ma tulejek To raczej synchronizator, ale w pierwszej kolejności sprawdź poziom oleju.
Piwor - 11-04-2013, 20:49
Xiah, nie znamy się, to nie piszemy.
tomaszgotowala, prawdopodobnie padają synchronizatory. Wymieniałeś olej w skrzyni? Mógł zostać wlany z normą GL-5, co wykańcza synchro.
sebkin - 12-04-2013, 10:20
Ile kosztują takie synchronizatory?
scoratir - 12-04-2013, 10:56
Skrzynia japońska więc można je kupić u Japaneze, prawdopodobnie koło 200zł za sztukę (kiedyś pytałem o synchro do galanta i taką cenę usłyszałem). Taki specjalny pierścionek z brązu... sam koszt synchronizatora i tak nie jest duży w stosunku do kosztu wyciągnięcia, rozebrania, złożenia i włożenia skrzyni. Do tego może się okazać że trzeba jakieś łożysko wymienić.
Dodge - 12-04-2013, 13:30
Mam ten sam problem, rozklekotany wybierak sam wymieniłem, ale z tym biegiem to już nie dam rady
Gadałem z moim ziomkiem, który jest mechanikiem i wstępnie też obstawia synchronizator, więcej będę wiedział jak go rozbierzemy.
Do tego w górnym poziomie piszczy mi sprzęgło przy jego puszczaniu i możliwe, że tarczy już mało zostało, więc kolejny koszt dojdzie
rasiak1980 - 12-04-2013, 14:10
przy okazji wybebeszania skrzyni warto jest wymienic sprzęgło i docisk oraz sprawdzić łożysko oporowe, a synchronizator najczesciej daje znać przy redukowaniu po prostu nie idzie szybko zredukować biegu bo nie wskakuje trzeba pomajdrować przód tył i wtedy wskoczy po czasie
Dodge - 14-04-2013, 08:48
rasiak1980 napisał/a: | synchronizator najczesciej daje znać przy redukowaniu po prostu nie idzie szybko zredukować biegu bo nie wskakuje |
No to już mam pewność , że to synchro...
rasiak1980 - 14-04-2013, 21:50
spróbuj podratować sprawę olejem mi powiedzieli żebym nalał do manuala dextron do ASB i faktycznie troche pomogło poszukaj w google wiem że ludzie chwalą sobie takie rozwiązanie ja nie miałem nic do stracenia bo siadł mi prawie całkiem synchronizator 2 biegu i liczyłem sie z wymianą skrzyni poszukałem gdzieś i ponoć jeżeli skrzynia jest sczelna i wycieków nie ma warto zalać bo często przechodzą objawy albo są znacznie mniejsze.
tomaszgotowala - 01-05-2013, 13:09
Witam wymieniłem ostatnio olej i pomogło. Został tylko problem z 3 biegiem tzn muszę odczekać chwilę zanim wbije trujke żeby onic nie zachaczyło. Czy to synchro. nie wiem może jakieś tuleje czy coś. Jak to tam dokładnie jest. Są tam jeszcze jakieś elemęty do wymiany. Jeszcze jedno ostatnio (tydzień temu to się zaczeło) zauważyłem że jak ruszam dzwignią zmiany biegów na boki to piszczy. Popsikałem WD-40 ale nic to nie dało.
radek8622 - 01-05-2013, 15:37
nie oszukujmy się auta są już leciwe więc ja bym obstawiał synchro u mnie też delikatnie haczy podczas zmiany ale nie katuje tego na chama i jeżdżę dalej
|
|
|