To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Tunele w Austrii i auto z LPG

RaVciO - 13-04-2013, 12:46
Temat postu: Tunele w Austrii i auto z LPG
Witam.
Zastanawiałem się ostatnio nad wyjazdem do Chorwacji. Znajomy twierdzi, że jadąc do Chorwacji przez Austrię przejeżdża się przez tunele, do których nie można wjeżdżać autami z instalacją LPG.

Moje pytanie - ile w tym prawdy i jak to dokładnie jest z tymi tunelami i LPG?

mkm - 13-04-2013, 14:27

RaVciO, chyba sie dowiesz tylko pytając o konkretne tunele.
http://www.pzmtravel.com....az-lpg,282.html

JCH - 13-04-2013, 14:42

RaVciO napisał/a:
jadąc do Chorwacji przez Austrię przejeżdża się przez tunele,
Dawno już nie jechałem tamtędy ale nie bardzo przypominam sobie aby na tej trasie były w Austrii tunele :roll: Mam na myśli oczywiście takie dłuższe.
Trasa w kierunku na Wiedeń, potem autostrada A2 na Graz i odbitka na Maribor. Chyba, że myślisz o innym kierunku.
Aha, w Wiedniu kawałek jedzie się tunelem.

Natomiast w Chorwacji w ciągu autostrady w kierunku Dalmacji faktycznie są chyba 2 tunele (św. Roch i jeszcze jakiś).
Masa ludzi pewnie jeździ - ja bym się nie przejmował.

Poczytaj o opłacie za autostrady w Słowenii - tam jest jakiś zonk - krótki odcinek a stosunkowo wysoka opłata, warto rozważyć ominięcie.

misibiczi - 13-04-2013, 17:12

Potwierdzam, na tej trasie w Austrii nie ma żadnych tuneli, no może na w samym Wiedniu ale za bardzo nie kojarzę. Natomiast całe mnóstwo jest w Chorwacji.
sveno - 13-04-2013, 20:18

JCH napisał/a:
Poczytaj o opłacie za autostrady w Słowenii - tam jest jakiś zonk - krótki odcinek a stosunkowo wysoka opłata, warto rozważyć ominięcie.
kiedyś tak, bo były tylko półroczne i roczne winietki, teraz są już tygodniówki i jest ok. Taka sama sytuacja była w Szwajcarii.
mirc23 - 13-04-2013, 20:27

sveno, dobrze piszesz ale gdy ktoś jedzie na 10 dni jak winieta w Austri to warto rozważyć ominięcie. W tamtym roku właśnie taką opcję wybrałem i sporo czasu nie traci się na omijaniu płatnych dróg, ale warto przed wyjazdem zaplanować ten przejazd.
Co do gazu, to wsale się tym nie przejmowałem i jakoś nie zauważyłem problemów z jazdą.

RaVciO - 13-04-2013, 22:47

Czyli są tunele :-) Pytanie czy rzeczywiście występują jakieś ograniczenia odnośnie aut z LPG?
misibiczi - 13-04-2013, 23:02

RaVciO, nie zauważyłem przed wjazdami do tuneli w Chorwacji zakazu dotyczącego samochodów z LPG, ale szczerze mówiąc specjalnie nie zwracałem na to uwagi, bo jeżdżę dieslem. Prawdziwą natomiast kopalnią wiedzy ( takiej użytecznej, turystycznej) o Chorwacji jest forum cro.pl - tam z pewnością znajdziesz odpowiedź na wszystkie Twoje wątpliwości.
Szafiq - 14-04-2013, 17:05

Ja w zeszłym roku jechałem swoim galem z LPG właśnie do Chorwacji i nie było żadnych zakazów w tunelach. W Austrii również nie widziałem,chociaż tak jak pisali inni nie ma tam zbyt wielu.
Jeśli chodzi o przejazd przez Słowenię to jak najbardziej można ominąć autostradę, czas przejazdu normalnymi drogami to ok.godziny. Do przejechania 60km. Nie opłaca się kupować winiety bo kosztuje fortunę. Na samej granicy Austria/Słowenia jest stacja z LPG więc można sobie zatankować :)
Miałem jechać trasę "na raz", ale pod wpływem mojej dziewczyny zatrzymaliśmy się w hotelu koło Graz(http://www.oekotel.com/de/oekotel-links/maps/16-oekotel-kalsdorf).
W razie pytań pisz, postaram się odpowiedzieć.
Pozdrawiam

Marcino - 15-04-2013, 09:04

Byłem w Chorwacji galem z LPG co prawda 5 lat temu, ale nigdzie nie zauwazyłem że z LPG nie można. Zresztą ja mam wlew w klapce więc nie widać ze mam LPG.:D
Tomek - 15-04-2013, 09:12

byłem wielokrotnie w Austrii, przejazdem do Włoch, w Chorwacji
i nie pamiętam żeby w jakimkolwiek miejscu był znak zakazu wjazdu czy to z LPG czy z GPL
nie mówię, że nie było, ale nie przypominam sobie, żebym widział
po części tak jak pisze:

Marcino napisał/a:
Zresztą ja mam wlew w klapce więc nie widać ze mam LPG.:D

po drugie ostatnio oglądałem mądry program, gdzie jakiś strażak chyba mówił o zakazach wjazdu samochodów z LPG do garaży itp, i mówił, że to jakiś głupi polski wymysł administratorów budynków, który nie ma podparcia ani w prawie ani w żadnych badaniach

RaVciO - 15-04-2013, 17:27

Na szczęście też wlew gazu mam pod klapką wlewu paliwa :D
Bartekkita - 15-04-2013, 19:44

nie ma na pewno zakazu przed tunelami, może jest jakiś odgórny, ale wątpię. Zresztą kto to sprawdzi :?:
Cytat:
po drugie ostatnio oglądałem mądry program, gdzie jakiś strażak chyba mówił o zakazach wjazdu samochodów z LPG do garaży itp, i mówił, że to jakiś głupi polski wymysł administratorów budynków, który nie ma podparcia ani w prawie ani w żadnych badaniach

też oglądałem program gdzie próbowali taką butle zniszczyć min podpalić, przejechać po niej czymś ciężkim, zrzucić z wysokości itd. pozostała szczelna). Co do polskich pomysłów Grecy mają podobnie i znam sytuacje, że na prom z gazem nie chcieli wpuścić, no ale się udało ;D