To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero III - Pęknięta szyba przednia

art5525 - 18-04-2013, 14:23
Temat postu: Pęknięta szyba przednia
Czy ktoś może mi coś doradzić? Nie cały rok temu wymieniałem w ASO szybę przednią – uderzenie kamienia. Robota poszła z mojego AC. Nie minął rok, a szyba znów pękła, tylko że nie ma żadnego śladu uderzenia. Samochód stał pod blokiem na noc, rano zobaczyłem pęknięcie. Po prostu, samo z siebie. Zwróciłem się do ubezpieczyciela o wymianę w ramach AC, ale mi odmówili – brak zewnętrznego czynnika, czytaj kamienia. Czy mogę reklamować usługę wymiany szyby w ASO i jakie mam szanse na powodzenie?
zielony24 - 18-04-2013, 18:38

kolego niewiem jak w mitsubishi ale w Wordzie transitmialem rozwarstwienie przedniej szyby po roku od zakupu a gwarancja obejmowała 1000 km i mogłem tylko i wyłącznie wymienić na swój koszt zapytać warto ale znając aso to masę być ciężko to jak walka z wiatrakami powodzenia
jawaldek - 18-04-2013, 19:39

art5525 napisał/a:
Po prostu, samo z siebie.
a to na pewno samo z siebie :wink: może jakiś meteoryt uderzył :wink: :wink: na pewno nie widać miejsca uderzenia :wink: co prawda pewne grupy mają sposoby na bezśladowe uszkodzenie szyby może i to Cię dopadło.
Anonymous - 18-04-2013, 20:54

P....dolnij w tę (tą) szybę kamieniem i zgłoś do ubezpieczyciela - będą widoczne ślady (czynniki ) uszkodzenia .
art5525 - 19-04-2013, 05:26

Teraz to już za późno. Jadę do ASO z reklamacją. Szyba nie ma śladów od kamienia. Uszczelka jest też cała. Pęknięcie idzie spod uszczekli do góry. Zobaczymy co wywalczę
Gene - 19-04-2013, 10:16

Czasami w samej strukturze szyby maja miejsce naprezenia. Zalezy to do roznych czynnikow. Moze walnales wczesniej w galaz albo montaz byl wadliwy. Moze korozja gdzies pod uszelka. Zdarza sie, trzeba sprobowac reklamowac. Zdaje sie na czesci zakupione w ASO jest rok gwarancji.
jaro555 - 31-05-2013, 00:56

A ja miałem od jakiegoś czasu mały odprysk od kamienia i nic się nie działo, a dzisiaj rano patrzę a tutaj rysa poszła na jakieś 30cm... (w nocy była ostra burza i dmuchało mocno, no ale chyba nie bujało Miśkiem aż tak :-) )

I tutaj mam pytanie do kolegów lepiej znających temat: czy do mojego P3 z 2003 istnieje coś takiego jak szyba podgrzewana? Jeśli tak to jak to działa? - w smaxie mam podgrzewaną "z drucikami" w szybie i to rozwiązanie zdaje super egzamin, ale wydaje mi się że Mitsu nie ma takiego patentu...

Obecnie mam raczej niepodgrzewaną - chyba że nie zauważyłem ;-)

A na Allegro znalazłem coś takiego:
http://allegro.pl/szyba-p...3274101792.html

I przy okazji - gdzie w W-wie mogę tanio i dobrze wymienić szybkę?

zeeb - 31-05-2013, 07:21

Tu raczej chodzi o podgrzewanie wycieraczek.
jaro555 - 31-05-2013, 21:46

no tego nie podejrzewałem ;-)
a orientujecie się jak można rozpoznać czy szyba w konkretnym aucie jest "podgrzewana" ?
U mnie jest 3,2 DID z 2003r A/T, skóra - a szyba ma zielony pas u góry i grubszą ciemną obwódkę po bokach i na dole (jeśli to ma jakies znaczenie ;-) )

jawaldek - 31-05-2013, 22:01

jaro555 napisał/a:
a orientujecie się jak można rozpoznać czy szyba w konkretnym aucie jest "podgrzewana" ?
sokoli wzrok lupa do ręki i trzeba zobaczyć czy w szybie nie ma wtopionych cienkich drucików->> przynajmniej w Fordzie były widoczne. Połóż na czystej szybie, czystej z zewnątrz i od wewnątrz białą kartkę ->> ułatwi to ogląd
jaro555 - 31-05-2013, 22:19

tego na 100% nie ma - w fordach bardzo wyraźnie widać (i doskonale działa :-) )

ale kolega zeeb zasugerował że chodzi o podgrzewanie wycieraczek - a to zakładam powinno "grzać" w tym dolnym pasie gdzie spoczywają wycieraczki :-)

zapytałem właśnie tego sprzedawcę z Allegro, jaki patent grzejący jest w tej szybie...

alfik - 31-05-2013, 22:29

Podgrzewanie wycieraczki jest zwykle zrobione tak, jak grzanie tylnej szyby. Wyraźnie widocznymi nadrukowanymi paskami przewodzącymi.
jaro555 - 31-05-2013, 22:45

podziękował :-)
pasków tez nie widzę u siebie więc pewnie mam obecnie bez podgrzewania :?
no chyba że są "nie do zobaczenia" na zamontowanej szybie bo są od spodu pod tym czarnym pasem dolnym...

a jeśli ktoś ma grzaną szybkę w pajero z przodu to czy do tego jest jakiś niezależny "guzik" do włączania, czy odpala się razem z włączonym ogrzewaniem tylnej/lusterek?

Sebastian_T - 01-06-2013, 20:31

Ja mam oddzielny guzik, na dole przy lewarku biegu, obok wyłączania ESP.