Carisma - Techniczne - [Cari 1.9TD] Słaba moc, większe spalanie
Juro - 22-04-2013, 12:15 Temat postu: [Cari 1.9TD] Słaba moc, większe spalanie Witam,
Objawy mojej Cari są jak w temacie:
- ostatnio odczuwam wielki spadek mocy,
- do tego dochodzi większe spalanie (na 20 litrach zrobię z 200 km )
- gdy auto pracuje na biegu jałowym, gdy dodam gazu, obroty z rzędu 4 tysięcy - auto wydziela chmury czarnego dymu
Dodam, że świeci mi się lampa CE w trakcie jazdy gdy puszczam gaz.
Co to może być panowie?
Bismarck - 22-04-2013, 12:40
Na czarno - źle wyregulowana pompa wtryskowa, zbyt duża dawka paliwa
Na czarno - lejące wtryskiwacze
Na czarno - kompresja bardzo słaba
Niebiesko - uszczelka pod głowicą
Biało - kiepskie paliwo np jakiś olej rzepakowy, bioester z bliskiej itp.
Biało - awaria którejś ze świec, niedogrzana mieszanka zostaje wypluta w formie białej chmury
Biało - zimny silnik
mateusz8230 - 22-04-2013, 13:15
sory ze pytam w tym temacie ale po co nowy zakładać...a jak pluje benzyną z wydechu na zimnym silniku? i czuć czasami jakby nie pracowało na jeden gar
cwaniak - 22-04-2013, 14:34
Sprawdź świecę czy na wszystkich jest iskra jak to nie pomoże to sprawdź przewody WN. Jezeli i to nie pomoże to masz cewkę do wymiany.
Anonymous - 22-04-2013, 16:08
ooo panowie spokojnie chyba nie doczytaliście wszystkiego.Ja tam widzę diesla więc skąd te diagnozy?
poszukaj i poczytaj jest sporo takich przypadków.
Ps nie grzebałeś w rozrządzie?
cwaniak - 22-04-2013, 16:17
mateusz8230 napisał/a: | sory ze pytam w tym temacie ale po co nowy zakładać...a jak pluje benzyną z wydechu na zimnym silniku? i czuć czasami jakby nie pracowało na jeden gar |
Auto: MitsubishiCarisma 1998.1.8GDi
carisma1 napisał/a: | ooo panowie spokojnie chyba nie doczytaliście wszystkiego |
Zdarza się każdemu
Piwor - 22-04-2013, 19:54
Juro, co do TD, to na początek trzeba diagnozować komputerem, zobaczyć błędy, parametry. Wtedy będzie wiadomo co dalej.
mateusz8230, świeci się Check Engine? Nie pluje benzyną, tylko wodą - wilgoć z tłumików. Kiedy wymieniane były świece i na jakie?
Ewentualna diagnoza komputerem, sprawdzenie układu zapłonowego i ew. kompresji.
mateusz8230 - 23-04-2013, 09:16
świece nowiutkie irydowe wymienione rok temu lecz to nic nie pomoglo, jezdze na paliwie V-power cały czas i zero zmian,mam evoscana wklejałem logi lecz nikt nie mógł za bardzo mi pomóc,czasami ssanie jest czasami nie ma ,a nawet jeśli jest i ruszę z miejsca to auto gaśnie czujnik temp nowy-ecu.No i na zimnym silniku przekroczenie 3tys obrotów jest prawie nie możliwe tak samochód przerywa(wiem że na zimnym nie można kręcić wysoko),dopiero jak się rozgrzeję to jest prawie ok gdyby nie to że podczas przyspieszania zawsze szarpie w przedziale 3700-4100 obrotów i przyspiesza tak jak by skokowo.
Z check engine wyczytałem błąd 44-cewka / moduł zapłonu czyli chodzi tu o fajkocewki? czy o co?
Bismarck - 23-04-2013, 10:06
mateusz8230 moja tak sugestia sprawdzałes czujnik halla?
moze skubaniec ci sie poluzowal i dlatego głupieje i przerywa?
o czym mysle : czujnik połozenia wału i czujnik rozrzadu
mateusz8230 - 23-04-2013, 12:20
jak dostać sie do tego czujnika wału? dużo roboty z tym? bo z czujnikiem położenia wałka rozrządu już temat założyłem i nikt nie odpisał http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=78991
2 Fajkocewki mam lekko zaśniedziałe i guma która wchodzi na świece jest luzna więc ją skręciłem opaską i jakoś trzyma,wiem że zaśniedziałe styki mogą powodować wypadanie zapłonów i przerywanie,i było by widać przebicia na świecach ,ale u mnie takich przebić nie widać.
|
|
|